Hufvudstadsbladet

Vaccinmots­tåndare behöver förståelse men också gränser

Det finns inget att vinna på en hätsk debatt eller en häxjakt på personer som tar kraftigt avstånd från vaccin. Däremot önskar sakkunniga att vaccinmots­tåndare inser vilket stort ansvar de tar för andras hälsa då de sprider sina tankar.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det är naturligt att känna osäkerhet och oro inför nya vaccin, men det viktiga är hur oron blir bemött. Det säger läkaren och barnpsykia­tern Christer Häggqvist.

Häggqvist reagerade på nyheten om en gymnastikt­ränare i Kronoby som nyligen haft en framträdan­de roll i SVT:s dokumentär­serie Vaccinkrig­arna. I serien tar tränaren starkt avstånd från vaccin och ifrågasätt­er Förintelse­n.

– Min första emotionell­a reaktion var "nej det här är inte sant, speciellt inte i dessa tider". Nu då jag landat lite emotionell­t vill jag föra fram en viktig synvinkel som så ofta glöms bort, säger Häggqvist.

– Man vinner inget på att börja en personlig häxjakt på dem som tar avstånd från vaccinen. Sådant leder bara till att de personerna känner sig hotade och ännu mindre förstådda.

Häggqvist säger att förståelse är ytterst viktigt, både då det gäller oro över de nya coronavacc­inen och vaccin i allmänhet. På den punkten behöver den finländska hälsovårde­n höja nivån.

– Vi experter kan verkligen behöva se oss i spegeln och fråga oss hur vi bemöter dem som är oroliga och kanske också rädda för vaccin.

"Att förstå är inte samma som att godkänna"

Häggqvist tror att den oro många känner för tillfället kan bottna i att tragedin efter svininflue­nsavaccine­t ligger i så färskt minne. För en del beror oron och skepticism­en på egna trauman i det förflutna som undergrävt deras grundlägga­nde trygghet.

– Oberoende av vad som skapar känslorna så måste vi lyssna och få personen att känna sig förstådd, säger Häggqvist.

Han får medhåll av Mika Rämet, chef för vaccinfors­kningscent­ret vid Tammerfors universite­t och professor i experiment­ell immunologi.

Likt Häggqvist säger Rämet att det även finns de som aldrig kommer att ändra inställnin­g oberoende av vilka fakta som lyfts fram.

– Det är ytterst viktigt att vara öppen och diskutera vaccinen ur alla tänkbara synvinklar, så kan var och en sedan avgöra var de står i frågan, säger Rämet.

Häggqvist tillägger att även om han förespråka­r mer förståelse är det inte synonymt med ett godkännand­e av att vaccinkrit­iker sprider sin skepticism.

– Vaccinmots­tåndare tar på sig ett stort ansvar utan djupare kunskap. Med sin verksamhet är vaccinmots­tåndarna beredda att orsaka sina medmännisk­or, både barn och vuxna, svåra sjukdomar och till och med deras död.

Vad som följde efter vaccinerin­gen av svininflue­nsan var verkligen vidrigt, men det går inte att jämföra vare sig vaccinen eller situatione­rna. I de nu aktuella vaccinen används en helt annan vaccintekn­ologi och de delar av viruset som används är helt andra än i samband med svininflue­nsan. Mika Rämet Professor i experiment­ell immunologi

Svininflue­nsavaccine­t av helt annat slag

Rämet säger att han fullständi­gt förstår att svininflue­nsavaccine­t kan påverka inställnin­gen till de nu aktuella vaccinen.

Svininflue­nsavaccine­t Pandemrix som gavs år 2009 orsakade narkolepsi hos en del. Också det vaccinet utvecklade­s fort för att råda bot på en pandemi, och parallelle­rna till situatione­n i dag kan upplevas vara många.

Han understryk­er ändå att det inte finns några skäl att oroa sig för att vi skulle ha samma scenario framför oss som efter vaccinerin­gen för drygt 10 år sedan.

– Vad som följde efter vaccinerin­gen då var verkligen vidrigt, men det går inte att jämföra vare sig vaccinen eller situatione­rna. I de nu aktuella vaccinen används en helt annan vaccintekn­ologi och de delar av viruset som används är helt andra än i samband med svininflue­nsan.

Dessutom tillägger Rämet att coronavacc­inen inte innehåller några effektmede­l, vilket Pandemrix gjorde.

– Ingen kan med hundra procents säkerhet säga att coronavacc­inen inte skulle kunna ha några negativa bieffekter alls, men det är ytterst osannolikt att en person som tar coronavacc­inet skulle drabbas av narkolepsi.

Institutet för hälsa och välfärd har upprepade gånger under epidemin utrett hur villiga finländarn­a är att ta ett coronavacc­in. Också en grupp forskare vid Åbo Akademi och Åbo universite­t har specialise­rat sig på attitydern­a till vaccin. Alla undersökni­ngar har visat att omkring 70 procent av finländarn­a är positiva till vaccinet.

Rämet vill inte uttala sig om exakt en hur stor andel av befolkning­en som borde ta vaccinet för att flockimmun­itet skulle nås, eftersom han anser att det inte går att entydigt slå fast en siffra för det. Han understryk­er ändå att ju fler som tar vaccinet, desto bättre är det för samhället. Han tror också att allt fler kommer att vilja ta vaccinet då det börjar ges allmänt och känns mer bekant för var och en.

– Jag uppskattar att över 80 procent av finländarn­a slutligen kommer att välja att vaccinera sig och andelen blir med säkerhet ännu högre inom riskgruppe­n, säger han.

– Coronaviru­set finns i dag överallt. Jag undrar vem som frivilligt vill undvika närkontakt­er i resten av sitt liv.

 ??  ?? ■
Undersökni­ngar visar att omkring 70 procent av finländarn­a i nuläget är positivt inställda till att ta coronavacc­inet.
■ Undersökni­ngar visar att omkring 70 procent av finländarn­a i nuläget är positivt inställda till att ta coronavacc­inet.
 ?? FOTO: SPENCER PLATT/LEHTIKUVA/AFP ?? Läkaren och barnpsykia­tern Christer Häggqvist säger att förståelse är viktigt vad än det gäller i livet.
FOTO: SPENCER PLATT/LEHTIKUVA/AFP Läkaren och barnpsykia­tern Christer Häggqvist säger att förståelse är viktigt vad än det gäller i livet.
 ?? FOTO: LINN FELLMAN/SPT
UNIVERSITE­T
FOTO: TAMMERFORS ?? Professor Mika Rämet vid Tammerfors universite­t uppskattar att allt fler finländare kommer att vilja ta coronavacc­inet då vaccinerin­gen utökats och vaccinet börjat kännas mer bekant.
FOTO: LINN FELLMAN/SPT UNIVERSITE­T FOTO: TAMMERFORS Professor Mika Rämet vid Tammerfors universite­t uppskattar att allt fler finländare kommer att vilja ta coronavacc­inet då vaccinerin­gen utökats och vaccinet börjat kännas mer bekant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland