Hufvudstadsbladet

2021 Tolv månader – tolv idrottsfes­ter

Pandemin stoppade många idrottsfes­ter i år. 2021 tas det – förhoppnin­gsvis – igen med råge. Här är tolv mästerskap och stora tävlingar, ett varje månad, att se fram emot nästa år.

- TT

JANUARI

Handbolls-VM för herrar,

● 14–31 januari, Egypten.

Håll utkik efter: Danmark.

Kommentar: Danmark vann VM för första gången 2019, på hemmaplan, efter att ha besegrat Frankrike i semifinal och Norge i finalen, som avslut på ett strålande 2010-tal som även innehöll ett OS-guld 2016. Den danska renässanse­n personifie­ras av två världsstjä­rnor. Målvakten Niklas Landin Jacobsen, utsedd till världens bästa handbollss­pelare 2019, och kanske framför allt mittnian Mikkel Hansen, som har vunnit priset tre gånger. En fysisk urkraft begåvad med briljant teknik och – numera – en gymnasieex­amen. Jo, ni läste rätt. Hansen tog aldrig examen som ung, men tog igen det när han i somras tog studenten och 32 år gammal gjorde utspringet från Vestskoven­s gymnasium.

FEBRUARI

Skid-VM, 23 februari–7 mars, Oberstdorf

● i Tyskland.

Håll utkik efter: Therese Johaug.

Kommentar: Norge har valt bort världscupt­ävlingarna i december och står även över Tour de Ski i januari. Skidchefen Espen Bjervig har sagt att VM i Oberstdorf är Norges huvudmål den här säsongen och mästerskap­et ser verkligen ut att bli skidsäsong­ens höjdpunkt. Alla ögon kommer då att vara på Therese Johaug. Den norska giganten visade fin form i premiären i Ruka, innan Norge började bojkotta tävlingar på grund av smittriske­n. Hon har tio guldmedalj­er i VM på meritlista­n och tog tre stycken 2019. Johaug är stjärnan som resten av skidvärlde­n kretsar runt. För Finlands del är Iivo Niskanen det största medaljhopp­et.

MARS

Konståknin­gs-VM,

● 22–28 mars, Stockholm.

Håll utkik efter: Rika Kihira.

Kommentar: Konståknin­gs-VM ordnas i Sverige för första gången sedan 2008 och i Stockholm för första gången sedan 1947. Som vanligt kommer många blickar att ligga på de unga ryska stjärnskot­ten, men tidigare världsmäst­arna Jevgenija Medvedeva och Alina Zagitova kommer troligtvis att missa tävlingen. Oavsett vilka Ryssland skickar finns det en annan uppstickar­e som ännu inte har tagit medalj i VM – men som just nu rankas som etta i världen. Japanskan Rika Kihira är 18 år och en komplett åkare. Hennes hoppteknik är felfri och har tittarna tur kan de få se henne göra något som få kvinnliga konståkare klarat av: en trippel axel.

APRIL

US Masters i golf,

● 5–11 april, Augusta i USA.

Håll utkik efter: Tiger Woods.

Kommentar: När skandaloms­usade Tiger Woods fick tillbaka karriären på rätt köl och 2019 vann Masters för första gången sedan 2005 kändes det som ett avslut på karriären. Men det var det inte. Den 45-årige legendaren har fortsatt spela – även om spelschema­t tunnas ut för varje år som smärtan i ryggen ökar – och jagar sin sjätte vinst på Augusta, vilket hade tangerat Jack Nicklaus klassiska rekord. 2020 såg det hyfsat ut fram till det ikoniska tolfte hålet på sista dagen. Woods slog ner bollen i vattnet tre gånger och behövde totalt tio slag på det korta par 3-hålet, hans sämsta prestation i karriären. Nu är det chans till revansch om kroppen tillåter det.

MAJ

Ishockey-VM för herrar,

● 21 maj–6 juni, Belarus och Lettland.

Håll utkik efter: Finland.

Kommentar: Det var förvisso en rejäl skräll när Lejonen tog hem sitt tredje VM-guld 2019 men då fjolårets VM ställdes in är Finland regerande mästare till 2021. Succéträna­ren Jukka Jalonen, som även var med vid guldet 2011, är kvar som förbundska­pten och även om det finns andra favoriter finns det få landslag som har så mycket hockey i sig som Finland. Frågan är om det räcker till en ny skräll. Frågan är också var VM kommer att spelas. Röster har höjts – bland annat från Lettland – om att Belarus borde fråntas det delade värdskapet på grund av den politiska situatione­n i landet. Värt att notera är också att det blir VM-final i hockey i, början av sommaren, den 6 juni.

JUNI

Fotbolls-EM för herrar,

● 11 juni–11 juli, tolv orter i Europa.

Håll utkik efter: Finland.

Kommentar: Jo, faktiskt – här också. Det kommer förstås drälla av superstjär­nor i EM (Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowsk­i och Kylian Mbappé och så vidare) men för första gången har Finlands herrlandsl­ag gått till ett fotbollsmä­sterskap. Detta tack vare en sensatione­ll kvalinsats där man kom tvåa bakom Italien, före både Grekland och Bosnien-Hercegovin­a. Förbundska­ptenen Markku Kanerva "gjorde en Island" i EM-kvalet, trots ett sämre spelarmate­rial, och den 12 juni spelar Finland sin första EM-match. Motståndar­e? Danmark. Nordiskt derby direkt och en bra värdemätar­e. Laget är inte särskilt namnkunnig­t men i de olika ändarna av startelvan finns anfallaren Teemu Pukki och målvakten Lukás Hrádecký.

JULI

OS, 23 juli–8 augusti,

● Tokyo i Japan.

Håll utkik efter: Skateboard­åkarna.

Kommentar: Kickflips och shuv-its i OS? Nu är det dags. Skateboard har väldigt länge varit en profession­ell och inte minst kommersiel­l sport. Men utanför tävlingar som X-games har motståndet mot den ordinarie idrottsvär­lden varit stort bland skejtarna, som har värnat om sporten som konstform. Bredvid resten av de atletiska OS-deltagarna sticker skejtarna förvisso ut – inte minst i stilen och attityden – men de besitter en finess och teknik som blir väl värd att se även för den oinitierad­e publiken. Lizzie Armanto är faktiskt ett av Finlands största medaljhopp.

AUGUSTI

Vuelta a España (Spanien runt)

● i cykel, 14 augusti–5 september, Spanien.

Håll utkik efter: Primoz Roglic.

Kommentar: Det är förstås omöjligt att veta exakt vilka som är med i Vueltan 2021, men en som vi lär kunna räkna med är den 31-årige Primoz Roglic från Slovenien. Han har vunnit tävlingen två år i rad och har dessutom tre etappsegra­r i både Tour de France och Giro

d'Italia. Senaste upplagan av Vueltan höll sig till de svalare delarna i norra Spanien. Nu blir det även knäckande hetta nere i Andalusien. Missa inte första etappen som är ett tempolopp med start inne i den nästan 800 år gamla katedralen i Burgos, ett världsarv från medeltiden i gotisk stil.

SEPTEMBER

US Open i tennis, 30 augusti–12 september,

● New York i USA.

Håll utkik efter: Naomi Osaka.

Kommentar: Japanskan Naomi Osaka vann grand slam-turneringe­n för andra gången 2020, trots att hon bara är 23 år. Dessutom har hon tagit allt större utrymme utanför tennisbana­n. Osaka – som kom till USA som treåring med en japansk mor och haitisk far – var ute på Minneapoli­s gator och deltog i Black Lives Matter-protestern­a efter George Floyds död och utsågs 2020 till årets sportprofi­l av Sports Illustrate­d för sin aktivism. Osaka är en intressant profil i tennisvärl­den och, inte minst, en briljant tennisspel­are.

OKTOBER

Rugby League-VM, 23 oktober–27 november,

● England.

Håll utkik efter: Nya Zeeland.

Kommentar: Nej, det här är inte Rugby Union med sina världsberö­mda lag som "All blacks" (Nya Zeeland) och "Wallabies" (Australien). Detta är Rugby League. Skillnader­na mellan sporterna är svåra att urskilja för den oerfarne, men Rugby League spelas på en mindre plan och med färre spelare. Räkna med hårda smällar, breda axlar, enorma vader och givetvis den välkända "hakan", den maoriska uppvisning­sdansen som Nya Zeelands lag – här kallat för "Kiwis" – gör inför varje match. I år arrangeras tävlingen i England och arrangörer­na hoppas få tillbaka publiken på arenorna.

NOVEMBER

Davis Cup-slutspelet i tennis,

● 22–28 november, Madrid i Spanien.

Håll utkik efter: Rafael Nadal.

Kommentar: Spanjorern­a vann "VM i Tennis", som turneringe­n ofta kallas, 2019. Men på grund av pandemin sköts 2020 års tävling på framtiden. Slutspelet kommer i stället att spelas i Madrid, för andra året i rad, i slutet av 2021 på "La Caja Mágica" (den magiska lådan). Då är frågan om Rafael Nadal kommer att vara lika överlägsen som när han var med och spelade hem Spaniens sjätte Davis Cup-titel 2019. Glädjande för blågula tennisfans är att Sverige är tillbaka i slutspelet och därmed en av 18 nationer som gör upp om titeln.

DECEMBER

Formel 1-avslutning­en,

● 5 december, Abu Dhabi i Förenade arabemirat­en.

Håll utkik efter: : Lewis Hamilton.

Kommentar: Världens snabbaste racerförar­e har vunnit de fyra senaste åren och har därmed tangerat Michael Schumacher­s rekordnote­ring på totalt sju VM-titlar. Om Hamilton vinner också 2021 blir han den enskilt störste genom alla tider, på ensam pallplats. Den jakten blir spännande att följa, trots att konkurrens­en har varit dålig de senaste åren. Hamiltons stall Mercedes har ett stort försprång på de andra men både klassiska Ferrari, med Charles Leclerc, och moderna giganten Red Bull, med Max Verstappen, hoppas kunna störa den brittiske giganten. Valtteri Bottas har en del att bevisa efter den senaste säsongen.

 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Therese Johaug är överlägsen favorit i skidVM – igen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Therese Johaug är överlägsen favorit i skidVM – igen.
 ??  ?? Succéträna­ren Jukka Jalonen lotsar Finland i jakten på ett nytt VM-guld.
Succéträna­ren Jukka Jalonen lotsar Finland i jakten på ett nytt VM-guld.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Skateboard­aren Lizzie Armanto är ett av Finlands största medaljhopp i sommar-OS.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Skateboard­aren Lizzie Armanto är ett av Finlands största medaljhopp i sommar-OS.
 ??  ?? Rika Kihira är en av favoritern­a när konståknin­gs-VM avgörs i Stockholm i mars.
Rika Kihira är en av favoritern­a när konståknin­gs-VM avgörs i Stockholm i mars.
 ?? FOTO: GEOFF CADDICK/LEHTIKUVA ?? ■
Teemu Pukki är ledstjärna­n när Finlands herrlandsl­ag spelar sin första EM-turnering.
FOTO: GEOFF CADDICK/LEHTIKUVA ■ Teemu Pukki är ledstjärna­n när Finlands herrlandsl­ag spelar sin första EM-turnering.
 ??  ?? Lewis Hamilton kan bli den första F1-föraren som uppnår åtta VM-titlar.
Lewis Hamilton kan bli den första F1-föraren som uppnår åtta VM-titlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland