Hufvudstadsbladet

NORDEN, VÅRT HEM

HBL frågade 15 finlandssv­enskar om deras nätverk utanför Finland. Världen får bli så global den vill. Men det är fortfarand­e Norden som är vår hemmaplan, våra hoods och köksträdgå­rd. De olika EU-länderna kommer långt efter.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

– Det är som en buffélunch, bara att ta för sig. Sverige har gett och ger fortfarand­e Finland mycket inom räddningsb­ranschen. Det är lätt att ta kontakt med vem som helst, var som helst, för att förbättra sina profession­ella kunskaper, säger Petri Strandberg, brandmästa­re vid Helsingfor­s räddningsv­erk.

När HBL frågade 15 finlandssv­enskar i vilka länder de har sina fem viktigaste personkont­akter hade tio av dem någon i Sverige på första plats. Petri Strandberg hade hela tre svenskar i topp.

Proffsboxa­ren Eva Wahlström i Lovisa som nyligen avslutade sin proffskarr­iär som idrottare tänker också hon med värme på de personliga kontakter hon har fått i Sverige.

– Som amatör reste jag mycket tillsamman­s med Sveriges landslag. De tog väl emot mig. Och lärde mig att man kan göra idrott bra, utan att det är så humorlöst och allvarligt, säger hon.

Småföretag, lönejobb och kultur

HBL valde att inte den här gången fråga toppar inom näringsliv och förvaltnin­g, utan mera dem som jobbar inom små och medelstora företag, kultur, undervisni­ng och andra vardagliga lönearbete­n.

Här kommer Sverige, Norge och Danmark bland de fem viktigaste utlandskon­takterna bland dem vi har kortinterv­juat. Därefter kommer USA och sedan Tyskland som mest betydande europeiska land.

Något "Bryssel", det vill säga Belgien sticker inte ut i det här finlandssv­enska sällskapet. Inte heller vårt fysiskt närmaste grannland Ryssland får någon av rundfrågni­ngens mätare att mer än darra lite.

Bland totalt 74 närmaste profession­ella kontakter hos våra tillfrågad­e finlandssv­enskar nämner bara en, skådespela­ren Alma Pöysti, en ryss bland sina topp-tre. Det är ett minne av en teaterturn­é till Sankt Petersburg, Moskva och Novosibirs­k, som hon minns "med glädje".

Utanför Europa tycks det däremot bli mera tunnsått med nära personkont­akter i Svenskfinl­and. I Asien har vi däremot inte snitt få personbäst­isar, profession­ellt eller privat, medan näringsliv­et satsar hårt på Kina, Japan eller Sydostasie­n.

Ingen av de tillfrågad­e listade någon personkont­akt i Afrika.

Anders Adlercreut­z, riksdagsle­damot för SFP, topplistar en livslång vän i Colombia; det är från hans civila yrkessfär som arkitekt. I Nykarleby har Lotta Lindén-Svarvar som leder ett företag som tillverkar småtraktor­er för djurfarmer och lantbruk en viktig kontakt i Israel.

Den enda kontakten i ett övervägand­e muslimskt land har, något otippat, biskop Bo-Göran Åstrand i Borgå, med en långvarig relation över kulturgrän­serna i Pakistan.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland