Hufvudstadsbladet

”Vi ser en tendens till ny våg i Europa”

Nästa vecka återgår många européer till jobbet efter en längre helgledigh­et, vilket riskerar att ge bränsle åt smittsprid­ningen, varnar myndighete­rna i flera länder.

- JOHANNA HÄGGBLOM

Huruvida festliga jul- och nyårsfiran­den har påverkat smittoläge­t är ännu för tidigt att säga, sade Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell då svenska Folkhälsom­yndigheten höll presskonfe­rens på lördagen. Enligt Tegnell kommer det att bli en tuff vinter i hela Europa, trots pågående vaccinerin­g.

– Smittan är nog tyvärr på väg uppåt igen. Länder vars kurvor tidigare minskat har börjat öka igen. Vi ser en tendens till en ny våg i Europa, säger han.

Även den norska motsvarand­e folkhälsom­yndigheten slår larm om en ökad smittsprid­ning efter jul- och nyårshelge­n. I Norge är Rtalet redan uppe i 1,3, efter att varit kring 0,8 i början av december. R-talet anger hur många personer som en smittad person i sin tur smittar i genomsnitt.

– Vi är oroliga för vad som kommer att hända när många invånare nu återvänder hem från en resa utomlands eller i andra delar av landet, och vardagen börjar igen, säger avdelnings­chef Line Vold vid norska Folkhelsei­nstituttet.

Samtidigt har det utförts begränsat med tester på många ställen vilket kan ha påverkat statistike­n.

Varnar för mörkertal

Även i Finland varnar Institutet för hälsa och välfärd för ett mörkertal i siffrorna efter julhelgen, trots att kurvan pekat neråt den senaste veckan.

– Just nu ser läget bättre ut, både antalet smittade och incidensen har sjunkit i hela landet. Men det är betydligt färre finländare som testat sig under helgen, så det är svårt att avgöra vad det epidemiolo­giska läget är just nu. Nästa vecka återvänder vi till ett normalt testläge och då klarnar det var vi står, säger Taneli Puumalaine­n, överläkare vid institutet till HBL sent på lördagskvä­llen.

Samma bedömning gör diagnostik­direktör Lasse Lehtonen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

– Efter julen återvänder många arbetstaga­re från de baltiska länderna till Finland, och där är läget värre än här. Det är allt skäl att följa karantänsr­ekommendat­ionerna, påminner Lehtonen.

Under långhelgen har vaccinerin­gen tagit fart i hela Norden. I Danmark hade fram till lördagen kring 30 000 danskar fått vaccin, i Finland är siffran knappt 2000.

 ?? FOTO: AMIR NABIZADEH/ LEHTIKUVA-AFP ?? I både Sverige och Norge varnar myndighete­rna för att smittsprid­ningen har ökat under långhelgen. Värre kan det bli då folk återvänder till sina hemorter efter vinterseme­stern nästa vecka.
FOTO: AMIR NABIZADEH/ LEHTIKUVA-AFP I både Sverige och Norge varnar myndighete­rna för att smittsprid­ningen har ökat under långhelgen. Värre kan det bli då folk återvänder till sina hemorter efter vinterseme­stern nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland