Hufvudstadsbladet

Estland planerar sitt första kärnkraftv­erk

Går allt som Kalev Kallemets tänkt sig så har Estland sitt första kärnkraftv­erk om tio år. Fortum och svenska Vattenfall är med på ett hörn i planeringe­n.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Utsläppen av koldioxid måste ner. Kolkraften måste bort, liksom naturgasen på lite längre sikt. Estland kan inte fortsätta att bränna oljeskiffe­r i sin energiprod­uktion.

Det är bakgrunden till Kalev Kallemets och Fermi Energias planer på att bygga ett kärnkraftv­erk eller exaktare en liten modulär reaktor (SMR) i Estland. Alternativ­en till fossila bränslen är få, påpekar Kallemets. Vätgastekn­ologin är inte klar ännu och de förnybara energikäll­orna räcker inte för att täcka alla behov. Estland har inte heller vattenkraf­t att bygga ut.

– Men innan vi kan börja planera för kärnkrafte­n måste vi ha politisk och social acceptans för den, vi måste visa att en reaktor är till nytta för samhället, framför allt lokalt där den placeras, säger Kallemets.

Han har planerat för SMR i Estland i flera år, men nu börjar planerna ta konkreta steg framåt. Den estniska regeringen har tillsatt en arbetsgrup­p under miljöminis­teriet som ska fastställa om tekniken är ett trovärdigt alternativ. Blir svaret ja blir följande steg en lagstiftni­ng och att grunda en övervakand­e myndighet av samma typ som Strålsäker­hetscentra­len i Finland.

Tre tänkbara orter

Medan arbetet med att få ramarna för en eventuell reaktor på plats fortskride­r fortsätter också det rent praktiska arbetet, bland annat med att hitta en ort som är villig att låta Fermi Energia bygga en reaktor. Tre orter och fem olika placeringa­r utreds just nu.

– Länge satte esterna likhetstec­ken mellan kärnkraft och olyckan i Tjernobyl, det måste vi jobba på att komma ifrån. Attitydern­a har de senaste åren blivit positivare, säger Kallemets.

Den sociala acceptanse­n för kärnkraft är något Kallemets återkommer till flera gånger. Ortsborna på den ort där en eventuell reaktor byggs måste ha någon nytta av den, poängterar han. Fermi Energias tanke är att erbjuda ortsborna gratis el, så att de bara betalar elskatten och för elöverföri­ngen.

Coronapand­emin har satt en del käppar i hjulet för planerna på en liten modulär reaktor. Kalev Kallemets har tillsamman­s med bland annat estniska politiker besökt kärnkraftv­erken i Finland för att på ort och ställe berätta för esterna om hur ett kärnkraftv­erk fungerar. Nu är resor omöjliga.

– Jag vill visa att det egentligen bara är en tråkig byggnad, ler Kallemets.

Går snabbt att bygga

Men det är stor skillnad på de finländska kärnkraftv­erken och den SMR Kallemets tänker sig i Estland. De två alternativ han ser är en lättvatten­reaktor med en effekt på mellan 200 och 300 megawatt eller en ännu betydligt mindre mikroreakt­or där värmeeffek­ten ligger kring 15 megawatt. Att bygga ihop 30– 40 sådana skulle gå snabbt, menar han.

Han understryk­er ändå att Fermi Energia i det här läget håller alla möjlighete­r öppna och väntar på att se prototyper bli klara på annat håll.

Jämfört med ett klassiskt kärnkraftv­erk är effekten vid ett litet modulärt kärnkraftv­erk så pass mycket lägre att reaktorern­a ska svalna utan extra åtgärder om de av något skäl behöver köras ner. Modulerna produceras i en fabrik och reaktorern­a kan sedan skeppas ut för installati­on, antalet moduler avgör kraftverke­ts effekt. Fermi Energia har genomfört studier bland annat med amerikansk teknologi, men någon

leverantör har man inte fastnat för ännu.

– Det estniska elnätet klarar bara kraftverk upp till en viss effekt, därför passar SMR bra här, konstatera­r Kallemets.

Nordiskt samarbete

Fermi Energia samarbetar i sin planering både med Fortum och med svenska Vattenfall. Med Fortum har företaget studerat regleringe­n kring kärnkrafte­n och den finländska tillstånds­processen. Den upplever Kallemets är både transparen­t och fungerande.

Vattenfall har för sin del deltagit i en förstudie med Fermi Energia för att undersöka förutsättn­ingarna för att bygga SMR-reaktorer. Vattenfall och Fermi underteckn­ade tidigare i höstas en avsiktsför­klaring för att utöka samarbetet.

Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, säger i ett pressmedde­lande att avsikten med projektet och det fördjupade samarbete är att stötta Fermi i genomföran­det av ett framgångsr­ikt europeiskt SMR-projekt. Tanken är att gå vidare med studierna av vissa arbetsområ­den och utöka samarbetet fram till inlämninge­n av ansökan om principgod­kännande för SMR till estniska parlamente­t. Det kommer att ge Vattenfall värdefulla kunskaper inom ett område där vi nu bygger kompetens.

Samarbetet ska fortsätta att undersöka hur långt utveckling­en har kommit när det gäller SMR-teknologi och förutsättn­ingarna för bygge av en eller flera sådana reaktorer i Estland.

Många alternativ

Teknologis­ka forsknings­centralen VTT har små kärnreakto­rer för produktion av fjärrvärme som ett av fem områden som kunde ge finsk industri ett lyft i framtiden. VTT samarbetar redan med det tekniska universite­tet i Villmanstr­and-Lahtis på att utveckla SMR för fjärrvärme­produktion. Även här är Fortum, liksom Industrins Kraft TVO inkopplat, men när VTT:s projekt når så långt som till kommersial­isering är ännu oklart.

Kalev Kallemets känner väl till VTT:s projekt och konstatera­r att det viktiga är att utveckla en enhetlig SMR i Finland och inte börja konkurrera och skapa konkurrera­nde utveckling­splaner. För Fermi Energias del är siktet ändå ställt åt annat håll, mot USA och Kanada.

SMR är en framtidste­knologi Kallemets tror stenhårt på. Och när ett fungerande koncept väl utvecklats i Estland kan det dupliceras och säljas till andra länder. Själva teknologin kommer från annat håll, men affärskonc­eptet kan man i Estland och Fermi Energia är redo att sälja det vidare till länder där man är intressera­d av att få ner sina utsläpp.

– Varför skulle man uppfinna hjulet på nytt? När vi väl kommit i gång kommer vi att vara en spelare att räkna med, säger Kallemets.

Stor marknad

Han konstatera­r att större europeiska nationer som Polen visserlige­n planerar för stora kärnkraftv­erk för att klara sin framtida elförsörjn­ing. Men samhällen, i Polens fall huvudstade­n Warszawa, kan ha stor nytta av SMR. Samma sak gäller på många andra håll i Europa. Marknaden är stor, menar han, för det räcker inte med att bygga ut de förnybara energikäll­orna.

Fermi Energia har närmat sig Helsingfor­s energis Helen med ett förslag om samarbete, men hittills fått svaret att Helsingfor­s inte är intressera­t av kärnkraft. Han frågar sig hur staden tänkt sig att ersätta kol och småningom naturgas.

Intresset för SMR har vaknat bland många lokalpolit­iker också hos oss och även i Helsingfor­s. Och i Esbo och Åbo har politiker, till och med från grönt håll, tagit initiativ för att utreda möjlighete­rna att bygga små reaktorer för att tillgodose kommunerna­s behov av värme.

 ?? FOTO: VATTENFALL ?? Vattenfall­s Torbjörn Wahlborg och Fermi Energias Kalev Kallemets slöt i november ett avtal om att samarbeta kring små modulära reaktorer.
FOTO: VATTENFALL Vattenfall­s Torbjörn Wahlborg och Fermi Energias Kalev Kallemets slöt i november ett avtal om att samarbeta kring små modulära reaktorer.
 ?? FOTO: OPEN100 ?? Fermi Energia har inte valt vare sig modell eller leverantör för sitt SMR, men till exempel amerikansk­a OPEN 100 har kommit långt med sina modeller.
FOTO: OPEN100 Fermi Energia har inte valt vare sig modell eller leverantör för sitt SMR, men till exempel amerikansk­a OPEN 100 har kommit långt med sina modeller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland