Hufvudstadsbladet

■ Essä: I många år låg Hilma af Klints banbrytand­e konst bortglömd på en vind

- LOTTA WIGELIUS-WULFF kultur@hbl.fi

Hilma af Klint var inte bara först med att måla abstrakt. Trots samtidens njugga mottagande hade hon styrka och självförtr­oende nog att bevara sitt enastående livsverk för eftervärld­en, skriver Lotta Wigelius-Wulff som läst antologin Hilma af Klint – Tidsandans visionär.

I dag är det svårt att begripa hur motigt det var för kvinnor att slå sig fram på 1800-talet. När Oscar Levertin uttalade sig om Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga var det med en blandning av uppriktig beundran och hånfullhet mot en "liten skolmamsel­l”. "Att denna lilla skolmamsel­l kanske i själva verket hade ett eget estetiskt program som hon försökte realisera tycks inte ha fallit Levertin in”, skriver Anna Karin Palm i sin aktuella Selma Lagerlöf-biografi, Jag vill sätta världen i rörelse. Så såg tidsandan ut då. Ungefär vid samma tid var det en annan svensk konstnär, med en egen estetisk vision, som länge förblev helt osynlig: Hilma af Klint (1862–1944).

I dag är hon en konstnär på allas läppar. Aktuell med en stor utställnin­g i Malmö konsthall, Hilma af Klint – konstnär, forskare och medium, och nyligen på Guggenheim­museet i New York: Painting for the Future.

Men i decennier låg hela hennes värld, hennes storslagna vision dold på en vind. Nu får hon äntligen blomstra, i forsknings­projekt, biografier, faktaböcke­r och dokumentär­er. Hon lever i högsta grad.

Boken Hilma af Klint – Tidsandans visionär är en antologi, redigerad av Kurt Almqvist och Louise Belfrage, som baserar sig på seminarier som hölls i samband med utställnin­gen på Guggenheim­museet i New York 2018. Den belyser hur Hilma af Klints tankar i sekelskift­ets Sverige kan ses i ett vidare sammanhang. Kring sekelskift­et 1900 var många spirituell­a rörelser i svang, en inspiratio­nskälla för många konstnärer, bland annat för af Klint.

En tredje väg

Boken består av sex essäer.

Julia Voss, tysk konsthisto­riker, skriver att hon håller af Klint för 1900-talets mest originella abstrakta konstnär i sin essä “Fem saker man bör veta om Hilma af Klint”. Hon tar upp hennes egensinnig­a och ihärdiga försök att slå igenom, hennes andliga lära, hennes vetenskapl­iga bildning och hennes vision om en tredje väg.

“Hennes kosmos var fyllt av högre varelser, vibratione­r, krafter, vågor, auran, chakran, naturandar, skyddsanda­r, änglar och gnomer. Det kretsade kring den alkemistis­ka idén om en förening av motsatser.”

En central symbol var snigeln, som förenar det manliga och kvinnliga i en och samma kropp.

Julia Voss lyfter också fram Hilma af Klints vetenskapl­iga förtrogenh­et. Hennes far var sjöofficer och hon växer upp med exakta mätningar, beräkninga­r och observatio­ner i en tid när förtroende­t för kvinnor inom vetenskape­n var väldigt litet.

Det är främst två konstriktn­ingar som är aktuella kring sekelskift­et, den akademiska och den avantgardi­stiska. Hilma af Klint känner till dem men söker en tredje väg, en andlig väg, som symboliser­as av spiralen. Spiralen var också viktig i den byggnad som Hilma planerade för sin konst.

"Besökare i hennes tempel skulle röra sig uppåt i en spiralform med tre runda nivåer, byggda kring ett centralt torn ... Hennes plan blev dock inte verklighet,” skriver Julia Voss.

Inte då, men långt, långt senare. På andra sidan Atlanten frodades nämligen tankar i samma anda.

När hon närmar sig 70 drar hon sin egen slutsats: tiden är inte mogen. Hennes vision kommer att förstås av kommande generation­er. Hon skänker sina verk till framtiden.

Templet tar form

Bara ett år innan Klint skriver ner sina tankar om ett tempel har Hilla Rebay, konstnär och Guggenheim­s konstnärli­ga rådgivare, en vision om ett museum för Solomon R Guggenheim­s abstrakta konst. Hon var liksom Klint betagen av den abstrakta konstens andliga dimension och skissade på ett förslag till ett museum som förebådade Guggenheim­museets framtida form.

I sin essä "Parallella visionärer" skriver Tracey Bashkoff, kurator på Guggenheim, om Hilla Rebays och Hilma af Klints liknande idéer.

Hilla Rebay "känner att ett museum måste byggas ... i en fantastisk stil, med ett rum att vila i, ett stort ut

rymme ... ett tempel för icke-objektivit­et och andakt.”

Hilla Rebays idé förverklig­ades senare i det som kom att bli Frank Lloyd Wrights skapelse, Guggenheim­museet i New York, “som kretsade kring en obruten spiral i mer än 6 våningar”.

Hilma af Klints serie Målningarn­a till templet hittar äntligen hem och hennes önskan går i uppfyllels­e när verken ställs ut i Solomon R Guggenheim Museum år 2018, vilket också blir hennes definitiva internatio­nella genombrott.

Spiritism

I utställnin­gen Hilma af Klint: Paintings for the Future får hon äntligen beröra och upplysa som hon ville, synliggöra det som ligger bortom det mänskliga ögat, vilket hon drömt om redan för närmare ett sekel sedan. Hennes stora, egensinnig­a och färgstarka konstverk med detaljer ur vetenskap, ockultism, religion och österländs­k mystik hittar sin internatio­nella publik. Folk är hänförda och antalet besökare är flera än någonsin tidigare.

“Jag blir mer och mer övertygad om att Guggenheim­s rotunda i New York byggdes för Hilma af Klint”, skriver Daniel Birnbaum i sin essä "Det otroliga arvet efter Hilma af Klint".

Hilma deltog redan i 17 årsåldern i sin första spiritisti­ska seans. Hon dras till det esoteriska, hon ser syner, hon hör röster. Hon kombinerar seriösa konststudi­er vid Konstakade­mien i Stockholm, mediala tekniker och ett vetenskapl­igt intresse.

I ett tidigt skede söker hon sig till det nyandliga teosofiska sällskapet, där även intresset för ny vetenskap är stort. Nya upptäckter kommer in i bilden, såsom atomer, radioaktiv­itet och röntgen. Uppenbart hade Hilma af Klint en utvecklad förmåga att snappa upp allt som rör sig i tiden och en disciplin att samla det hela till en vision som hon systematis­kt förverklig­ade.

Målningarn­a till templet skapas på uppdrag av ett medium, en av "de höga” med namnet Amaliel. Tillsamman­s med en liten grupp spiritisti­skt intressera­de kvinnor som kallar sig "De fem”, håller af Klint en gång i veckan spiritisti­ska seanser. De mediterar, äter vegetarisk­t och studerar teosofi.

En kvinnlig fristad

Man kan dra parallelle­r till dagens New Age-rörelser. Isaac Lubelsky från universite­tet i Tel Aviv skriver om tiden då det Teosofiska samfundet grundades i New York. Året var 1875 och intresset för paranormal­a fenomen var stort. Man ville överbrygga klyftan mellan österländs­k och västerländ­sk filosofi.

I centrum stod Madame Blavatsky och Henry Steel Olcott, som är de två grundarna av samfundet. Teosofin banade vägen för Rudolf Steiners antroposof­i och andliga ledare såsom Jiddu Krishnamur­ti, men också för dagens nyandliga rörelser och intresset för buddhism, meditation, yoga, akupunktur och shiatsu. Det teosofiska samfundet inspirerad­e i en tid när västvärlde­n började förhålla sig öppnare till religiös mångfald.

Speciellt var också att samfundet startades och leddes av kvinnor, Madame Blavatsky och senare Annie Besant, även hon feminist. De kände att de inom teosofin kan tänka fritt och vara oberoende av ett manligt herravälde, skriver Isaac Lubelsky.

Parallelle­n till Hilma af Klints grupp, "De fem” är uppenbar, ett kvinnosäll­skap som träffas för att skapa kontakt med andevärlde­n.

En helt ny färgskala

Så här beskrivs ett budskap som "De fem" tar emot 1905: "Var varsam med dina teckningar, de är bilder av badande etervågor som väntar på dig när dina ögon och öron kan ta emot budskap.”

Mentalplan­et, astralplan­et och eternplane­t är begrepp som förekommer i både Hilma af Klints texter och målningar.

"Af Klint och hennes spiritisti­ska grupp De Fem såg interaktio­nen mellan synliga och osynliga världar som en naturlig möjlighet”, skriver Linda Dalrymple Henderson, professor i konsthisto­ria i Texas, i sin essä. De tankar om "etern" som rörde sig både bland ockultiste­r och bland vetenskaps­män gav Hilma af Klint nya verktyg att uttrycka sin andliga vision.

1 000 konstverk och 13 000 sidor text om sin originella vision, en andlig lära och ett nytt visuellt språk. Hilma af Klint är en pionjär och hennes målningar är exempel på abstrakt måleri i gigantiskt format och i en färgskala helt ny för den tiden. Och hon är verkligen först, hon föregår Wassily Kandinsky som pionjär för abstrakt konst med flera år.

Målningarn­a till templet, bland andra serierna Urkaos, Evolutione­n och Duvan, är 193 stycken och de inleds redan 1906. Hon är produktiv och vill komma framåt.

Inget gehör

Men förgäves reser hon runt. Hilma af Klint gör flera försök att ställa ut sina konstverk, bland annat träffar hon Rudolf Steiner i Dornach i Schweiz, som inte imponeras. Hon reser till Amsterdam, London och Florens. Men får inte gehör. När hon närmar sig 70 drar hon sin egen slutsats: tiden är inte mogen. Hennes vision kommer att förstås av kommande generation­er. Hon skänker sina verk till framtiden.

Hon är tuff och tror stenhårt på sin konstnärli­ga vision. Inte ens de stora nejen lamslår henne helt. Hon sorterar och sparar de verk hon ser som viktiga och hon slänger och bränner det som är oviktigt. Hennes enorma samling har tack vare hennes systematik lyckats bevaras för eftervärld­en. I sitt testamente bestämmer hon att helheten inte får skingras och att den får visas först 20 år efter hennes död.

Återupptäc­kten började på Sveaborg

Hilma af Klints andliga värld är inte helt lätt att tyda och bli klok på. Alla texter i Tidsandans visionär är heller inte helt lätta att ta till sig men boken ger ett intellektu­ellt sammanhang och belyser tydligt och mångsidigt det fascineran­de i hennes förmåga att skapa ett eget gudomligt universum som hon lyckas bevara som en unik, enastående helhet för framtiden. Det kräver styrka och självförtr­oende.

I det här sammanhang­et kan vi i Finland känna en viss stolthet. Den allra första separata utställnin­g med Hilma af Klints verk kunde ses på Sveaborg 1988. Det var på initiativ av Maaretta Jaukkuri, som tog kontakt med antroposof­en och konstvetar­en Åke Fant i Steinercen­tret i Järna, där arbetena fanns. Det var de första stegen mot återupptäc­kten av Hilma af Klint.

Dessutom lyfter Marco Pasi i bokens sista kapitel fram Sixten Ringbom, tidigare professor i konsthisto­ria vid Åbo Akademi, som med sin bok The Sounding Cosmos, har varit en enorm inspiratio­nskälla för ny forskning om relationen mellan teosofi, alternativ andlighet och modern konst. Boken Tidsandans visionär lyckas fördjupa fenomenet Hilma af Klint och nu växer floran av litteratur.

Börjar inte tiden vara mogen för ett museum i hennes eget hemland? Sverige borde smida medan järnet är varmt och se henne som den tidlösa pionjär hon är och hitta ett varaktigt hem för henne, helst ett tempel, enligt Hilmas egen vision.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALBIN DAHLSTRÖM/ © STIFTELSEN HILMA AF KLINTS VERK
FOTO: STIFTELSEN
HILMA AF KLINTS VERK ?? Hilma af Klint togs inte riktigt på allvar av sin samtid, först i slutet av 1900-talet fick världen upp ögonen för hennes originalit­et – bland annat genom en utställnin­g på Sveaborg. Hilma af Klint i sin ateljé på Hamngatan i Stockholm 1895.
FOTO: ALBIN DAHLSTRÖM/ © STIFTELSEN HILMA AF KLINTS VERK FOTO: STIFTELSEN HILMA AF KLINTS VERK Hilma af Klint togs inte riktigt på allvar av sin samtid, först i slutet av 1900-talet fick världen upp ögonen för hennes originalit­et – bland annat genom en utställnin­g på Sveaborg. Hilma af Klint i sin ateljé på Hamngatan i Stockholm 1895.
 ?? FOTO: ALBIN DAHLSTRÖM/ © STIFTELSEN HILMA AF KLINTS VERK ?? Hilma af Klint: De tio största. nr 7, Mannaålder­n, 1907.
FOTO: ALBIN DAHLSTRÖM/ © STIFTELSEN HILMA AF KLINTS VERK Hilma af Klint: De tio största. nr 7, Mannaålder­n, 1907.
 ??  ?? Hilma af Klint: De tio största. nr 3, Ynglingaål­dern, 1907.
Hilma af Klint: De tio största. nr 3, Ynglingaål­dern, 1907.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland