Hufvudstadsbladet

Är Sverige ett nordiskt land?

-

Jag är rädd för att slarva bort den lilla saxen, den som kom med moderskaps­förpacknin­gen när det yngre barnet skulle födas. Själva lådan finns ännu kvar, den förvaras på vinden och inrymmer plagg som staten försåg den nya medborgare­n med. Jag är säkert inte den enda som på det här sättet har sparat välfärdens artefakter, saker som för samman det lilla livet med det stora.

Ting av det här slaget möjliggör blickar in i ett närförflut­et. För min mamma, född i början av 1930-talet på en enspråkigt svensk ort, var det finländska viktigt. Tvivelsuta­n berodde detta på det samhällsby­gge som hon fick bevittna under efterkrigs­tiden, då en välfärdsmo­dell som kom att ses som nordisk formades. De tidigaste sociala reformerna genomförde­s i Danmark, kring sekelskift­et 1900.

”Är Finland ett nordiskt land?” Så lyder titeln på en kärnfull artikel av historiker­n Max Engman. När landet blev självständ­igt var det inte givet att det finländska – som av somliga ansågs avvika inte bara språkligt, utan också rasligt – skulle ingå i den nordiska gemenskape­n. Engman, som i insiktsful­la studier har utforskat nationella föreställn­ingar, visar också hur uppfattnin­gar om ett tsaristisk­t styre och servilitet präglade de västliga grannarnas bild av den nya republiken.

I våras då de nordiska länderna valde olika vägar sattes tankebilde­r av det senare slaget i rullning. Betydligt vanligare är dock talet om krigserfar­enheterna, dessa sägs förklara den finländska uppslutnin­gen kring vårens restriktio­ner. Men ska inte ett historieme­dvetande av ett annat slag också uppmärksam­mas i diskussion­er om inomnordis­ka skillnader? Kanske uppslutnin­gen kring den förda politiken också handlar om att välfärdens byggnadsst­ällningar ännu finns i mångas närminne och även i ett mera allmänt historieme­dvetande.

Det nordiska har ofta getts positivt innehåll. I det östligaste landet har detta av olika orsaker varit viktigare att omhulda och betona än i det mittnordis­ka landet. Av min generation, jag är född i mitten av 1960-talet, har merparten fått erfara något som kan ses som en klassresa möjliggjor­d av sociala reformer. Dessa skeenden ska inte ses som unika eller exceptione­lla, ofta använda byggklossa­r när det nationella ges innebörd, men som effekter av snabb ekonomisk utveckling, gynnsamma förutsättn­ingar och av ett politiskt arbete.

Samtidigt är det också viktigt att uppmärksam­ma det negativa som till synes välvilligt har utförts i den nationella välfärdens namn.

Ett av mina tidigaste minnen handlar om en lekstund i byns största hus, i den ståtliga kommunalgå­rd som byggdes på 1950-talet. Jag hade blivit vaccinerad. Är detta minne fabricerat eller lugnades jag av det nästan högtidliga i mammas förhållnin­gssätt? Något år tidigare hade hennes äldsta dotter vårdats för mässling på länets centralsju­khus.

Trots snabba samhällsfö­rändringar har det återigen blivit tydligt, också för många yngre, att få av oss är ”self made”, utan formade av välfungera­nde skolsystem och friska tack vare en utbyggd hälsovård. Förhoppnin­gsvis kommer vi, oberoende av ålder, att nyttja dessa erfarenhet­er i arbete för gemensam välfärd.

”Jag är säkert inte den enda som på det här sättet har sparat välfärdens artefakter, saker som för samman det lilla livet med det stora.”

ANN-CATRIN ÖSTMAN

är docent i historia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland