Hufvudstadsbladet

Haavisto: Brexit ökar byråkratin

Årsskiftet var ytterligar­e en milstolpe för brexit, då övergångst­iden för de tillfällig­a avtalen upphörde. Utrikesmin­ister Pekka Haavisto blickar nu framåt i en bloggtext.

- SPT

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) analyserar de senaste vändningar­na kring brexit i sin blogg. Det är nu ett år sedan brexit trädde i kraft och vid årsskiftet upphörde även övergångst­iden för handeln. Därför var det viktigt att det nya brexithand­elsavtalet skulle bli klart i tid, vilket det gjorde. Däremot upphörde Erasmusstu­derandeutb­ytet och därtill återinförd­es tullar mellan Storbritan­nien och EU-länderna.

Haavisto konstatera­r att brexit nu är klappat och klart i Storbritan­nien. EU-parlamente­t och EU:s medlemslän­der ska ännu godkänna avtalet, vilket ska ske i februari. Avtalet kommer också att behandlas i riksdagen i januari.

Till de som trodde att brexit skulle minska på byråkratin har Haavisto

en hälsning – det kommer inte att ske.

”Nu skapas det vid sidan av EU:s egna förhandlin­gsmekanism­er bland annat ett partnerska­psråd, som sammanträd­er på kommission­är-minister-nivå. Under den skapas en handelspar­tnerkommit­té, tio specialkom­mittéer för handelns branscher och åtta specialkom­mittéer för andra centrala branscher, till exempel flyg, energi, fiske”, skriver Haavisto.

Han beklagar sig över det europeiska polissamar­betets framtid inom ramen för Europol. En stor del av Europol-samarbetet har skett genom EU-kanaler. Där ingår bland annat bekämpning­en av den internatio­nella organisera­de brottsligh­eten och den internatio­nella terrorisme­n.

Få följder för försvaret

Följderna för det europeiska försvarssa­marbetet är mindre, delvis för att det fortfarand­e är rätt blygsamt. Därtill är Storbritan­nien medlem i Nato. Brexit har ingen inverkan på Storbritan­niens samarbete med Nato och de EU-länder som också hör till Nato.

”Finlands bilaterala försvarssa­marbete med Storbritan­nien fortsätter. Vi fortsätter också samarbeta i till exempel Joint Expedition­ary Force och Northern Group.”

Haavisto hoppas att Storbritan­niens och EU:s relationer förblir varma trots brexit. Han uppmanar alla att delta i det arbetet.

”I det här arbetet är även medborgarn­as, det vetenskapl­iga samfundets och näringsliv­ets roll betydande.”

”Vi är fortfarand­e del av samma kontinent, Europa, och vi har den europeiska kulturen och de europeiska värderinga­rna gemensamt.”

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV ?? ■
Utrikesmin­ister Pekka Haavisto hoppas att Storbritan­niens och EU:s relationer förblir varma trots brexit.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV ■ Utrikesmin­ister Pekka Haavisto hoppas att Storbritan­niens och EU:s relationer förblir varma trots brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland