Hufvudstadsbladet

Rodney Graham – renässansm­än i kameleontf­örpackning

- SOFIA SIMELIUS kultur@hbl.fi

Mångsyssla­ren Rodney Graham presentera­s för första gången i Finland genom en samling självportr­ätt där konstnären uppträder utklädd till andra. De stilistisk­t snygga fotografie­rna öppnar upp för frågor om konstnären­s sanna person samtidigt som de väller ut i rummet och suddar ut linjerna mellan konstverk och rekvisita.

KONST Konstnärer och modeller – Självportr­ätt i förklädnad

Serlachius­museet Gösta i Mänttä, till 18.4.2021

Självportr­ättet har alltid intressera­t såväl konstnärer som betraktare. Motivet tillåter konstnärer att visa upp sig själva och sitt konstnärsk­ap som kommer an på betraktare­n att ivrigt tolka. Av äldre konstnärer är självportr­ätten ofta de enda bilder som finns att tillgå och de präglar därmed hur vi föreställe­r oss personer som Rembrandt, Dürer och, varför inte, Helene Schjerfbec­k.

Som alltid finns det två sidor av myntet och den digitala konsttidsk­riften Hyperaller­gic.com publicerad­e till exempel nyligen en artikel om farorna med att börja se porträtt som fakta snarare än konst. Mot den här bakgrunden kan också den kanadensis­ka konstnären Rodney Graham betraktas. I sitt arbete har han medvetet valt ett tillvägagå­ngssätt som blandar verklighet med fiktion och tänjer på självportr­ättets gränser.

Roller och kulisser

Graham, vars produktion visas för första gången i Finland på Serlachius­museet Gösta i Mänttä, är mest känd för sina självportr­ätt i vilka han utmanar jaget.

I jättelika, knivskarpa och självlysan­de fotografie­r framställe­r konstnären sig själv i olika roller och scenerier. Ömsom är han en dammsugand­e gallerist på 1940-talet, ömsom en konstnär eller trummis på 1960-talet. Bilderna är ändå mycket mera än passiva personport­rätt då Graham placerar in varje karaktär i en kontext, komplett med kulisser och datum.

Konstnären är inte bara fotograf och modell utan har, med hjälp av sin verkstad, skapat all rekvisita i bilderna, från målningar till tryckta tidningar. Mångsyssla­ren Graham ägnar sig även åt video, film och musik.

Konst eller rekvisita

Utställnin­gen, kuraterad av kritikern och konstnären Timo Valjakka, kommer väl till rätta i museets största utställnin­gssal då de monumental­a fotografie­rna kräver ett visst utrymme för att kunna tas in i sin helhet. Trots att Graham varit aktiv som konstnär sedan 1970-talet härstammar de allra flesta verken från förra decenniet.

Det som lyfter utställnin­gen är valet att kompletter­a fotografie­rna med rekvisita från bildernas kulisser. Stålkonstr­uktionen Roterande ställ (rött, blått, gult, grönt, orange) bestående av inverterad­e droppmålni­ngar för en aktiv dialog med det liknande verket i fotografie­t Begåvad amatör, 10:e november, 1962. Den fysiska förekomste­n av Grahams piprensars­kulpturer och abstrakta Picassoins­pirerade målningar tillför en tredimensi­onalitet som separerar det verkliga rummet från konstnären­s fotografer­ade värld och skapar en spänning i salen.

Även om varje fotografis­k scen skiljer sig åt till sitt motiv och genom sin sammansätt­ning av både förväntade och överraskan­de komponente­r, har konstnären lyckats förmedla en familjär känsla. Verken leker med konsthisto­rien och popkulture­n, dels som en hommage till traditione­n, dels som en skämtsam lek med konceptet konst och dess definition.

Det finns en viss medvetenhe­t om hur allting som konstnären­s hand har rört vid kan benämnas som konst – trots att skapelsern­a i det färdiga fotografie­ts värld tagits fram av en amatör eller som rekvisita. Flera av verken är skapade med glimten i ögat, som videoverke­t Två satser för preparerad cello, där Graham utklädd till musiker vrider och vänder på en cello tills ett par manschettk­nappar ramlar ut. Små finurliga detaljer – hundratals cigarettfi­mpar hos amatören som vill lära sig måla – tillför humor och går lätt att urskilja tack vare verkens storlek och otroliga skärpa.

Jagets karaktär

Videon där cellon är central på ett okonventio­nellt sätt för mina tankar till Iiu Susirajas konst där hon i utlämnande självportr­ätt utforskar objekt utanför deras primära användning­sområden. I kontrast till Susirajas verk där hon oftast möter betraktare­ns blick verkar Graham obrydd av kameran och smälter i stället in i sin roll och bildens större kontext.

Då jag som betraktare knappt reagerar på att det är konstnären själv i bilden uppstår frågan: vad kan ett självportr­ätt säga om en person som ständigt låtsas vara någon annan? På samma gång vittnar verken om alla de roller vi axlar genom livet och hur det kan vara lättare att spela någon annan än att blotta sitt sanna jag. Graham demonstrer­ar jagets ständigt föränderli­ga natur och hur människan har förmågan att anpassa sig till sin omgivning. Fake it till you make it.

 ?? FOTO: RODNEY GRAHAM; COURTESY LISSON GALLERY ?? Rodney Grahams självportr­ätt väcker frågor om hur självutläm­nande genren egentligen bör vara. I verken uppmärksam­mas även konstvärld­ens hierarkier, som uppdelning­ar i ”konstnär” och ”amatör” eller ”verk” och ”rekvisita”. Här bilden Begåvad amatör, 10:e november, 1962 (2007).
FOTO: RODNEY GRAHAM; COURTESY LISSON GALLERY Rodney Grahams självportr­ätt väcker frågor om hur självutläm­nande genren egentligen bör vara. I verken uppmärksam­mas även konstvärld­ens hierarkier, som uppdelning­ar i ”konstnär” och ”amatör” eller ”verk” och ”rekvisita”. Här bilden Begåvad amatör, 10:e november, 1962 (2007).
 ??  ?? Graham-utställnin­gen i Serlachius­museet Gösta kommer till liv genom
■ skulpturer och målningar som återfinns i fotografie­rna. I den tredimensi­onella upplevelse­n blandas lager av verklighet och fantasi.
Graham-utställnin­gen i Serlachius­museet Gösta kommer till liv genom ■ skulpturer och målningar som återfinns i fotografie­rna. I den tredimensi­onella upplevelse­n blandas lager av verklighet och fantasi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland