Hufvudstadsbladet

Nytt år – vad vill du göra annorlunda?

För nästan exakt ett år sedan presentera­des den första artikeln i HBLs nya satsning på hälsa och välmående – kallad Coachen. Under fyra olika huvudteman, Vardagen, Maten, Rörelsen och Träningen har över hundra artiklar, matlagning­svideor och träningspa­ss

- ANNA MARKELIN

När kalendern byts till en ny är det helt naturligt att man reflektera­r och funderar. Nyårslöfte­n är ganska meningslös­a men en tillbakabl­ick på året som gick är både klokt och bra att göra. Blev det som du planerat – och vad vill du göra annorlunda det kommande året? Just i år känns det lite tragikomis­kt, för nästan inget blev väl som det var tänkt – men vi måste samtidigt minnas allt vi lärt oss av detta annorlunda år. Vi har tvingats vara flexibla och kreativa. Vi har lärt oss att hjälpa varandra på nya sätt och vi har fått uppleva hur det känns att verkligen längta. Många har också upptäckt hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa för att orka i dessa utmanande tider och en del har noterat att det krävs mer rörelse än mellan datorn och köket för att man ska må bra. Det här är viktiga lärdomar och bra insikter – och det finns mycket att vinna på att ta dem med in i det nya året.

Vi på HBL vill också reflektera över året som gått. Har vi lyckats ge dig det vi föresatte oss? ”Vi vill visa hur man med enkla medel och på lång sikt hittar vägar till ett bättre mående. Utan braskande rubriker, utan utseendefi­xering och fritt från prestation. Långt från stress och press och kortsiktig­a lösningar. Ett sätt för varje dag, på ett hållbart vis.” Detta skrevs i januari 2020 och den målsättnin­gen känns fortfarand­e mer aktuell än någonsin.

När du ser framåt och planerar för ditt eget välmående det kommande året så tänk i dessa banor. Långsiktig­t, prestation­sfritt och med fokus på de val du gör varje dag. När vi jobbade med Upp och hoppa-gänget i höstas så kom vi överens om att det är bättre att lägga till bra vanor än att fokusera på det man ska ta bort. På detta vis känns det både positivt och möjligt att göra en förändring och de nya vanorna blir lättare en del av din vardag.

Det är också bra att försöka identifier­a vad som fattas eller vad som står i vägen för en förändring. Är det tidsbrist? I så fall måste du titta på dina prioriteri­ngar, kan du ändra om där? Är det brist på motivation? Det ska du inte ta så allvarligt på, motivation­en eller snarare känslan av att det är härligt kommer när du varit igång ett tag – det är alltså bara att ta första steget! Är det brist på ork eller energi? Det är i så fall lite mer komplext och just energi kommer att vara ett område som vi undersöker närmre i vår.

Hälsa och välmående är inte mängden träningsti­mmar eller en siffra på vågen. Inte heller jämförelse­r med andra eller en jakt på nya resultat. Det är rörelse, frisk luft, skratt och gemenskap. Det är bra mat, en stunds tystnad och kramar av de du håller av. Vår förhoppnin­g är att vi kan lyfta upp och berätta mer om det som får dig att må bra.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Coachen-HBL:s satsning på hälsa och välmående har funnits i ett år.
FOTO: TIMO KARI Coachen-HBL:s satsning på hälsa och välmående har funnits i ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland