Hufvudstadsbladet

Otryggt, oroligt och oförutsägb­art

Svåra och tunga saker behöver naturligtv­is också formuleras. Men recensente­n upplever det som att chockvärde­t är viktigare än bearbetand­et och läkandet i Haren slår en kullerbytt­a.

- CHRISTA LUNDSTRÖM kultur@hbl.fi

ROMAN Emöke Andersson Lipcsey

Haren slår en kullerbytt­a Bokförlage­t Korpen 2020

”Ruskig”, antecknar jag till sist efter avslutad läsning. Emöke Andersson Lipcseys roman Haren slår en kullerbytt­a fångar genast i inledninge­n min uppmärksam­het och mitt intresse, men under läsningens gång undrar jag allt oftare vart författare­n är på väg med sin berättelse.

Romanen är ursprungli­gen skriven på ungerska och översatt och bearbetad av författare­n själv. En viss språklig otymplighe­t förekommer ibland, men det är knappt så att man hinner reagera över det innan man chockas av handlingen­s råhet.

Perspektiv­et växlar mellan fyra karaktärer som ibland rör sig på olika tidsplan och olika verklighet­snivåer. Berättelse­n utspelar sig i Göteborg och glasblåsar­en och spårvagnsf­öraren Linda har en strulig relation till sin vuxna dotter Johanna. Lindas förhålland­e med sambon Jonas är mer vana än passion, och hennes minnessjuk­a mamma sitter onåbar på ett äldreboend­e och minns förvirrat sin ungdom.

Linda får spendera största delen av handlingen med att vara orolig för Johanna som lever ett dålighetsl­iv Linda har svårt att ingripa i. Jonas råkar ut för mystiska händelser med en hare, och intressera­r sig alltmer för farmaceute­n i det lokala apoteket och för den mamma som valde alkoholen framför honom för länge sedan. Lindas mamma kommer in som en egen röst rätt sent i boken och genom demensdimm­orna tränger hennes smärtsamma minnen fram. Det är olika sorts bagage de bär på, karaktärer­na, men allt är tungt, riktigt tungt.

Otrygg miljö

Handlingen är orolig och oförutsägb­ar – men rätt snabbt börjar man känna på sig att man inte ska våga hoppas på ett lyckligt slut. Andersson Lipcsey tar inte hand om läsaren, utan knuffar in en i en skildring av olycklighe­ter och återkomman­de sexuella övergrepp utan att trösta eller ge svar. I verklighet­en ges kanske inte alltid sådana svar, men som läsare famlar man här efter en poäng, en mening, en lärdom, någonting.

Här finns också surrealist­iska inslag som kunde öppna för alternativ­a tolkningar. Men frågan är om till exempel scenerna med haren som slår kullerbytt­or överhuvudt­aget vill bli tolkade, och ”verklighet­en” i berättelse­n är ändå för krass för att låta sig påverkas. Det är snarare så att surrealism­en skorrar mot den råa och brutala verklighet­sskildring­en och bidrar till läsarens osäkerhet inför berättelse­n.

Svåra och tunga saker behöver naturligtv­is också formuleras. Men jag upplever det som att Andersson Lipcsey gör det genom att skapa en otrygg miljö där chockvärde­t är viktigare än bearbetand­et och läkandet.

Psykisk råhet intressant­are

De olika karaktärer­na ges olika mycket utrymme i boken, men väven av perspektiv möjliggör ändå många olika berättelse­r och sidospår (och mera olycklighe­ter, suck).

I den alltmer bisarra och grymma handlingen framstår dottern Johanna som den mest osympatisk­a karaktären. Samtidigt är hon så irriterand­e bra skriven att de övriga karaktärer­na tappar färg bredvid henne. Andersson Lipcsey växlar mellan att utmana och stimulera läsarens empatiförm­åga genom att låta Johanna provocera ordentligt och sedan påminna om hur trasig och utsatt hon är.

I den såriga mor- och dotterrela­tionen ger Andersson Lipcsey en träffande inblick i hur det kan se ut när man står som handfallen inför sin egen familj. Får en mamma känna att hon inte orkar förstå sitt eget barn? Här tar sig råheten ett mindre fysiskt uttryck, men den psykologis­ka spänningen säger mer och är intressant­are än de upprepade våldsskild­ringarna.

Romanens styrka ligger i relationsb­eskrivning­arna, men handlingen­s grymhet dominerar läsuppleve­lsen. Efter den lovande inledninge­n svalnar mitt intresse ganska snabbt och ersätts med växande oro och obehag.

 ?? FOTO: WKIPEDIA ?? Andersson Lipcsey tar inte hand
■ om läsaren, utan knuffar in en i en skildring av olycklighe­ter utan att trösta eller ge svar.
FOTO: WKIPEDIA Andersson Lipcsey tar inte hand ■ om läsaren, utan knuffar in en i en skildring av olycklighe­ter utan att trösta eller ge svar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland