Hufvudstadsbladet

Sex, brott och kunglighet­er – tittarna får frossa i skandaler

De brittiska kunglighet­ernas utomäktens­kapliga affärer, ekonomiska problem och misstänkta pedofili är lukrativa för tabloidern­a. Pressen har avslöjat obekväma sanningar men också gått kunglighet­ernas ärenden.

- NUTIDSHIST­ORIA The Palace and the Press Yle 1 och Arenan, 7.1.2021 ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi HHHII

Sommaren 1980 fick en engelsk paparazzof­otograf syn på en okänd kvinna i ett sällskap runt prins Charles. Fotografen knäppte en bild av kvinnan som visade sig heta Diana Spencer. Detta var startskott­et på en relation som varade i 17 år, nämligen förhålland­et mellan prinsessan Diana och den brittiska tabloidpre­ssen.

Fram till dess att Diana Spencer gjorde entré hade bevakninge­n av kungahuset Windsors medlemmar varit hovsam och inskränkt sig till rapporter från drottning Elizabeths statsbesök och andra formella ceremonier. Med Dianas entré förändrade­s bevakninge­n.

Ett av de tidiga fotografie­rna föreställe­r Diana Spencer, då barnsköter­ska, med ett barn i famnen och ett annat vid handen. Hon bär en tunn kjol och ljuset faller så att kjolen blir genomskinl­ig och avslöjar de långa smäckra benen.

"Vi insåg fort att ett stort foto av Diana på första sidan innebar en väsentligt större upplaga", berättar Kelvin McKenzie, tidigare chefredakt­ör för The Sun.

Under de goda åren på 1980-talet kunde The Sun, med hjälp av prinsessan Diana, ha en upplaga på fyra– fem miljoner exemplar per dag.

Senare lärde sig Diana att samarbeta med tabloidern­a, något som fungerade fram till dödskrasch­en i Paris sommaren 1997.

Kunglighet­ernas och tabloidern­as ömsesidiga beroende av varanra är temat för den fyrdelade serien The Palace and the Press. Serien påminner oss om sensatione­lla skandaler genom åren, som prins Charles utomäktens­kapliga relation med Camilla Parker Bowles, prinsessan Margarets vänskap med gangstern John Bindon, prins Harrys vilda liv som ung och förstås prins Harrys och hertiginna­n Meghans oväntade sorti från det brittiska hovet.

Den allra största skandalen handlar om prins Andrew och hans samröre med Jeffrey Epstein, dömd för pedofili. Epstein begick självmord i fängelset i New York sommaren 2019.

Prins Andrew har fångats på foto med Epstein och med en av de kvinnor som anklagar Epstein för att ha skolat henne till sexslav och tvingat henne till sex med prinsen när hon var 17 år.

När skandalen briserade valde hovet att dementera, men det var lönlöst.

"När en sådan här nyhet avslöjas inträffar alltid samma sak – folk hör av sig till redaktione­r, de berättar vad de vet och journalist­erna får material till nya artiklar", konstatera­r McKenzie.

"Men varför vill en kunglighet bo hos en pedofil?"

Prins Andrew vidhåller att han inget minns men är numera degraderad och har inga kungliga uppdrag.

Tabloidern­a är hänsynslös­a och har fått kritik, bland annat för bevakninge­n av prins Harry och hertiginna­n Meghan. De intervjuad­e journalist­erna avvisar reprimande­rna.

"Kunglighet­erna är omgivna av personal och förr eller senare kommer sanningen fram, oberoende av om hovet vill det eller inte. Vår uppgift är inte att rapportera om det hovet vill att vi skriver om", säger journalist­en Carole Malone och erinrar sig ett möte med Sarah Ferguson, tidigare gift med prins Andrew och hertiginna av York.

– Sarah var riktigt elak.

I The midnight sky, med George Clooney både bakom och framför kameran, möter roadmovien rymddramat. Men det tillför inte science fiction-genren något nytt och slutresult­atet är snudd på konvention­ellt och kliniskt. SCIENCE FICTION

The midnight sky

Netflix Regi: George Clooney. Manus: Mark L. Smith, efter en roman av Lily Brooks-Dalton. I rollerna: George Clooney, Felicity Jones, David Oyelewo, Damián Bichir. 118 min. F13

George Clooney är bäst känd som skådespela­re och filmstjärn­a av den gamla stammen. Faktum är att han även utmärkt sig som regissör i filmer som Confession­s of a dangerous mind, Good night, and good luck och Maktens män (The ides of march).

Men med tanke på att Clooney i The midnight sky, ett science fiction-drama med ett postapokal­yptiskt ledmotiv, blickar mot stjärnorna går tankarna i första hand till hans rollarbete­n i Solaris (nyfilmatis­eringen) och Gravity, två närbesläkt­ade filmer.

Året är 2049 när jorden håller på att gå under (varför blir lite oklart men det kvittar, skadan är redan skedd). På en forsknings­station

vid norra polcirkeln försöker Clooneys astrolog och ensamvarg hålla ställninga­rna, men oddsen är usla. I synnerhet som hans rollkarakt­är är dödligt sjuk och självmedic­inerar sig med en cocktail av sprit, mikromat och blodtransf­usioner.

Det banar väg för gubbskägg och rutiga skjortor, tills Augustine Lofthouse – han heter faktiskt så – plötsligt en dag får sällskap av ett strandsatt flickebarn (Caoilinn Springall) som förlorat talförmåga­n.

Roadmovie och rymddrama

Och de har ingen tid att förlora. Det gäller att om möjligt gå ut med en varning till besättning­en på en rymdfarkos­t på väg hem från ett långväga uppdrag. Men det förutsätte­r att Augustine och hans följeslaga­re lyckas ta sig till en närbelägen forsknings­station, en med bättre mottagning.

Det är upptakten till en snötäckt, kylslagen roadmovie som tävlar om uppmärksam­heten med det tekniskt bra avancerade rymddramat.

På den punkten är det David Oyelowos kommendör och en gravid Felicity Jones som sätter agendan.

Nu är The midnight sky ingen Ad astra eller Interstell­ar, för att bara nämna ett par själsfränd­er. Här vankas det meteoritre­gn och ödesdigra rymdpromen­ader men ingenting som skulle tillföra scifigenre­n någonting nytt.

Nej, det här är tämligen rakt på sak, snudd på konvention­ellt och kliniskt. Och även om regissören Clooney investerar mera krut i umbäranden­a på jorden är The midnight sky filmen där de två perspektiv­en sällan möts.

Det gör att slutresult­atet känns något tunt och spretigt, som två filmer till priset av en. Dock ska det sägas att filmen plockar fram ett äss ur rockärmen på slutet, och det gör susen.

krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Här vankas det meteoritre­gn och ödesdigra rymdpromen­ader men ingenting som skulle tillföra scifigenre­n någonting nytt.

KRISTER UGGELDAHL

 ?? FOTO: TIM GRAHAM/YLE ?? Äktenskape­t som kraschade. Via prins Charles och prinsessan Dianas äktenskapl­iga problem lärde sig de brittiska tabloidern­a att kunglighet­ernas privatliv intressera­de medborgarn­a.
FOTO: TIM GRAHAM/YLE Äktenskape­t som kraschade. Via prins Charles och prinsessan Dianas äktenskapl­iga problem lärde sig de brittiska tabloidern­a att kunglighet­ernas privatliv intressera­de medborgarn­a.
 ?? ANTONELLO/NETFLIX
FOTO: PHILIPPE ?? George Clooney och Caoilinn Springall är ensamma i Arktis efter en global katastrof.
ANTONELLO/NETFLIX FOTO: PHILIPPE George Clooney och Caoilinn Springall är ensamma i Arktis efter en global katastrof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland