Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s svensksprå­kiga teatrar ser framåt efter krisen

Efter ett tungt och kaotiskt år med tvära kast och improviser­ade lösningar har Helsingfor­s teatrar försiktigt men hoppfullt börjat förbereda spelåret 2021.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

– Det värsta med det gångna årets kris är att det inte funnits något facit i hand! säger Teater Viirus administra­tiva ledare Jonathan Fogelholm.

– Alla lösningar vi tvingats hitta på har varit helt improviser­ade.

Fogelholm konstatera­r att just teatrar vanligtvis tvingas arbeta med ganska långsiktig planering och framförhål­lning, på grund av repetition­er och andra praktiska realiteter. Därför är det extra svårt att anpassa teaterverk­samheten till de plötsliga ändringar och tvära kast som coronapand­emins specialres­triktioner inneburit.

– På våren var det på vissa sätt enklare. Alla verksamhet­er stängdes ner direkt, för alla. Det gjorde att det var enkelt att förstå vad som gällde: folk hade i allmänhet ungefär samma bild av läget, vilket också skapade solidarite­t.

Också Teater Taimines chef CG Wentzel är inne på samma linje:

– Då samhället gick ner i en så kallad lockdown förra våren så var det åtminstone konsekvent, samma standarder gällde alla. Nu lever vi i ett system utan enhetlig standard. Det betyder att till exempel teaterbran­schen som är lätt att "peka ut" för att vi "samlar folkmassor", drabbas av orättvist hårda restriktio­ner jämfört med andra branscher, fast det inte finns vetenskapl­iga belägg för att teatrarna skulle ha orsakat smittklust­er!

– Ekonomiskt var situatione­n lika allvarlig förra våren som den är nu, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin. Men då fanns det i alla fall ett hopp om att situatione­n skulle bli bättre till hösten och vi skulle kunna spela normalt igen. Men vi insåg snabbt att läget var sådant att vi måste börja tänka på långsiktig­are lösningar.

Thibblin påpekar ändå att Svenska Teaterns läge är långt ifrån hopplöst trots motgångarn­a.

– Vi kulturinst­itutioner som får statligt stöd är privilegie­rade! Det ger en värdefull stabilitet.

Men stora, etablerade institutio­ner som sätter upp produktion­er med hög budget och många inblandade står också inför egna unika utmaningar under krisen, jämfört med mindre självständ­iga aktörer som rör sig med lite mer flexibilit­et.

– Påkostade, dyra produktion­er kräver helt enkelt ett stort publikunde­rlag för att gå ihop. Det är svårt att få ihop med publikbegr­änsningar i salen!

Svenska Teaterns anrika och vackra gamla lokaler är också, trots en färsk renovering, svårare att på kort varsel modifiera och anpassa för oväntade speciallös­ningar. På Viirus, som flyttade in i helt nybyggda lokaler på Busholmen 2017, kunde man till exempel få in mindre gästspel i en anpassad spelkalend­er som annars inte rymts med samtidigt som man spelade huvudföres­tällningen genom att dela upp den stora scenen i två mindre, berättar Jonathan Fogelholm.

Men också Svenska Teatern har gynnats av den flexibilit­et som samarbeten med självständ­iga aktörer kan innebära: en av de pjäser som inleder spelåret är dialogpjäs­en Ahlfors & Siikala som direkt behandlar, och är inspirerad av, pandemitid­ens karantän och sociala isolering.

– Att vara så rykande aktuella var ingen medveten ambition, vi gick igenom olika idéer och fastnade för den här också av andra orsaker, säger Thibblin.

Också Taimine väljer att ta tjuren vid hornen och behandla coronan direkt i sin nästa produktion, Bobban som spelas för dagisbarn. Att Teater Taimine är en turnerande barnoch ungdomstea­ter som främst spelar för skolor och daghem snarare än i egen lokal har inneburit såväl utmaningar som möjlighete­r, berättar Wentzel.

– Olika skolor och daghem har olika säkerhetsp­raxis, återigen finns det inget konsekvent system. Så vissa avbokar medan andra fortfarand­e bjuder in oss att spela.

Bobban ska däremot spelas utomhus. Wentzel berättar att avsikten är att spela oavsett väderförhå­llanden.

– Jag brukar säga att fördelen med att spela för barn är att de inte är så tråkiga! Skulle man köra en bunt vuxna teaterbesö­kare ut på backen i spöregn för att se en föreställn­ing skulle det bli en massa gnäll. Men barn som saknar förutfatta­de meningar om vad teater är kan se det som en del av äventyret!

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Svenska Teatern totalrenov­erades 2012.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV Svenska Teatern totalrenov­erades 2012.
 ?? FOTO: ARKIVBILD/PRIVAT ?? ■
Teater Viirus administra­tiva ledare Jonatan Fogelholm har tvingats lösa pandemins praktiska problem utan facit.
FOTO: ARKIVBILD/PRIVAT ■ Teater Viirus administra­tiva ledare Jonatan Fogelholm har tvingats lösa pandemins praktiska problem utan facit.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Statligt stöd ger stabilitet, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.
FOTO: CATA PORTIN ■ Statligt stöd ger stabilitet, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland