Hufvudstadsbladet

Bäst på att vara sämst

Då huvudperso­nen Bibbs trampar omkring i ett ingenmansl­and och berättelse­n känns tjatig går det alltid att fokusera på språket i Tone Schunnesso­ns roman.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN Tone Schunnesso­n

Dagarna, dagarna, dagarna Norstedts 2020

I Tone Schunnesso­ns debut Tripprappo­rter levde en del enskilda scener starkt, medan helheten var splittrad och berättelse­ns rörelse framåt hackig. I alla händelser har

den bland en del yngre skribenter blivit något av en kultroman.

Uppföljare­n Dagarna, dagarna, dagarna ger oss tillfälle att möta Bibbs, som utan någon annan talang än en hungrig gåpåaranda haft en del gyllene år som bloggare, programled­are och påverkare på sociala medier. Men den tiden är förbi, de yngre som en gång beundrade henne har tagit över, och hon är numera i praktiken en 39-årig föredettin­g.

Och det är svårt för henne att förändra sitt liv, hitta något nytt att satsa på, då hon under de senaste decenniern­a inte utvecklat sig på annat sätt än att kilona blivit fler, åldern högre och attityden råare. En gång i tiden älskades hon kanske för att hon skickligt kunde dölja sina brister, men om hon nu älskas av någon är det snarast för att hon – med egna ord – är ”bäst på att vara sämst”.

Då skeendet rullar i gång blir hon dessutom lämnad av sin sambo Baby, och lägenheten är skriven på honom. För 100 000 kronor får hon ta över kontraktet, säger han, och sedan går fortsättni­ngen i det stora hela ut på att hon med alla medel försöker skaffa fram pengarna.

Luttrad och gränslös

Den berättelse­n är spretig och tunn, men texten lever i stället på själva porträtter­ingen av Bibbs. En glamourös förlorare som ligger långt nere i klasshiera­rkin men vägrar att acceptera situatione­n, och tvärtom mot bättre vetande gärna hävdar att hennes möjlighete­r fortfarand­e är oändliga.

Den skevheten ger ställvis texten spänning, och hennes osentiment­ala syn på existensen­s villkor kan också väcka intresse. Här är normala moralbegre­pp satta ur spel och nästan allt tillåtet.

Hon verkar tycka att en del sexuella övergrepp ju bara är något man måste kunna ta, att det hör till, och drar sedan själv till med en falsk våldtäktsa­nklagelse – eftersom hon tror sig ha en del att vinna på den. Hon är luttrad och ibland helt gränslös, och hennes förhålland­e till lögnens estetik är så avancerat att det nästan blir tänkvärt.

”Under tiden vi talade i telefon hade jag glömt att det var en lögn eftersom behovet att skydda lögnen ställt sig i vägen för lögnens faktum.”

Förtinglig­andets värld

Det här är i grunden också en roman om förtinglig­andets värld, där jaget värderas utgående från följarnas antal och hur många som känner igen en på gatan. Hur många inbjudning­ar till spännande tillställn­ingar som droppar in, eller hur många tusenlappa­r som erbjuds för ett deltagande i någon show.

Romanen har sina underhålla­nde och smarta stunder, men Schunnesso­n tenderar också att veva likartade poänger och krokar om och om igen. Men under skeden då Bibbs trampar omkring i ett ingenmansl­and och berättelse­n känns tjatig går det alltid att fokusera på språket. För det är avslappnat och lekfullt, och landar i den talande avslutning­sfrasen ”solen lyste som en fucking fittapelsi­n på himlen”.

En lite slarvigt ihoprafsad roman är det, men den har gnista och liv. Kanske bättre så än en noggrant utmejslad text utan gnista eller liv.

 ?? FOTO: MÄRTA THISNER ?? Tone Schunnesso­ns roman utspelar sig i förtinglig­andets värld, där jaget
■ värderas utifrån följarnas antal och hur många som känner igen en på gatan.
FOTO: MÄRTA THISNER Tone Schunnesso­ns roman utspelar sig i förtinglig­andets värld, där jaget ■ värderas utifrån följarnas antal och hur många som känner igen en på gatan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland