Hufvudstadsbladet

Hoppas 2021 är bättre än 2020

-

Jag skriver den här self help-kolumnen till dig som känner dig sliten och utbränd efter 2020. Till dig som känner att du inte har fått någonting gjort under hela året. Jag skriver till dig som kanske är student, arbetslös, sjukvårdar­e, kassör eller småföretag­are. Du som är lika värdig som alla andra oavsett vad du har gjort eller inte gjort under 2020.

År 2021 har börjat och människor har skrivit mycket om sin personliga utveckling under coronapand­emin. Olika slags self help finns på sociala medier där folk delar historier om sina prestation­er. År 2020 var tungt och jobbigt för alla, men nu försöker många människor se något positivt i detta. Kanske några har hittat något nytt i sig själva och de har gjort någon slags mental tillväxt och utveckling under dessa hårda tider.

Jag började mitt år med min kandidatav­handling som jag tänkte att jag skulle ha fått färdig i våras liksom hela min kandidatex­amen. Jag fick avhandling­en färdig i december och kandidatex­amen är inte färdig ens nu, men kanske nästa vår. Året har oftast varit fullt av stress och ångest över mina studier och arbetet och på hösten jag fick en depression­sdiagnos. Inga höga prestation­er eller mental utveckling här, utan tvärtom. Men det är helt okej. Det är okej att inte vara hårt arbetande och produktiv. Jag duger ännu och det gör du också.

Vi lever i ett prestation­sorientera­t samhälle där människovä­rdet för ofta mäts av människors arbete. Folk som inte tjänar mycket pengar eller är helt arbetslösa anses ofta vara lata och skyldiga till sitt eget tillstånd.

Ökande nyliberali­stiskt tänkande kan ses i sociala medier där folk skickar ”positive vibes only” och kanske tror att det räcker för dem som har förlorat sitt jobb eller gjort konkurs. Men det räcker inte och det är helt okej att ha ”negative vibes only”. År 2020 var rätt negativt för de flesta och alla behöver inte ens försöka hitta något positivt i detta. Dåliga känslor är helt naturliga och jag vill inte leva i någon slags ”Du sköna nya värld” där alla de dåliga och negativa känslorna är förbjudna.

Jag hoppas verkligen att 2021 blir bättre än 2020, men det får vi se. Det bästa vi kan göra är att försöka överleva under dessa exceptione­lla tider så bra som vi kan. Jag hoppas att vi alla kan vara snälla och barmhärtig­a mot oss själva och varandra.

Det finns ändå minst en positiv grej jag minns från 2020 och det var den solidarite­t som människor i alla fall i min omgivning visade. Detta kan gärna fortsätta även 2021. Solidarite­t borde också synas i politiken och det är en uppmaning till riksdagen och regeringen.

Om 2021 inte blir bättre och du inte kommer att ha någon slags personlig utveckling behöver du ändå inte stressa för det. Det är lugnt. Du duger precis som du är, kära människa. Det gör vi alla.

”Det är lugnt. Du duger precis som du är, kära människa. Det gör vi alla."

JUHO PYLVÄNÄINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland