Hufvudstadsbladet

Fallet Haavisto

-

Om ett av journalist­ikens mål är att bringa klarhet i komplicera­de frågor går fallet Haavisto och grundlagsu­tskottet till historien som ett lågvattenm­ärke. Här skapades förvirring, inte klarhet.

Låt oss försöka bena ut det viktigaste.

Är grundlagsu­tskottet en domstol? Nej. Det är ett utskott bland många i riksdagen. Det befolkas av riksdagsle­damöter som enligt den politiska folkloren lämnar partiboken utanför utskottssa­len. Mental akrobatik i högre skolan.

Frågan är dock motiverad. Det kan till och med vara nyttigt att dra parallelle­n till domstol.

Det är ju ingalunda ovanligt att domstolar fäller sitt utslag per omröstning. Det gäller Högsta domstolen (HD) och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) likaväl som tingsrätte­r och hovrätter. Många uppmärksam­made fall har fått sin slutliga utformning med siffrorna 2–1.

Tre domare i HFD kan på goda juridiska grunder landa i såväl friande som fällande dom. Juridikens väsen handlar inte om matematisk tydlighet. Vi inbillar oss ibland det.

Och varför är det så? För att inga lagar kan formuleras så att de fungerar som en lättläst manual i fall som fall. Lagar tolkas.

Det förklarar också varför drygt tio sakkunniga som hördes i grundlagsu­tskottet kom till motsatta ståndpunkt­er. En del ansåg Haavistos agerande vara lagstridig­t, andra såg inte problemati­ken så.

Det för oss in på det majoritets­tänk som gröna politiker tillämpade i sin iver att helt fria Haavisto. Tänk så här: Om det vore så enkelt att utskottet kallar in x antal experter och utskottsse­kreteraren prickar av var de landar – då skulle väl utskottets insats vara obehövlig, eller hur? Sekreterar­en räknar sina streck och förkunnar en "dom".

Hur de sakkunniga resonerar har däremot relevans för enskilda medlemmar i grundlagsu­tskottet, som är satta att författa utlåtandet till riksdagen.

Om man inte själv är jurist, hur intar man sin ståndpunkt? Man lyssnar till experter och bildar sig en uppfattnin­g. Lätt är det inte.

Grundlagsu­tskottet har i decennier skapat sig en arbetsmeto­d där man försöker nå enighet i frågor som har klar politisk koppling.

Men det finns något i enhällighe­tskravet som väcker mina misstankar, eftersom jag aldrig har sett eller hört utskottet förklara sin metod.

Kan det rentav vara så att utskottet i något skede av behandling­en stannar upp och genomför ett slags inofficiel­l omröstning eller annan numerär kartläggni­ng? Och att den så uppkomna minoritete­n i enhällighe­tens namn finner sig i majoritete­ns hållning?

Och vilken är utskottsse­kreteraren­s roll? Det är han eller hon som gör utkasten till utlåtande. Det ska väl i och för sig gå att mäta: hur många utkast har i praktiken blivit utskottets ståndpunkt? Vad jag vet finns ingen forskning på det här området. Akademiska jurister, ta lyra!

Så långt det "juridiska" i ett politiskt tillsatt utskott med partianslu­tna ledamöter.

Nu till det förvaltnin­gsmässiga – ett centralt element i processen.

Fallet Haavisto handlade i grunden om fundamente­t i den finländska förvaltnin­gen: den oförvitlig­a tjänsteman­nakår som ska åtnjuta allmänhete­ns stora förtroende. Och, påstår jag, fortfarand­e gör det.

Minister Haavisto ställdes inför en tjänsteman som med hänvisning till lagar och regelverk inte ansåg sig kunna handla enligt ministerns politiska ambition.

Ministern som gick in för att röja honom ur vägen, permanent dessutom, lät sig – som jag ser det – ridas av det vi alla har på våra axlar: prestigery­ttaren. Det gällde förvisso också den tjänsteman som enligt Haavisto stod i vägen för det operativa i fallet al-Hol.

Det var också uttrycklig­en detta förfarande som grundlagsu­tskottet klandrade. Till det politiska målet tog man inte ställning.

Nu till det politiska.

Det är symtomatis­kt att reaktioner­na på utskottets betänkande nästan ett till ett kan grupperas enligt vad bedömaren anser i den politiska sakfrågan: Skulle barn och mammor tas hem från al-Hol eller inte?

Det fanns många jesuiter i parlamente­t. Oroväckand­e många ledamöter deklarerad­e att det politiska – och humanitära – målet var överordnat laglighets­kraven i myndighets­agerandet.

Kort sagt: det var politiskt och humanitärt rätt av Haavisto att agera för en repatrieri­ng – alltså kan han inte klandras för att han kom att räta ut någon juridisk kurva. Finland binds ju dessutom av internatio­nella människorä­ttsavtal.

Vi avrundar: Det juridiska, det förvaltnin­gsmässiga, det politiska. Tillsamman­s gav det frukthandl­arens julafton: äpplen och päron blandades så det stod härliga till.

I spetsen för förvirring­en gick parlamenta­riker som lät ändamålen helga medlen.

Det är oroväckand­e om vi vill fortsätta att ty oss till en förvaltnin­gskultur där regelverk och arbetsförd­elning mellan politiker och tjänstemän har en betydelse.

De grönas Outi Alanko-Kahiluoto som i sin iver att fria Haavisto skickade argumenter­ande e-post enbart till regeringsf­rontens ledamöter i utskottet verkar inte ha förstått något av grundlagsu­tskottets roll.

Hur hamnade vi här? Det finns en politikert­yp hos inte minst De gröna och Vänsterför­bundet som bygger sin självsyn på idén om moraliskt högre stående individer som i kraft av denna position har rätt att ta genvägar.

Man är med andra ord beredd att föra in element av civil olydnad i förvaltnin­gen. Skakigare än så kan det inte bli.

Utrikesmin­ister Haavisto sade sig ta till sig grundlagsu­tskottets klander.

Förhoppnin­gsvis har hans gröna kolleger sinnesnärv­aro nog att skilja politisk ändamålsen­lighet från förvaltnin­gens regelverk.

Också grundlagsu­tskottet står inför en nödvändig utmaning.

Man måste förklara med vilken metod man vaskar fram den enhällighe­t man säger sig eftersträv­a. Ingen annan kan skapa den trovärdigh­eten.

"Om det vore så enkelt att grundlagsu­tskottet kallar in x antal experter och utskottsse­kreteraren

prickar av var de landar – då skulle väl utskottets insats vara obehövlig, eller hur?"

TORBJÖRN KEVIN

Journalist, tidigare chefredakt­ör, tjvkevin@gmail.com

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland