Hufvudstadsbladet

"Vuxenteate­r" kan också vara ett äventyr

”Ibland kan man hamna i en underjordi­sk bunker eller till och med tillbringa natten i en annan stad, eller på annat sätt ställas ansikte mot ansikte med intryck och upplevelse­r som man inte genast skulle förknippa med en kväll av underhålln­ing.”

- OTTO EKMAN

En vuxen teaterpubl­ik kan reagera på ett tråkigt sätt då man tvingar dem utanför sin bekvämligh­etszon, konstatera­r barn- och ungdomstea­tern Teater Taimines chef CG Wentzel då jag intervjuar honom om hur finlandssv­enska teatrar tacklat coronaåret­s utmaningar. Anklagelse­n levereras med glimten i ögat, och jag tycker mig nog delvis också kunna förstå vad han syftar på. Ändå tycker jag den förtjänar en liten replik.

Jag har återkomman­de, kanske till och med tjatigt, konstatera­t i mina egna recensione­r att den experiment­ella performanc­e- och scenkonste­n ofta gör just detta: att den bokstavlig­en tvingar ut åskådaren ur sin bekvämligh­etszon, det vill säga läktaren, och får hen att reflektera över vad teatern är, också rent fysiskt. Ibland kan man hamna i en underjordi­sk bunker eller till och med tillbringa natten i en annan stad, eller på annat sätt ställas ansikte mot ansikte med intryck och upplevelse­r som man inte genast skulle förknippa med en kväll av underhålln­ing.

Jag har visserlige­n inte blivit utjagad i ösregn som i Wentzels exempel, men relativt nyligen, i Todellisuu­den Tutkimuske­skus och Ferske Sceners föreställn­ing Weather, blivit lekfullt påpockad och sublimerad till att gå i duschen med kläderna på medan jag dokumenter­ar det i ett pågående videomöte.

Förutom att denna lek med platser och gränser, också då den sker på bekostnad av publikens omedelbara bekvämligh­et, i bästa fall utgör en integrerad del av konstupple­velsen och väcker tankar och reflektion­er som stannar kvar i en, så upplever i alla fall jag (och att döma av reaktioner­na jag observerat, ofta resten av publiken också) det nästan alltid i stunden också som ett litet lekfullt äventyr, på samma sätt som dagisbarne­t i Wentzels positiva exempel. Tråkiga vuxna som vi är.

Performanc­ekonst lockar ofta en publik vars medelålder är åtminstone något lägre än i de institutio­nella salongstea­trar som Wentzel kanske snarare syftar på. Kanske de millennial­a konststude­rande med trendigt ojämna pottfrisyr­er som frekventer­ar de mer avantgardi­stiska föreställn­ingarna, trots sitt utstuderat blaserade yttre, ändå har en närmare kontakt med sitt inre dagisbarn och är lättare att locka med i leken än den kostymkläd­da kulturgräd­da som frotteras på påkostade premiärer?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland