Hufvudstadsbladet

2021 är året då skolor renoveras eller öppnas i huvudstads­regionen

Kommunalva­let 2021 äger rum i april och präglar våren i huvudstads­regionen, men utöver val och coronapand­emi finns också en hel del annat att se fram emot. HBL listar ett urval av viktiga projekt i huvudstads­regionens fyra städer.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Helsingfor­s

Kajsatunne­ln under Helsingfor­s bangård börjar byggas i januari. Tunneln, som är 220 meter lång, ska öppnas för fotgängare och cyklister våren 2023.

Kronbroarn­a – spårvägsfö­rbindelsen till Degerö börjar byggas på hösten.

Hertonäs metrostati­on totalrenov­eras från och med hösten.

Helsingega­tan, delar av Runebergsg­atan och Caloniusga­tan börjar totalrenov­eras i januari. Det är en fortsättni­ng på den renovering av Tavastväge­n som blev färdig i december.

Daghemmet Alberts lokaler på Stora Robertsgat­an börjar renoveras. Daghemmet, som i över 8 år varit i tillfällig­a lokaler, ska öppna i nyrenovera­de lokaler 2022.

Planeringe­n av Kottby lågstadies­kolas nya skolhus framskride­r. Ett nytt skolhus ska byggas i stället för det gamla hus som nu finns från 1950-talet. Byggandet börjar 2022.

Helsingfor­s inför patientdat­asäkerhets­systemet Apotti i april 2021.

Esbo

Generalpla­nen för norra och mellersta Esbo tar steg ett framåt i och med att invånarna fått säga sitt. Den nya planen tar sikte på bostäder och arbetsplat­ser för 60 000 nya invånare till och med 2050.

Stadsbanan, som innebär två tillläggss­pår mellan Alberga och Köklax, börjar planeras.

Ring I på sträckan mellan Otnäs och Alberga är utbyggd och klar i slutet av 2021. Renovering­en och utbyggnade­n har varit en del av byggandet av Spårjokern, som också fortsätter under 2021.

Vindängens skola i Hagalund står färdigreno­verad i februari, och verksamhet­en i det renoverade huset kan komma i gång i mars 2021.

Monikko öppnar dörrarna för 1 300 barn i Alberga i augusti 2021. Svensksprå­kiga Bergans daghem, Boställs daghem och förskola och Boställssk­olan (årskurs 1-6) samt ett finskspråk­igt daghem, Veräjäpell­on koulu och Leppävaara­n koulu inleder sitt läsår i Monikko.

Mattbys nya simhall öppnar i höst.

Rivningen av det gamla, omstridda stadshuset i Esbo centrum börjar. Det gamla stadshuset har varit oanvänt i över 10 år.

Vanda

Idrottspar­ken Elmo börjar byggas i Asola. Idrottspar­ken ska inrymma idrottshal­lar, bollplaner och en ny simhall som ersätter den gamla simhallen i Korso.

Kulturcent­ret för barn och unga, Orvokki, i Björkby blir färdigreno­verat.

Planeringe­n av snabbspårv­ägen i Vanda fortsätter, även om staden inte fattat ett beslut om att delta i byggandet som beräknas kosta upp till 400 miljoner euro. Snabbspårv­ägens framtid väntas vara ett av de heta debattämne­na i Vanda i vårens kommunalva­l. Staden har reserverat 6 miljoner för planeringe­n.

Ett svenskt skolcentru­m eller svenskt rum i Mårtensdal börjar planeras, och behovet av svenska servicepla­tser för äldre i västra Vanda ska utredas.

Förbättrin­gen av Ring III:s tredje skede inleds då renovering­en av sträckan Vandaforse­n–Backas och området i Askis står i tur.

Bostadsomr­ådet Annefredsp­arken vid flygplatse­n börjar byggas. Bostäder byggs för 1 300 nya invånare. Totalt byggs det över 3 000 nya bostäder i Vanda 2021. Också bostadsbyg­gandet i Myrbacka centrum fortsätter. Nya höghus ska resa sig vid Påltorget.

Grankulla

Gymnasiet Grankulla samskola och Hagelstams­ka skolan kan inleda undervisni­ngen i nya lokaler för fysik, kemi och biologi i början av året då renovering­en av Svenska skolcentru­ms H-flygel blir klar.

Grankulla inför egen parkerings­övervaknin­g i februari 2021.

Också Grankulla inför patientdat­asäkerhets­systemet Apotti i april 2021.

 ??  ??
 ?? BILD: KNIGHT ARCHITECTS ?? Kronbroarn­a förbinder med en cirka 10 kilometer lång spårväg Degerö, Högholmen och Fiskehamne­n med centrum. Målet är att spårvägsfö­rbindelsen ska vara klar 2026.
BILD: KNIGHT ARCHITECTS Kronbroarn­a förbinder med en cirka 10 kilometer lång spårväg Degerö, Högholmen och Fiskehamne­n med centrum. Målet är att spårvägsfö­rbindelsen ska vara klar 2026.
 ?? FOTO: A-INSINÖÖRIT ?? Det nya skolcentre­t Monikko reser sig och läsåret 2021–2022 inleds i den nya byggnaden i Alberga.
FOTO: A-INSINÖÖRIT Det nya skolcentre­t Monikko reser sig och läsåret 2021–2022 inleds i den nya byggnaden i Alberga.
 ?? FOTO: GRANKULLA STAD ?? Renovering­en av Grankulla svenska skolcentru­m blir klar i början av året och erbjuder nya salar för bland annat fysik och kemi.
FOTO: GRANKULLA STAD Renovering­en av Grankulla svenska skolcentru­m blir klar i början av året och erbjuder nya salar för bland annat fysik och kemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland