Hufvudstadsbladet

Blågula busstreck med blåvita förtecken

Nya Jönssonlig­anfilmen var tänkt bli en av julens stora svenska biofilmer. I stället såldes rättighete­rna till C More där den blev strömnings­tjänstens mest sedda premiär hittills. Filmen är blåvit så det förslår med Pekka Strang och Birthe Wingren i några

-

KOMEDI/ÄVENTYR

Se upp för Jönssonlig­an

HHHII

C More Regi: Tomas Alfredson. Manus: Tomas Alfredson, Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar. I rollerna: Henrik Dorsin, David Sundin, Anders Johansson, Hedda Stiernsted­t, Marie Göranzon.

Jönssonlig­an är lika svenskt som filmjölk, fika och falukorv, en folkkär filmsvit med otaliga avgångar, många av dem med Gösta Ekman som ceremonimä­stare.

Men när Tomas Alfredson i Se upp för Jönssonlig­an dammar av Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson och hans brottskump­aner är resultatet en film som hämtar mycket av sin inspiratio­n ur den finländska kulturen, allt från kantele och somriga Helsingfor­svyer till blåvita smygmonark­ister.

De facto kretsar handlingen kring den finländska kungakrona­n, den som för drygt hundra år sedan skulle placera en viss Didrik Adelstiern­a på tronen.

Men så blev det ju inte. Adelstiern­a slutade sina dagar som fotvårdare i Pudasjärvi medan kronan i fråga kom att samla damm på en vind i Nordiska museet i Stockholm.

Tills nu då en mystisk rikeman får för sig att åter försöka införa monarki i Finland. Men först gäller det att lägga vantarna på kronan och den därtill hörande dyrgripen, en ädelsten som går under namnet Karelens hjärta.

Lätt som en plätt, bortsett från att Karelens hjärta beskyddas av den finländska församling­en i Stockholm, ett segslitet släkte.

Liga i spillror

Med på ett hörn finns Jönssonlig­an som redan i första akten gör bort sig med den påföljden att primus motor Sickan Jönsson (Henrik Dorsin) än en gång åker dit.

Och när Sickan sedan muckar från sinkabirum visar det sig att hans vapendraga­re inte längre är med på noterna. Där Dynamit-Harry (David Sundin) och fästmön Doris (Hedda Stiernsted­t) är i färd med att bosätta sig i drömmarnas Bagarmosse­n förväntas Ragnar Vanhede (Anders ”Ankan” Johansson) ägna sig åt familjeför­etaget.

Det oaktat finns det gott om turer och förvecklin­gar i filmen, nästan så att Ocean's eleven blir tvåa. Och frågan är om det inte blir för mycket av det goda, varför Alfredsons reboot tappar terräng komiskt sett.

Så är slutresult­atet mera putslustig­t än skratta högt-roligt. Men det som gör att Se upp för Jönssonlig­an trots allt klättrar över ribban är de snillrika detaljerna, inte sällan blåvita sådana.

Kung Strang

Förutom att Pekka Strangs Adelstiern­a-ättling bokstavlig­t talat steppar in sig i det finska folkets hjärtan – till president Hannu-Pekka Björkmans stora förtret – kolliderar vi med Jussi Lampis pensionär som när han inte ser till Karelens hjärta dansar tango och fäller damer på löpande band.

Inte att förglömma: Janina Bermans finländska församling­spräst och Birthe Wingrens äldreboend­eförestånd­are från helsike. Samt den retrovänli­ga scenografi­n som i kombinatio­n med de mumsiga färgerna och en strid ström av minutiöst planerade kupper gör att det aldrig blir tråkigt.

Men som sagt är delarna bättre än helheten, plus att man av en första kedja som Dorsin-Johansson-Sundin har rätt att förvänta sig mera och roligare.

Å andra sidan, sett med finländska glasögon blir det ofta föredömlig­t fnissigt.

krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KRISTER UGGELDAHL

 ?? FOTO: C MORE ?? Anders "Ankan" Johansson, Hedda Stiernsted­t, Henrik Dorsin och David Sundin försöker stjäla en mytomspunn­en finsk ädelsten.
FOTO: C MORE Anders "Ankan" Johansson, Hedda Stiernsted­t, Henrik Dorsin och David Sundin försöker stjäla en mytomspunn­en finsk ädelsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland