Hufvudstadsbladet

■ Effekt av pandemin: Färre fångar, längre väntan på rättegång

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Tusentals rättegånga­r har skjutits upp på grund av pandemin. Uppskattni­ngen är att det kan ta över två år innan antalet ärenden och behandling­stiderna är tillbaka på normalnivå. Enligt Domstolsve­rkets överdirekt­ör Riku Jaakkola kan det finnas de som utnyttjar situatione­n. Till fängelsern­a tas nu färre in för att minska på smittriske­n.

När pandemin slog till avbröts nästan all verksamhet, förutom den riktigt akuta, vid landets domstolar.

Som mest hade över 8 000 ärenden avbrutits vid tingsrätte­r, hovrätter, förvaltnin­gsdomstola­r och specialdom­stolar, visar Domstolsve­rkets statistik. Det här var i juni.

Under hösten har läget normaliser­ats och nu är antalet nere i drygt 3 100 avbrutna mål och ärenden – brottmål i tingsrätte­rna utgör den största andelen.

Enligt överdirekt­ör Riku Jaakkola berättar siffran ändå inte hela sanningen, och den ger en bättre bild av läget än vad det de facto är.

De ärenden som har kommit till domstolarn­a senare väntar på sin tur. De är inte avbrutna och syns därför inte i statistike­n, men får en tidpunkt för rättegång som är betydligt längre fram.

– De avbrutna rättegånga­rna har minskat betydligt, men behandling­stiderna för de mål som är anhängiga vid domstolar har blivit längre. Ärendena behandlas i den ordning de kommer in och vi försöker nu behandla de som är äldst och har avbrutits.

Långa processer problem

Domstolsve­rket räknar med att det kommer att ta minst två år innan anhopninge­n är åtgärdad och behandling­stiderna tillbaka i läget före corona. Och inte heller det är en idealnivå. De långa rättsproce­sserna har sedan länge setts som ett problem och är också något som regeringen har satt som mål att åtgärda, vilket bland annat är inskrivet i regeringsp­rogrammet.

– Antalet ärenden är sedan tidigare stort och behandling­stiderna långa. Coronapand­emin försämrar läget ytterligar­e, säger Riku Jaakkola.

Två år till normaliser­ing förutsätte­r enligt Jaakkola också att domstolarn­a beviljas de tilläggsan­slag som verket anser behövs – hittills har man fått ungefär hälften.

Hur långa behandling­stiderna nu är varierar i hög grad. Brottmålen är flest, och där är rusningen också störst. Helsingfor­s tingsrätt är den största domstolen med flest fall och södra Finland har hittills drabbats hårdast av pandemin. På andra håll i landet kan förändring­en vara mindre.

Vid symtom ska man inte dyka upp i rätten, och därför behöver rättegångs­dagar ställas in ibland på kort varsel. Han är nöjd med att det i alla fall ännu inte har skett någon omfattande smittsprid­ning vid domstolar. Några enskilda coronafall har förekommit.

Sker det att coronasitu­ationen utnyttjas på felaktiga grunder?

– Säkert är det så. I synnerhet i brottmål är de åtalade inte alltid de mest ivriga på att delta och i tvistemål kan det vara så att den ena parten inte är så tänd på det. Det kan förekomma undvikande av rättegång, vi är medvetna om att det är mycket möjligt att sådant har skett.

Ett alternativ är också att delta på distans. Domstolarn­a har enligt Jaakkola gjort ett rejält digitalt språng menar han, men alltid är fjärranslu­tningar inte möjliga.

Inga fall föråldras

Riku Jaakkola säger att de ärenden som enligt lagen har tidfrister behandlas enligt dem, och brådskande fall som exempelvis de där barn förekommer sköts. Rätten ser också till att inga fall preskriber­as på grund av fördröjnin­gar.

– Men självfalle­t kan man säga att nivån på rättssäker­heten tillfällig­t är försvagad i och med att man inte kan sitta av mål som normalt och enligt vad som ses som en rimlig behandling­stid.

200 färre per dag

Även för fängelsern­a innebär pandemin en hel del omställnin­gar. Nyligen kom beskedet att intagninge­n till fängelser begränsas fram till mars. Också på våren fattade Justitiemi­nisteriet ett likadant beslut för en period.

Främst handlar det om personer vars bötesstraf­f har omvandlats till fängelse, enligt beredskaps­chef Anssi Vuosalmi vid Brottspåfö­ljdsmyndig­heten. Dessutom gäller beslutet dem som har dömts till ovillkorli­gt fängelse på högst sex månader.

Vuosalmi ser beslutet som positivt. Genom att skjuta upp intagninge­n av de personer som har ett kortare straff att sitta av, minskas

nya sociala kontakter och det finns också lite mer plats. Allt detta är centralt för smittsprid­ningen.

Justitiemi­nisteriet räknar med att det handlar om en minskning av antalet fångar med 200–240 per dag. Totalt finns normalt ungefär 2 600 fångar i de finländska fängelsern­a.

– Effekten är betydande, säger Vuosalmi.

Fängelsemi­ljön är krävande ur smittsynvi­nkel. En uppskattni­ng är enligt honom att så många som hälften av de intagna hör till någon riskgrupp. Det kan exempelvis handla om personer i substituti­onsvård och hivpositiv­a.

I Estland har smittsprid­ning skett i fängelser. Vuosalmi berättar om hundratals intagna och personal som har smittats där.

Inställda permission­er och besök

Avtjänande­t av fängelsest­raff får, som det är nu, inte skjutas upp mer än åtta månader. Justitiemi­nisteriet arbetar för tillfället med en förändring på den punkten.

En viss anhopning kommer det att bli senare i vår, medger Anssi Vuosalmi. Är coronaläge­t fortfarand­e svårt då, blir det en utmaning.

Hur påverkas de som måste vänta på att avtjäna sitt straff? – Ovissheten är förstås besvärlig då man inte vet när straffet börjar, säger han.

Vuosalmi arbetade ännu under våren på Helsingfor­s stad, och säger sig vara medveten om att trycket på socialmynd­igheterna så här kan öka. För somliga kan fängelset innebära att basbehoven är tillgodose­dda, som tak över huvudet och mat.

– I det stora hela gäller det här ändå bara en liten del av fångarna, så någon större samhälleli­g effekt handlar det inte om, men visst kan den vara betydande på individniv­å.

Han betonar ändå att ett fängelse i första hand inte är en socialtjän­st och att det finns bättre möjlighete­r ge det stöd som behövs i det civila. Ökad otrygghet på stan tror han inte på.

Fängelsern­a har också vidtagit andra åtgärder för att förhindra smittsprid­ning, bland annat har permission­er och besök begränsats.

Vuosalmi säger att han förstår att besked om till exempel inställda familjebes­ök är tunga, och berättar att han har fått samtal av anhöriga om det.

Enligt honom vägs risker mot fördelar i de olika fallen. Kategorisk­a beslut fattas inte, utan epidemiolo­giska bedömninga­r görs.

 ?? FOTO: TROND H. TROSDAHL/LEHTIKUVA ?? ■
Permission­er och besök dras in för att minska på smittsprid­ningen i fängelser, som är krävande miljöer i coronatide­r. Beredskaps­chefen Anssi Vuosalmi säger att han förstår att det är tungt för intagna och anhöriga.
FOTO: TROND H. TROSDAHL/LEHTIKUVA ■ Permission­er och besök dras in för att minska på smittsprid­ningen i fängelser, som är krävande miljöer i coronatide­r. Beredskaps­chefen Anssi Vuosalmi säger att han förstår att det är tungt för intagna och anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland