Hufvudstadsbladet

2021 – ett år av månodyssée­r

- HENRIK SAMUELSSON/TT

På sikt må drömmålet vara Mars, men under 2021 är vår egen måne mer i fokus i rymdkapplö­pningen mellan världens länder. Ryssland återuppliv­ar Luna-expedition­erna efter 45 år, USA har en hel drös månlandare på gång, Kina satsar på en månbas – och jokern i leken heter Indien.

På 1960- och 1970-talen var USA och Sovjetunio­nen ganska ensamma om att konkurrera i rymden. Kanske begripligt, eftersom det då handlade mer om supermakts­prestige än i dag, då rymden har många fler rent kommersiel­la möjlighete­r som lockar.

USA har till och med skapat en egen inhemsk rymdkapplö­pning, där företag som Space X och Blue Origin både försöker tjäna pengar på exempelvis rymdturism och kämpar om statliga kontrakt.

Sommaren 2021 försöker uppstickar­en Astrobotic stjäla rampljuset. Företaget skickar landaren Peregrine, där en rad olika aktörer har kunnat betala motsvarand­e tio miljoner kronor kilot och uppåt för att frakta projekt till månens yta.

Biltävling

Till exempel finns ett helt bibliotek i lasten, i laseretsad mikroskrif­t som ska hålla i miljarder år, har sajten Space.com rapportera­t. Och så brittiska Spacebits "rymdspinde­l" en liten robot som går på ben i stället för hjul, och därför ska kunna utforska månytan på nya sätt.

Några månader senare är det dags för konkurrent­en Intuitive Machines med sin landare Nova-C. Även där har flera olika aktörer köpt in sig, däribland USA:s rymdstyrel­se Nasa vars utrustning ombord ska förbereda för den senare jättesatsn­ingen Artemis, skriver sajten Techcrunch.

Nova-C har också ett riktigt folkligt element, i och med tävlingen Moon Mark. Där bjuds studenter från hela världen in att designa månbilar, som måste vara lätta, effektiva och klara de extrema temperatur­skillnader­na mellan månens dag och natt. Kvalheat hålls på jorden, och sedan skickas de två bästa förslagen till månen för att tävla där.

Svenskt instrument

Ryssland satsar i stället på att "gammal är äldst", och siktar på att i oktober skicka en Luna-landare till vår grannhimla­kropp. Det blir första gången sedan 1976, då Luna 24 förde hem stoft från månen.

Den här uppföljare­n heter följdaktli­gen Luna 25, men har försenats av talrika problem. Det svenska analysinst­rumentet Xsan (Extra small analyzer for neutrals) skulle egentligen ha följt med Luna 25, men när uppskjutni­ngen drog ut på tiden skickades Xsan i stället i väg med kinesiska Chang'e 4 för två år sedan.

Kina har sedan dess även skickat Chang'e 5 till månen. Landet är mer hemlighets­fullt kring sina satsningar, men i och med nästa sond – Chang'e 6 – hoppas man börja bygga upp en månbas.

– Nästa steg i vår utforsknin­g av månen blir utmanande och krävande, eftersom vi siktar på att inrätta en forsknings­station på månens sydpol, sade Wu Weiren, som ingår i månprogram­mets ledning, i september.

– I en nära framtid skickar vi också våra rymdfarare till månen, sade han enligt engelskspr­åkiga China Daily.

Indien vill bli fyra

Bakom bjässarna finns också andra länder som vill markera närvaro på månen. Inte minst Indien är revanschsu­get efter misslyckan­det med Chandrayaa­n-2 för drygt ett år sedan. Ett mjukvarufe­l gjorde att sondens landare Vikram inte fick ner hastighete­n tillräckli­gt vid landningen, utan kraschland­ade på månytan.

Därmed finns fortfarand­e bara tre länder som lyckats landa på månen. Men Indien är inställt på att bli det fjärde, och ska göra ett nytt försök med projektet Chandrayaa­n-3, som kanske kommer i väg i slutet av 2021.

 ?? TODAY
FOTO: MALCOLM DENEMARK/TTAP-FLORIDA ?? Space X är ett av företagen som deltar i den nya rymdkapplö­pningen. Bild från uppskjutni­ngen av astronaute­r med bolagets Falcon-raket i Florida i november 2020.
TODAY FOTO: MALCOLM DENEMARK/TTAP-FLORIDA Space X är ett av företagen som deltar i den nya rymdkapplö­pningen. Bild från uppskjutni­ngen av astronaute­r med bolagets Falcon-raket i Florida i november 2020.
 ?? FOTO: TT-AP-NYA KINA-CNSA ?? Allt fler länder och företag försöker sig på att landa på månen. Fotot är en datasimule­ring av hur det såg ut när Kinas sond Chang’e-5 lyfte efter sitt uppdrag på månen tidigare i vinter.
FOTO: TT-AP-NYA KINA-CNSA Allt fler länder och företag försöker sig på att landa på månen. Fotot är en datasimule­ring av hur det såg ut när Kinas sond Chang’e-5 lyfte efter sitt uppdrag på månen tidigare i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland