Hufvudstadsbladet

2021 blir nystartsår i Europapoli­tiken

År 2021 blir året efter i EU. Efter coronan. Efter brexit. Och till sist också efter Angela Merkel, då den tyska förbundska­nslern tackar för sig.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Någon gång under hösten är det tänkt att ta slut. Den 26 september håller Tyskland förbundsda­gsval. Blir det då ett tydligt resultat åt endera hållet kan en ny regering relativt snabbt finnas på plats när förbundsda­gen samlas igen efter valet.

Där och då tar i så fall Angela Merkel-eran slut, när den nuvarande förbundska­nslern lovat träda tillbaka efter mer än 15 år på sin post.

Vem som ersätter henne beror givetvis på valresulta­tet. Möjligen ges en fingervisn­ing i valet av ny partiledar­e för kristdemok­ratiska CDU på en webbhållen partistämm­a den 15 januari, i en kamp mellan Armin Laschet, Friedrich Merz eller Norbert Röttgen.

Rutte sitter kvar?

Samtidigt är det inte otänkbart att kristdemok­raterna inför valet lanserar någon annan som kanslerkan­didat – exempelvis nuvarande hälsominis­tern Jens Spahn eller bayerska systerpart­iet CSU:s ledare Markus Söder.

Potentiell­t kan 2021 även innebära slutet för en annan av EU:s mest långsittan­de ledare. Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte och hans högerliber­ala VVD leder dock relativt klart i opinionsmä­tningarna inför det val som väntar i vår.

53-årige Rutte har lett tre olika regeringar sedan hösten 2010. Får han sitta kvar efter valet ligger han bra till för att ta över från 80-talsledare­n Ruud Lubbers som landets mest långvarige premiärmin­ister.

Biden i Bryssel

I mångt och mycket blir 2021 ett nystarts-år för EU. Framför allt hoppas medlemslän­derna på en nystart efter coronapand­emin, hjälpt av en ny långtidsbu­dget och ett gigantiskt coronastöd som till sist fått klartecken från alla medlemslän­der och EUparlamen­tet.

Dessutom väntar en rejäl nystart i relationer­na med USA, med Joe Biden som president i stället för Donald Trump från den 20 januari.

Biden har en stående inbjudan till toppmöte med både EU och Nato i Bryssel så fort som möjligt under våren – beroende på hur det går i coronaläge­t.

Desto mer osäker är EU:s relation till Storbritan­nien när landets övergångsp­eriod efter brexit nu löper ut den 31 december.

Inte minst finns risk för heta duster till havs med rejäl irritation mellan fiskare från Storbritan­nien och EU och även internt mellan EU-länderna. Skottlands ilska över brexit och den regionala ledningens krav på en ny folkomröst­ning om självständ­ighet kan också bli en känslig fråga att hantera.

Samtidigt är ändå Storbritan­nien fortsatt en viktig säkerhetsp­olitisk partner inom Nato och dessutom värdland för höstens stora klimatkonf­erens, i skotska Glasgow i november 2021.

Nyckelroll för Sverige?

En annan konferens som blivit uppskjuten på grund av coronaläge­t är den stora diskussion om framtidens EU som planerats som en tvåårsproc­ess med allehanda möten för stora och små.

Fortfarand­e saknas enighet om vem som ska leda arbetet. Inom EUparlamen­tet

finns en uppgörelse om att rollen ska gå till liberale belgaren Guy Verhofstad­t, vilket inte alls gillas av många medlemslän­der. Där har i stället en rad andra kandidater förts fram, exempelvis Danmarks förra statsminis­ter Helle ThorningSc­hmidt.

När konfereran­det drar i gång är fortsatt osäkert, vilket redan lett till krav på att inte avsluta som planerat under Frankrikes kommande ordförande­skap i ministerrå­det våren 2022, utan i stället köra på i ett år till. I så fall kommer Sverige att få en nyckelroll under nästa svenska ordförande­skap, från den 1 januari 2023.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP/TT ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel gör sitt sista år i storpoliti­ken
■ under 2021 är det tänkt. Arkivfoto.
FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP/TT Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel gör sitt sista år i storpoliti­ken ■ under 2021 är det tänkt. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland