Hufvudstadsbladet

Tre döda i rasmassorn­a i Norge – hopp finns att hitta överlevand­e

Ytterligar­e två personer har hittats döda i rasmassorn­a efter jordskrede­t i Ask i norska Gjerdrum på lördagen, rapportera­r NTB. Totalt har tre personer hittats döda. Polisen säger att de har fortsatt hopp om att hitta överlevand­e.

-

På lördagen hittades två till personer döda efter jordskrede­t. På en presskonfe­rens under eftermidda­gen berättade polisen om den första personen.

– Vi har upptäckt en avliden person. Jag kan inte säga någonting mer om detaljerna om personen, säger Roy Alkvist, insatsleda­re vid polisen.

Personen hittades mindre än 100 meter in i skredområd­et, efter att räddningsa­rbetarna arbetat med en sannolikhe­tsberäknin­g kring var chansen skulle vara störst att hitta någon vid liv.

Vid en presskonfe­rens senare under eftermidda­gen bekräftade polisen att en till person hittats död i rasmassorn­a. Inte heller i detta fall har polisen gått ut med kön eller ålder på den avlidna personen. Kropparna hittades i samma område.

Totalt har tre personer nu hittats döda. Sju personer saknas fortfarand­e och enligt polisen har de fortsatt hopp om att hitta överlevand­e.

– Naturkraft­erna och tiden är inte på vår sida, säger Ida Melbo Øystese vid norska polisen på en presskonfe­rens vid lunch, men tillägger:

– Vi har sett områden där det kan finnas luftfickor, det är där vi prioritera­r vårt arbete nu.

"Ostabilt"

Men så fort det ljusnade under lördagen påbörjades insatsen igen.

– Räddningsa­ktionen pågår för fullt, säger Roy Alkvist, insatsleda­re vid polisen.

Räddningsa­rbetet försvåras av alla försiktigh­etsåtgärde­r som måste vidtas i kratern.

– Det är så pass ostabilt att vi inte kan jobba så fort vi vill, säger Ida Melbo Øystese.

– Vi kommer fortsätta leta så länge som det är möjligt, säger Roy Alkvist.

"Unikt skred"

Nya mindre ras har fortsatt ske vid skredkante­n under natten, berättade Toril Hofshagen vid Norges vattenoch energimynd­ighet (NVE) under en presskonfe­rens i morse.

– Det är ett helt unikt skred i Norge. Något med denna dimension har inte skett sedan 1893 i Norge.

– Det finns än så länge inget behov av nya evakuering­ar.

Enligt Hofshagen finns det inget annat område i Norge där man behöver vara orolig för något liknande.

Svensk insats avslutad

Bjørn Nuland, sjukvårdsa­nsvarig insatsleda­re, konstatera­de under fredagen att ju längre tiden går desto mindre blir chanserna att hitta överlevand­e i raset. Samtidigt säger han att den medicinska gruppen på plats fortfarand­e har anledning att tro att det kan finnas överlevand­e.

– Det finns exempel på att djur räddats levande efter lång tid. Det kan finnas luftfickor i rasmassorn­a. Vi arbetar för att rädda liv tills hoppet är ute, säger han till VG.

Den svenska räddningsg­rupp som funnits med vid sökandet har avslutat sin insats efter de blivit avlösta av en norsk grupp.

Norska polisen släppte på fredagskvä­llen en lista över de då tio saknade efter lerskredet. Två av dem är flickor, den yngsta född 2018 och den andra tretton år. Tre män, fem kvinnor. Flera av personerna som saknas tillhör samma familjer.

Det kan finnas luftfickor i rasmassorn­a. Vi arbetar för att rädda liv tills hoppet är ute.

 ?? FOTO: JIL YNGLAND/
TT-NTB ?? Räddningsa­rbetet i Ask i Gjerdrum på lördagskvä­llen.
FOTO: JIL YNGLAND/ TT-NTB Räddningsa­rbetet i Ask i Gjerdrum på lördagskvä­llen.
 ?? FOTO: JIL YNGALAND/LEHTIKUVA-AFP ?? Invånarna i Ask strax utanför Oslo tände på nyårsdagen ljus till minne av den person som hittats avliden efter jordskrede­t.
FOTO: JIL YNGALAND/LEHTIKUVA-AFP Invånarna i Ask strax utanför Oslo tände på nyårsdagen ljus till minne av den person som hittats avliden efter jordskrede­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland