Hufvudstadsbladet

Luke Letlows död är ett obehagligt slag i ansiktet – mitt i vaccineufo­rin

Även om många amerikaner välkomnar en president som inte tvekar att säga sanningen, är Joe Bidens budskap ett som ingen vill höra just nu: USA kan ännu ha den tuffaste tiden framför sig.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington D.C.

41-årige Luke Letlow skulle ha inlett sin karriär som kongressle­damot i Washington DC nästa vecka, men i stället väntar hans döda kropp nu på att bli begravd.

Efter att ha fått över sextio procent av rösterna och vunnit ett mandat i det femte distriktet i Louisiana i början av december, smittades Letlow av coronaviru­set strax före jul och togs in på sjukhus.

Några dagar senare flyttades denna tvåbarnspa­ppa till intensiven där han dog på tisdagen, fem dagar innan det nya kapitlet i hans liv skulle inledas. Letlow, som inte led av andra hälsoprobl­em, blev den första kongressle­damoten att dö i sviterna av covid-19.

Luke Letlow är bara en av 340 000 amerikaner som hittills strukit med i pandemin, en av nästan två miljoner som omkommit i hela världen, men hans död kändes ändå som ett obehagligt slag i ansiktet. Att den unga och friska mannen på väg framåt och uppåt i livet så plötsligt togs av liemannen var en brutal påminnelse om de kalla realiteter­na som skuffats undan en aning under de senaste veckornas varma glädje över de första vaccinerin­garna.

USA upplevde sitt dödligaste dygn på tisdagen med 3 725 dödsoffer och värre riskerar det att bli när julhelgens oundviklig­a smittsprid­ning får kurvan att skjuta upp igen. För några dagar sedan tutade nyheterna ut den isande statistike­n om att en av tusen amerikaner dött av covid-19.

Och på onsdagen skickade hälsovårds­chefen i Los Angeles County ut en tweet där hen konstatera­de att covid-19 kräver ett människoli­v var tionde minut i just den regionen.

Långsam vaccinerin­g

Den mest oroväckand­e nyheten handlar dock om det som borde vara ljuset i tunneln – vaccinet.

Efter att ha överträffa­t alla förväntnin­gar med den snabba vaccinutve­cklingen går själva distributi­onen och vaccinerin­gen betydligt långsammar­e. Trumpadmin­istratione­n lovade för bara någon vecka sedan att tjugo miljoner amerikaner skulle vaccineras tills årsskiftet. I verklighet­en hade mindre än tre miljoner fått den första sprutan då det var två dagar kvar av året.

– Det är sant att siffran är lägre än vad vi hade hoppats, sa Moncef

Slaoui, chef för Trumps vaccinprog­ram på onsdagen.

Han inbjöd också alla som har idéer och energi att hjälpa dem att distribuer­a vaccinet på bästa möjliga sätt och så fort som möjligt.

Men den kommande presidente­n Joe Biden skrädde inte orden när han talade om problemet på tisdagen.

– Trumps vaccindist­ribution har halkat efter ordentligt, sa Biden som också konstatera­de att det kommer att ta flera år att besegra viruset om vaccinerin­gen fortsätter i samma takt.

– Vi tror att takten kommer att accelerera i mitten av januari, försvarade sig general Gus Perna i sin tur på onsdagen.

Perna är ansvarig för logistiken kring vaccindist­ributionen. Han skyllde svårighete­rna på julhelgern­a, snöstormar och utmaningar­na med att upprätthål­la kylkedjan.

Andra experter har klagat på att det inte funnits en gemensam nationell plan för hur delstatern­a skulle sköta om vaccinerin­garna efter att de fått leveranser­na och att kongressen inte gett dem pengar för att genomföra de logistiska satsningar som behövs. Men Trump vägrar ta skulden på sig.

– Regeringen har distribuer­at vaccinet till delstatern­a. Nu är det deras uppgift att vaccinera.

Skynda på, skrev presidente­n på Twitter.

Tuffa tider väntar

Biden har lovat satsa mer resurser på logistiken så fort han tar över makten. Under sina första hundra dagar vill han vaccinera 100 miljoner amerikaner med den första dosen. Det skulle vara ett enormt framsteg, men även då kommer vaccinerin­gen inte att slutföras förrän tidigast i slutet av året. Det innebär att det normala livet som alla längtar efter fortfarand­e är obehagligt avlägset.

– De kommande veckorna och månaderna kommer att vara mycket tuffa för vår nation. Eventuellt de tuffaste vi upplevt under pandemin. Vi måste stålsätta oss, varnade Joe Biden på tisdagen.

Även om många amerikaner välkomnar en president som inte tvekar att säga sanningen, är Bidens budskap ett som ingen vill höra just nu.

På onsdagen skickade hälsovårds­chefen i Los Angeles County ut en tweet där hen konstatera­de att covid-19 kräver ett människoli­v var tionde minut i just den regionen.

Luke Letlow är bara en av 340 000 amerikaner som hittills strukit med i pandemin, en av nästan två miljoner som omkommit i hela världen, men hans död kändes ändå som ett obehagligt slag i ansiktet.

 ?? FOTO: MELINDA DESLATTE/TT-AP
FOTO: ERIC BARADAT/LEHTIKUVA-AFP ?? USA har, enligt officiell statistik, flest coviddöda i hela världen.
FOTO: MELINDA DESLATTE/TT-AP FOTO: ERIC BARADAT/LEHTIKUVA-AFP USA har, enligt officiell statistik, flest coviddöda i hela världen.
 ??  ?? 41-årige Luke Letlow skulle ha inlett sin karriär som kongressle­damot i Washington DC nästa vecka.
41-årige Luke Letlow skulle ha inlett sin karriär som kongressle­damot i Washington DC nästa vecka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland