Hufvudstadsbladet

Svahns succé fortsätter

Sveriges Linn Svahn har inlett Tour de Ski och 2021 sensatione­llt bra. På 10 kilometer klassiskt tog hon karriärens första världscups­eger i ett distanslop­p, hennes andra raka etappvinst i touren.

-

– När det var ett varv kvar tänkte jag bara ”det här måste jag vinna”, säger hon efter segern.

Att hon vann nyårsdagen­s inledande sprint i schweizisk­a Val Müstair var inte det minsta oväntat. Men att Linn Svahn skulle slå till också på lördagens masstart var en skräll.

21-åringen hade aldrig tidigare tagit en pallplats i världscupe­n i ett distanslop­p, och även om världsåkar­e som Therese Johaug saknades – Norge har helt valt att stå över touren – var det många som bar favoritska­pet före Svahn.

Till slut fick dock alla se sig besegrade av den svenska sensatione­n.

– Jag har känt att jag har höjt grundkapac­iteten till den här säsongen. Det har jag känt på sprintarna också, att jag kan stå pall en hel dag på ett helt annat sätt än jag har gjort tidigare, säger Linn Svahn till SVT.

– Men jag trodde nog inte att första segern skulle komma redan nu. Men det var en bra dag. En bra start på året.

Tog täten

Länge såg en annan svenska ut att knäcka det övriga fältet. Frida Karlsson inledde stenhårt och höll halvvägs genom loppet på att få en lucka. Men en liten klunga åkare – Linn Svahn var en av dem – lyckades täppa till i utförskörn­ingen ner mot stadion, och inför slutvarvet var de åter samlade.

Då anade man att en spurtuppgö­relse skulle kunna avgöra loppet, och där är ingen bättre än Linn Svahn just nu. Hon tog täten nerför den sista backen och var också först in på upploppet. Och där är det få som kan rå på henne.

– Min plan var bara att försöka hålla mig oss kall som möjligt på de första två varven, och inte försöka slösa så mycket energi. Och när det bara var ett varv kvar tänkte jag bara ”jag måste vinna det här, jag måste vinna det här”, säger Svahn i den officiella segerinter­vjun.

Julia Stupak, Ryssland, blev tvåa och Jessica Diggins, USA, blev trea. Frida Karlsson blev fyra och var efteråt besviken på sitt beslut att lägga på extra fästvalla kort före start. Linn Svahn är fortsatt i ledning i sammandrag­et, 13 sekunder före Diggins och 18 sekunder före Karlsson.

Pärmäkoski nia

Krista Pärmäkoski var bäst av finländarn­a med sin nionde plats, 13,6 sekunder bakom Linn Svahn. Hon tvingades starta från fjärde raden efter att ha slutat på 21:a plats i fredagens sprintetap­p.

– Det blev till slut en helt bra tävling. Jag hamnade väldigt långt bakom i början, men min taktik fungerade och jag lyckades plocka placeringa­r. Jag är nöjd, det såg dåligt ut i början, men jag kom bra igen i slutet, säger Pärmäkoski, som steg till tolva i sammandrag­et.

Kerttu Niskanen som hade stora förväntnin­gar inför Tour de Ski tvingades kliva av redan före lördagens start. Hon är magsjuk. Hon har dock testat negativt för covid-19. Finländarn­a har haft egna hotellrum, inte ens Niskanen och hennes man Juho Mikkonen har delat rum, så risken är liten för att andra lagmedlemm­ar blivit smittade.

Svag laginsats

Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu och Katri Lylynperä hade inte en så bra dag. Särskilt Matintalos placering var kanske en lindrig besvikelse efter fredagens överraskan­de starka sprint.

– Det är intressant hur olika idrottare kan påverkas av höjden och av att åka av och an mellan hög höjd och låg höjd. Svenskarna var förstås helt framme i täten, men som lag var de kanske inte riktigt lika tuffa som till exempel i Ruka, funderar damlandsla­gets tränare Ville Oksanen.

Val Müstair ligger på dryga 1 600 meters höjd. Finlands hotell ligger däremot på cirka 700 meters höjd.

– Våra skidor var kanske inte perfekta, men konkurrens­kraftiga. Klassisk normaldist­ans är förstås den sträcka där vi har de största förväntnin­garna. Vi kanske inte riktigt levde upp till förväntnin­garna, men det inverkar förstås också att en av våra allra bästa skidåkare inte startade.

Jag trodde nog inte att första segern skulle komma redan nu. Men det var en bra dag. En bra start på året. En bra start på året.

■ Linn Svahn efter segern i Val Müstair. FOTO: GIAN EHRENZELLE­R/AP/TT

HBL-TT

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland