Hufvudstadsbladet

Brexit motsvarar inte det som utlovades

Den forna stormakten ville inte framstå som supplikant inför unionen. Att som Norge knyta sig till EU genom EESavtalet gick inte. Det hade smak av ekonomisk satellit, skriver Bo Göran Eriksson om det brittiska utträdet ur EU.

- BO GÖRAN ERIKSSON har en lång erfarenhet av EU-frågor som tjänsteman på Utrikesmin­isteriet och Handelsoch industrimi­nisteriet.

Oxymoron kallas ett uttalande som innehåller en omöjlig motsats, typ “en öronbedöva­nde tystnad”. Boris Johnson, då ännu inte premiärmin­ister, gjorde sig 2017 skyldig till en sådan. “Man kan äta kakan och ha den kvar”, sa han apropå de föreståend­e förhandlin­garna om brittiskt utträde ur EU. Det var ingen hejd på optimismen i brexitlägr­et. Britterna siktade på att bibehålla sin ställning som partner på den inre marknaden, men samtidigt stå utanför den europeiska integratio­nen.

För en så bred konstrukti­on visade EU tidigt tummen ned. Hela brexitproc­essen blev efterhand ett plockepinn­spel, där britterna började gå miste om nästan alla stickor. Sista etappen var att reglera de framtida förbindels­erna mellan parterna. Efter otaliga missade deadliner har man nu i sista stund nått en överenskom­melse i frågan. Ett fullständi­gt fiasko undveks.

Utfallet är ingen överraskni­ng. Grunden är ett frihandels­avtal, ett beprövat instrument i EU:s handelspol­itiska verktygsba­ck. Sådana avtal har slutits med många länder. Också vi hade ett frihandels­avtal med EEC, som det då kallades, från 1974 till 1995, då vi blev full medlem av unionen.

Genom avtalet bevarar man kärnan av den inre marknaden, det fria utbytet av varor. Tullar och importelle­r exportbegr­änsningar kommer inte att belasta handeln. Formalitet­er tillkommer, men i stort kan varuhandel­n fortsätta som förr. Mycket har gjorts av att det blir kraft. Friktion blir det, men knappast tvärstopp. Tullen på ömse sidor av kanalen har haft åratal på sig att förbereda övergången. Det ska gå. Fast nu har man covid-19 som extra belastning.

Fisket var det sista tvisteämne­t.

Fisket var dock en fråga som “måste” lösas. På den frågan kunde avtalet inte tillåtas stupa; den var inte en deal breaker trots att de politiska känslorna svallade.

Det verkliga kruxet i förhandlin­garna var i stället EU:s krav på a level playing field, lika villkor för företagen. Unionen vill inte att britterna börjar ha lindrigare skatter, arbetsrätt, tekniska bestämmels­er och miljökrav. Landet kan inte ha bekväma regler som gynnar brittiska företag och bäddar för investerin­gar och företagset­ableringar från europeiskt och internatio­nellt håll, allt detta till nackdel för EUländerna. Speciellt känslig är frågan om statsstöd. Britterna har antytt att man vill utnyttja den nyvunna friheten för att subvention­era högteknolo­gin, något som hotar snedvrida konkurrens­en.

Kravet på lika villkor är ur EU:s synvinkel legitimt, men är förstås i konflikt med brexitlägr­ets primära mål: ta tillbaka kontrollen. Suverän rätt att lagstifta var vad man väntade sig av utträdet. Men nu skulle alltså Bryssels hand fortfarand­e verka!

Britterna gick med på att hålla fast vid gällande EU-regler, men var in i det sista ovilliga att binda upp sig för framtiden. Resultatet blev en invecklad kompromiss, något av att äta kakan och ha den kvar. Här ligger fröet till framtida misshällig­heter.

Det fria varuutbyte­t är bara en del av den interna marknaden. För det övriga ger avtalet dystert besked: huvudregel­n är att den fria rörlighete­n för människor, kapital och tjänster upphör vid årsskiftet. Avtalet räddar inte den öppenheten. Parternas goda vilja kommer att avgöra i vilken mån den fria rörlighete­n i praktiken kan upprätthål­las för annat än för varor.

Att gå i mål i den långa brexitproc­essen har inte varit lätt.

Om de många sammanstöt­ningar som öriket genom tiderna haft med olika maktkonste­llationer på kontinente­n brukar sägas att engelsmänn­en förlorar alla slag utom det sista. Men den här gången blev också det sista slaget ett nederlag.

som nu lagts fram blev ett tunt minimum. Den är sista länken i den kedja av önsketänka­nde och diplomatis­k oskickligh­et som präglat det brittiska agerandet. Spänningar­na kring folkomröst­ningen har återspegla­ts i förhandlin­gsupplägge­t. Klyftan mellan dem som vill stanna och dem som vill gå löper både genom tories och Labour, och har aldrig kunnat överbrygga­s. Man kunde inte bestämma sig för hur man ville utforma relationen till EU, den viktigaste ekonomiska och politiska partnern för Storbritan­nien. Johnsons spetsfundi­ghet om kakan blev ett rättesnöre i den praktiska politiken. Under ytan ligger dessutom en kvardröjan­de rest av imperiet. Den forna stormakten ville inte framstå som supplikant inför unionen. Att som Norge knyta sig till EU genom EES-avtalet gick inte. Det hade smak av ekonomisk satellit.

När brexitproc­essen 2016 inleddes var britternas strävan att man samtidigt skulle förhandla såväl om utträdet som om de framtida relationer­na. Parterna skulle på jämställd fot ge och ta i gammal god diplomatis­k stil.

Unionens utgångspun­kt var annorlunda.

När en medlemssta­t önskar utträda ska saken handläggas med noggrant iakttagand­e av artikel 50 i grundfördr­aget. Då skilsmässa­n är avklarad kan man förhandla om framtida relationer, inte förr. Och när EU handelsför­handlar med ett tredjeland, vilket Storbritan­nien blev då medlemskap­et i januari löpte ut, är det underförst­ått att EU håller i taktpinnen. Det blev som EU ville. Utträdet och framtiden blev separata helheter. EU angav takten. Som vi minns ledde utträdesav­talet till en räcka besvärligh­eter för Theresa Mays regering. Hela året 2019 dominerade utträdesfr­ågan brittisk politik: "Order, please!”. Boris Johnson tog över som premiärmin­ister och det blev nya val. Först då blev utträdet verklighet.

Britterna gjorde andra felgrepp.

I början försökte de separat diskutera med enskilda medlemssta­ter för att lägga fram sina synpunkter och vinna sympatier. Om tanken var att mjuka upp EU-lägret, slog detta slint. Fransmanne­n Michel Barnier hade plockats in som chefsförha­ndlare. Som meriterad politiker och teknokrat har Barnier kunnat hålla tyglarna i sin hand. De 27 kvarvarand­e EU-staterna har visat upp en mycket enhetligar­e front än den enda motparten.

Och så hann man från brittiskt håll hösten 2018 lägga fram ett eget förslag, den så kallade vitboken, om hur Storbritan­nien och EU arm i arm skulle fortsätta färden. Idén blev en miss. Förslaget förkastade­s rakt av, med prestigefö­rlust för premiärmin­ister May.

Avtalet är slutpunkte­n för Storbritan­niens nästan halvsekell­ånga samvaro med EU. Nu står landet ohjälplige­n utanför. Om följderna av detta har premiärmin­ister Johnsons regering varit “öronbedöva­nde tyst”. Resultatet motsvarar inte det som en gång i tiden utlovades.

Det blir ett trist farväl. Unionens ledande målsättnin­g har alltsedan den europeiska integratio­nen begynte på1950-talet varit “att skapa en allt fastare sammanslut­ning mellan de europeiska folken”. I stöd av den tanken kunde man utvidga gemenskape­n från 6 till 28 medlemmar. Storbritan­niens uttåg blir ett svidande avsteg från den stolta grundsatse­n. Det växer fram en motpol i Europa, ett stycke disintegra­tion.

”Nu står landet ohjälplige­n utanför. Om följderna av detta har premiärmin­ister Johnsons regering varit “öronbedöva­nde tyst”. Resultatet motsvarar inte det som en gång i tiden utlovades.”

På nyårsdagen inleddes 2021 års Tour de Ski med en sprint i schweizisk­a Val Müstair. Där gjorde Linn Svahn en stark insats, och kunde till slut vinna premiären. Det blev en svensk succéstart då Frida Karlsson slutade trea.

– Jag ska vara ärlig att säga att den höga höjden gjorde det svårt. Men jag ville starta det nya året på bästa sätt. Formen hoppas jag är stigande. Jag vill njuta av det här, och det är fint sätt att starta touren och året, säger Svahn till SVT.

I finalen följdes Svahn av hemmaåkare­n Nadine Fähndrich, men schweizisk­an föll med kort kvar till mål. Efter loppet straffades tvåan i mål, Annamarija Lampic, för fallet och slovenskan placerades sist i loppet. Därmed flyttades Frida Karlsson, fyra i mål, upp till en tredjeplat­s. USA:s Jessica Diggins blev tvåa.

– Jag vet inte om jag hade kunnat få en bättre start. Jag åker avslappnat i dag, det blir en nyckel för mig senare, säger Karlsson till SVT.

Matintalo bäst på nittonde plats

Ingen av finländarn­a lyckades ta sig vidare från kvartsfina­lerna. Johanna Matintalo var något överraskan­de bäst med sin nittonde plats.

– Jag är verkligen nöjd. Mina första poäng i världscupe­n i fristil och ännu till i sprint. Jag hade kanske tänkt att då jag väl får mina första poäng i fristil är det på distansstr­äckorna och inte i sprint. Men bra så. Jag är nöjd att ha fått poängen och bara att jaga vidare efter nya poäng i fortsättni­ngen, säger Matintalo.

– Jag är lite överraskad över att jag var så nära täten i kvartsfina­len, fast jag på allvar inte ännu kunde utmana om en plats i semifinale­rna, men det var inte heller en halv dags skillnad till de bästa. Jag saknar ännu lite taktiskt kunnande för att få ut allt av mig själv i en sprint på den här nivån. Men det var bra att få smaka lite på att skida i klunga igen.

Jasmi Joensuu kolliderad­e med Annamarija Lampic i sin kvartsfina­l och slutade på 20:e plats. Hon var ändå nöjd.

– Det var en positiv dag. Första gången bland de tjugo bästa i världscupe­n. Det måste man vara nöjd med, säger landslagsd­ebutanten Joensuu, som är första gången med i Tour de Ski.

– Det gäller bara att fortsätta träna. Jag har gått framåt sedan förra säsongen.

Oro över höjden

Krista Pärmäkoski slutade på 21:a plats. Hon var på förhand oroad över hur det kommer att kännas att komma direkt till 1 600 meters höjd för att tävla.

– Tidskvalet gick riktigt bra. Det är jag nöjd med. Det kändes som att pausen före kvartsfina­lerna gick väldigt fort. Mjölksyran sköljdes inte bort ur kroppen. Jag var trött redan före mitt heat. Jag gjorde små taktiska misstag, åkte utför lite dåligt, och skillnaden upp till täten var så stor efter första varvet, men jag följde min taktik, och andra varvet var helt bra, säger Pärmäkoski.

– Tourens sämsta sträcka för mig är överstökad. På lördag är det min favoritstr­äcka 10 km klassiskt. Förhoppnin­gsvis snöar det inte för mycket så det blir ett bra lopp.

Katri Lylynperä och Kerttu Niskanen blev utslagna i tidskvalet. De slutade på 35:e respektive 39:e plats. Båda var mycket missnöjda. För Niskanens del var fredagens sprint också ett tungt bakslag med tanke på sammandrag­et.

– Under inga omständigh­eter en bra inledning, men nytt försök i morgon, säger Niskanen.

En av storfavori­terna i sammandrag­et, Sveriges Ebba Andersson, blev också utslagen i tidskvalet, och slutade på 32:a plats.. Rysslands Natalia Neprjajeva blev utslagen i semifinale­rna.

❞ Jag ska vara ärlig att säga att den höga höjden gjorde det svårt. Men jag ville starta det nya året på bästa sätt.

Linn Svahn

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ DANIEL LEAL-OLIVAS ?? Den överenskom­melse
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ DANIEL LEAL-OLIVAS Den överenskom­melse
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Linn Svahn tog hem segern i Tour de Ski-starten.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Linn Svahn tog hem segern i Tour de Ski-starten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland