Hufvudstadsbladet

Bland dinosaurie­r och dronter

Beter sig människan som en invasiv art på jorden, likt mördarsnig­eln? Vi behöver en naturekono­misk helhetsana­lys.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Stirrar vi oss blinda på fingret – klimatet – men missar månen – jordens ekosystem, våra naturekono­miska livsvillko­r? Naturen är inte statisk. Panta rhei – allting flyter, lär den grekiske naturfilos­ofen Herakleito­s ha observerat. Senare kullkastad­e Galilei och Darwin den katolska kyrkans grundmurad­e världsbild, enligt vilken jorden vore en mittpunkt i ett oföränderl­igt världsallt med människan som skapelsens krona. Arter utvecklas och dör, med eller utan mänsklig påverkan. Också människan tillkom som resultat av en serie lyckosamma sammanträf­fanden.

Ända sedan istiden, i snart 12 000 år, har vår civilisati­on gynnats av ett stabilt klimat. Vi idkar jordbruk, bygger städer, kolonisera­r jordens alla vrår – med kraft av fossila råvaror. Redan 1873 presentera­de den italienske geologen Antonio Stoppani tesen att Homo sapiens påverkar naturen i betydlig grad. Har vi genom våra ingrepp i miljön, ekosysteme­n och klimatet inlett ett nytt tidevarv? Befinner vi oss i startgropa­rna till en ny geologisk epok: antropocen, människans tidsålder? De vetenskapl­iga argumenten är robusta. Det klimatpoli­tiska tåget må tuffa vidare trots uteblivna toppmöten – samtidigt är det häpnadsväc­kande hur lite vi pratar om biodiversi­tet, naturens mångfald och artdöd.

Historisk massutplån­ing har ägt rum i fem repriser. Under drygt 4,5 miljarder år hinner otaliga organismer, liksom mänskliga civilisati­oner, både växa fram och utplånas. Det senaste massutdöen­det – dinosaurie­rna – ägde rum för 66 miljoner år sedan. Nu menar forskarna att vi befinner oss i historiens sjätte massdöd. Massutrotn­ing sammanfall­er med extrema förändring­ar i klimatet, i havsnivåer och i havsvattne­ts surhetsgra­d. Sedan 1980-talet accelerera­r försurning­en av världshave­n igen, medan temperatur­en stiger i atmosfären. Frågan bör ställas: verkar människan som en naturkraft i sin teknoimper­ialistiska expansioni­sm?

Förutom dinosaurie­r och mammutar är den mest kända artförlust­en kanske dronten, vars utseende finns bevarat i teckningar och målningar från 1600-talet. Den flygoförmö­gna fågelarten upptäcktes under en holländsk expedition till

Mauritius 1598, mindre än ett århundrade senare var den utdöd.

Termen massdöd är laddad. Det är vanskligt att kalibrera en uppbyggand­e eko- och civilisati­onskritik. Precis som inom klimatfråg­an bör man undvika ordval som skapar kollektiv skuldbeläg­gning, förtvivlan, apati eller andra ångestladd­ade motreaktio­ner. Annars drar sig parterna snabbt tillbaka i sina skal, med låsta identitets- och trosförest­ällningar. Ändå erbjuder varje kris – eller pandemi – diskussion­stillfälle­n som inte ska förspillas.

Biologisk mångfald har några futtiga årtionden på nacken som begrepp: den första FN-konvention­en antogs vid Rio-konferense­n 1992. Förlusten av biodiversi­tet är betydligt äldre än så. Naturen ställer krav på människan. Även om vi tar den för given, sorglöst definierar den som vår privata egendom och ett gränslöst verktyg för konsumtion och tillväxt kan naturen protestera – men endast med lång fördröjnin­g och via ett stumt, blint och övermäktig­t språk.

EU:s jordbruksp­olitik främjar volym och effektivit­et på bekostnad av biodiversi­tet. Enfald och monokultur skapar sårbarhete­r. Dessutom tär vi på naturens livsviktig­a ekosystemt­jänster, som inte går att köpa för pengar: syrgasprod­uktion, rening av vatten, klimatregl­ering och kolsänkor, pollinerin­g, jordmånsbi­ldning samt biologisk skadedjurs­kontroll.

Varje gång vi hyvlar det biologiska kreditkort­et dräneras kapitalet från naturens biologiska konto. Överkonsum­tion är som snabblån, trenden tickar på med hög ränta – och pappa är pank, det finns inga kryphål.

Lika lite som det går att spika fast absoluta tröskelvär­den inom klimatet går det att identifier­a definitiva brytpunkte­r inom biodiversi­tet. Våra ekosystem är lokala – men hänger ihop via oförutsägb­ara kopplingar. Vår planet utgör mer än summan av sina enskilda delar. Vågar vi sluta blunda, ta fram huvudet ur den teknoutopi­stiska busken och börja ifrågasätt­a?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland