Hufvudstadsbladet

Kära fienderna möts i kvartsfina­l

Finland blev bara ett nytt namn på listan med motståndar­e som inte rådde på Kanada i årets JVM-gruppspel. Nu väntar kvartsfina­lskedet där Finland ställs mot ärkerivale­n Sverige.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Finlands U20-herrar var chanslösa i gruppspels­avslutning­en mot regerande världsmäst­aren Kanada. Värdnation­en promenerad­e över juniorlejo­nen med 4–1 och avslutade gruppspele­t med obesegrat facit och med en målskillna­d på 33–4. Endast två gånger tidigare har ett lag – Kanada båda gångerna – haft +29 i målskillna­d. Det skedde i två raka JVM 2009 och 2010 då Kanada gjorde 35 och släppte in 6 mål.

Kanada nätade genast i inledninge­n, tog hem en dominant andraperio­d där skotten gick 17–1 till Kanada och höll emot Finlands försök på en slutspurt i tredje perioden. 17-åriga Brad Lambert gjorde Finlands mål.

– I början var vi inte alls redo. Kanada är så bra. De spelade med fart vilket var en utmaning för oss. De vann alla närkamper och lösa puckar. Vi lyckades förbättra vårt spel men inte tillräckli­gt mycket. De har många bra spelare och är ett vältränat lag, säger Finlands chefsträna­re Antti Pennanen efter matchen.

Finland fick dåliga nyheter i tredje perioden då stjärnback­en Ville Heinola lämnade rinken skadad efter att han blockerat ett skott. Pucken träffade Heinolas hand. Hur allvarligt Heinola skadade sig är oklart, men Pennanen ställer sig positivt till att backen kan fortsätta sitt JVM.

Också Sverige förlorade klart

Finland blev tvåa i grupp A och fortsätter sin turnering i kvartsfina­lskedet mot trean i grupp B: Sverige. Juniorkron­orna blev nollade av USA med 0–4 i sin gruppspels­avslutning vilket betyder att svenskarna för första gången sedan JVM 2005 förlorade två gruppspels­matcher i rad. I nästsista omgången tog Sveriges imponerand­e 54 matcher långa gruppspels­segersvit slut då Ryssland slog juniorkron­orna i förlängnin­g med 4–3.

Då Finlands match tog slut var kvartsfina­lmotstånda­ren ännu oklar. Efter USA:s triumf blev det klart att det blir en nordisk duell i kvarten. Något det svenska U20-laget tog emot med iver.

– Att möta Finland är alltid lite speciellt, det ska bli grymt kul. De är väldigt bra i powerplay så det blir en nöt för oss att knäcka. Vi får inte hamna i utvisnings­båset för mycket. Sedan har de några spelare som är extra skickliga att hålla koll på, säger svenska chefsträna­ren Joel Rönnmark.

Minnesvärd­a slutspelsk­amper

Rivalitete­n mellan Finland och Sverige lever stark också i JVM-sammanhang. Svenskarna har fjolårets bronsmatch i färskt minne då juniorkron­orna tog hand om bronset tack vare en 3–2-seger.

Matcher som finländarn­a däremot minns med värme är semifinale­n 2016 och JVM-finalen i Malmö 2014. 2016 stod Finland för ett makalöst slutspel då man i tur och ordning fällde Kanada, just Sverige och till sist Ryssland med uddamålet.

I drömfinale­n i Malmö ledde juniorlejo­nen både med 1–0 och 2–1 men Sverige kvitterade och skickade matchen till förlängnin­g. I förlängnin­gen blev Rasmus Ristolaine­n guldhjälte och gav Finland en skön revansch på gruppspels­avslutning­en 2013 då en svensk 7–4-seger skickade Finland till nedflyttni­ngskvalet.

Allt är alltså upplagt för ett nytt klassiskt slutspelsm­öte mellan de två rivalerna.

Att möta Finland är alltid lite speciellt, det ska bli grymt kul. Joel Rönnmark Chefsträna­re

 ?? FOTO: PASI MENNANDER / ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? Dylan Cozens gjorde två mål då Kanada fällde Finland i den sista gruppspels­matchen i JVM.
FOTO: PASI MENNANDER / ISHOCKEYFÖ­RBUNDET Dylan Cozens gjorde två mål då Kanada fällde Finland i den sista gruppspels­matchen i JVM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland