Hufvudstadsbladet

Norge växer som vårt grannland

Att Norden är viktigt för finlandssv­enskarna överraskad­e inte kulturgeog­rafen och migrations­forskaren Kaisa Kepsu. Att Norge låg så högt på listan blev däremot ett litet utropsteck­en i kanten.

- JAN-ERIK ANDELIN

– Norge var lite överraskan­de, även om det här ju var gjort på ett ganska litet material, säger Kaisa Kepsu, samhällsan­alytiker vid tankesmedj­an Magma, om HBL:s rundfråga.

För henne som kulturgeog­raf och migrations­forskare var det inte överraskan­de i sig att våra goda utländska nätverk ofta är förankrade i Norden, och framför allt i Sverige. Det nordiska är viktigt och bekant för de svensksprå­kiga, säger hon.

Men var sjunde viktiga utlandskon­takt hos dem HBL har frågat bor i Norge. Orienterar­en, de två lärarna och film- och teaterregi­ssören i HBL:s rundfråga hörde till dem som hade norska kontakter högt på sin lista. Danmark kommer ett stycke efter, men också i Island har några sina viktigaste bästisar i yrkeslivet.

– Man talar ibland om ett transnatio­nellt fält som bildas mellan Finland och Sverige tack vara den rörlighet vi har mellan länderna. De här nätverken är ju också en form av socialt kapital som kan utlösa flytt över gränser. Känner man någon i ett annat land så hör man om hur det är där borta, och har lättare att komma in i samhället när man flyttar.

Finlandssv­enskarna är enligt undersökni­ngar mer internatio­nella än majoritets­befolkning­en. Kaisa Kepsus siffror visar också att benägenhet­en bland finlandssv­enskarna att flytta utomlands är fyra gånger högre än bland de finskspråk­iga i Finland.

Österut är det helt annorlunda. I de baltiska länderna hade HBL:s enkätperso­ner flera viktiga kontakter, men i hela materialet angavs, av totalt 74, bara en viktig personlig kontakt i Ryssland.

– Som geograf så ser jag ju att den fysiska kontakten mellan två olika platser skulle tala för att det var mera. Men vi vet ju att det i Finland finns ett ganska stort mentalt avstånd till Ryssland. Vi har en fin metropol alldeles nära, i Sankt Petersburg, men inte reser vi ju dit.

Också EU-länderna får ett spritt intresse i materialet, med Tyskland, Nederlände­rna och Spanien som får några träffar. Om samhörighe­ten mellan EU-länderna har det gjorts stora opinionsmä­tningar, säger Kaisa Kepsu.

– EU vill ju gärna själv skapa en tillhörigh­et till Europa. Men det har inte riktigt lyckats. EU upplevs fortfarand­e ganska avlägset. Ett framgångsr­ikt undantag är förstås studentutb­ytet Erasmus, som har gjort Europa bekant och skapat livslånga personliga band.

Också avsaknaden av personkont­akter till länder i Asien ser Kaisa Kepsu som intressant.

– Hade HBL frågat flera affärsmän så hade ni kanske fått några. Men att inte heller Japan som anses vara ett sådant broderfolk till Finland fanns med var lite överraskan­de. Men det är kanske så att det är svårt att skapa personkont­akter i länder som ändå är kulturellt olika.

Den pågående covid-19-pandemin kommer också att förändra nätverken, tror Kaisa Kepsu – lite som frilansjou­rnalisten i HBL:s enkät som snabbt byggde upp videokonta­kter i det nu krisande Belarus.

Pandemin kommer att innebära att nätverkssa­mhället över webben växer. Med trenden att kunna distansarb­eta mera, kan flera komma att skaffa sig jobb utomlands – utan att behöva flytta dit.

– Om inte partnern vill flytta, eller barnen behöver sin skola, så kan man kanske jobba utomlands genom att pendla och i övrigt arbeta hemma, säger Kaisa Kepsu.

Man talar ibland om ett transnatio­nellt fält som bildas mellan Finland och Sverige tack vara den rörlighet vi har mellan länderna. De här nätverken är ju också en form av socialt kapital som kan utlösa flytt över gränser.

Kaisa Kepsu

kulturgeog­raf

Vi frågade femton finlandssv­enskar i olika branscher i vilka länder deras fem främsta internatio­nella kontakter bor. Det visade sig att nära kontakter till Sverige och Norge var vanliga, och ingen hade personer från Afrika bland sina viktigaste kontakter. Vem har en kompis i Pakistan? Och vem i Colombia? Och vem hade nytta av att beundra ett långt hårsvall i en mässkö?

 ?? FOTO: ANDREJ ARMJAGOV/MOSTPHOTOS ??
FOTO: ANDREJ ARMJAGOV/MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland