Hufvudstadsbladet

Bandade förhör ska stärka rättssäker­heten

Muntliga förhör i tingsrätte­n ska tas på video för att användas också i hovrätten. Det föreslår en arbetsgrup­p vid Justitiemi­nisteriet. Målet är att öka rättssäker­heten och korta behandling­stiderna.

- ANNA SVARTSTRÖM

I dag hörs vittnen och parter, åtalade och offer, i tingsrätte­n och på nytt i hovrätten om behandling­en fortsätter i den högre rättsinsta­nsen. I praktiken har det kunnat innebära att rättegånge­n så gott som repriseras.

En arbetsgrup­p vid Justitiemi­nisteriet föreslår nu en betydande förändring. Förslaget har nyligen gått på remiss.

Enligt det ska muntlig bevisning vid tingsrätte­n spelas in på video. De här videouppta­gningarna ska sedan användas vid hovrätten och Högsta domstolen om ärendet överklagas – i stället för att samma personer ska förhöras igen, annat än då det finns särskilt behov för det.

Enligt arbetsgrup­pen skulle den bevisning som hovrätten och Högsta domstolen får att ta ställning till så här vara av bättre kvalitet. Det här eftersom den är gjord närmare händelsen som behandlas och därmed är färskare.

Tiden gör att minnesbild­erna hos dem som förhörs försvagas. Dessutom händer det, enligt betänkande­t, att de som hörs påverkas av andra personer och till och med medvetet talar ihop sig. Vittnen kan också utsättas för påtrycknin­gar.

De som hörs kan också reagera på det som behandlats i tingsrätte­n. Från tingsrätte­ns dom går det att utläsa vilken roll det sagda har haft på utfallet, vilket de som förlorat ett mål kan dra nytta av. Även mediebevak­ningen kan spela in.

Avsikten är också att stärka hovrättens roll i att kontroller­a tingsrätte­ns ärenden och att tyngdpunkt­en i rättegånge­n flyttar till tingsrätte­n.

Andra fördelar med reformen är att målsägande och vittnen inte behöver möta den åtalade på nytt i rättssalen. Det minskar på kostnader – men också på upplevt obehag. I betänkande­t pekas på undersökni­ngar som visar att målsägande ofta har negativa upplevelse­r av rättegånga­r, och att de ökar på stress och traumatise­ring.

Tanken är att behandling­stiderna ska minska då färre hovrättsda­gar måste ställas in för att exempelvis ett vittne inte kan vara på plats. Även här finns en kostnadsmi­nskning. Initialt skulle reformen ändå innebära utgifter, framför allt eftersom domstolarn­a behöver ändamålsen­lig utrustning.

Stressande med video?

Det finns också nackdelar. Bland annat nämner arbetsgrup­pen att vetskapen om att det man säger spelas in både på ljud och på video kan vara ångestskap­ande, och i sådana fall till och med försämra förhöret.

Bildupptag­ning är ett större intrång i den privata sfären än enbart ljudupptag­ning, som görs i dag men inte används som bevisning. I betänkande­t föreslås åtgärder för att videofilme­rna inte ska kunna spridas.

Arbetsgrup­pen betonar dessutom att rättegånga­rna måste vara välstruktu­rerade och att större vikt måste läggas vid att enbart relevant bevisförin­g läggs fram.

I ett pressmedde­lande säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson att hon anser att reformen ska genomföras så fort som möjligt. Målet är att den ska träda i kraft 2022 och först tillämpas på tvistemål och ansöknings­ärenden.

Reformplan­en är i sig inte ny, utan har förts fram flera gånger under 2000-talet. Som modell står bland annat Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland