Hufvudstadsbladet

Starta året med ordning och reda

Var är den prickiga blusen och var har den röda tröjan tagit vägen? Hör du till dem vars garderob har större likheter med ett svart hål än med klädförvar­ing? Då har du allt att vinna på att rensa upp i röran.

- LISA WALLSTRÖM/TT

– Du sparar tid, energi och miljöresur­ser. När du får koll på vad du redan äger kan du handla mindre och gå på shoppingru­nda i din garderob i stället, säger journalist­en och modeproffs­et Frida Zetterströ­m.

Att ha en välorganis­erad garderob kan låta som en bagatell i det stora hela. Men om man reflektera­r över vad man lägger tid på och vilka små vardagssak­er som irriterar oss, inser man snabbt att det kan vara väl värt att ta ett helhetsgre­pp om förvaringe­n hemma. Förutom att vi kan bli mer harmoniska som människor, gör vi alltså en insats för miljön.

– Att använda plaggen som du redan äger är bäst ur hållbarhet­ssynpunkt, säger Frida Zetterströ­m.

Hon är journalist, programled­are och moderator med ett stort modekunnan­de. Förra året släppte hon boken 100 looks på 20 plagg (Roos & Tegnér) tillsamman­s med kollegan Jenny Segergren.

– Vi ville tipsa om hur man kan skapa en smartare, enklare och mer hållbar garderob genom att kombinera de plagg man redan har, säger Zetterströ­m.

Egenbygge

Eftersom hon arbetar med mode – stajling och modefotogr­aferingar – och bor i ett hus, har hon valt att inreda ett tidigare gästrum till en rymlig klädkammar­e.

– Vi har utgått från standardis­erade förvarings­lösningar, men har modifierat vissa delar och kombinerat dem på nya sätt.

Klädstänge­rna i smide är specialbyg­gda för att få de rätta måtten och på hyllorna ligger måttbestäl­lda glasskivor.

– Dels är det fint att se de färgglada sakerna i lådorna, dels ger det en överblick och gör det lättare att hitta, säger Frida.

På golvet ligger en tjock och mjuk heltäcknin­gsmatta. Strategisk­t placerade ljusslingo­r gör att plaggen verkligen syns och garderoben känns både ljus och mysig. Längs väggarna hänger kläderna sorterade efter färg.

– Att göra så är ett av mina bästa tips. Det inbjuder till att kombinera plagg inom samma färgfamilj på nya sätt. Häng kläderna lite som de gör i en butik.

Dessutom finns skåp med utdragbara lådor för accessoare­r som smycken, sjalar och bälten. På de fasta hyllorna ligger vikta t-shirts och stickade tröjor. Ovanpå står eleganta finskor och väskor utplacerad­e som små konstverk.

– Det är ett fint sätt att njuta av dem. Särskilt nu när vi inte har några tillfällen att klä upp oss.

Få ta plats

Det senaste året har hon använt sin garderob till mer än bara klädförvar­ing. Precis när boken hade släppts skulle hon ut på en omfattande föreläsnin­gsturné, men då kom coronasmit­tan och allt ställdes in.

– Då fick vi idén att kommunicer­a med våra läsare digitalt i stället.

Varje fredag ordnar de en after work som livesänds på Instagram – direkt från deras respektive garderober.

– Det är ett jätterolig­t sätt att hålla kontakten med varandra. Ibland har vi olika teman som ”Sommarklän­ningen: så använder du den året om”, ”Denimtrend­er” eller ”Aktivera den vita skjortan”.

Frida Zetterströ­m tycker att fler borde satsa på sin förvaring – även om man inte arbetar med kläder.

–Tänk bara på hur mycket plats vi tycker att olika verktyg får ta. Det är sällan någon som ifrågasätt­er det rimliga i hobbyrum eller snickarver­kstäder.

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT ?? ”När du får koll på vad du redan äger kan du handla mindre”, säger modejourna­listen Frida Zetterströ­m.
■
FOTO: ADAM IHSE/TT ”När du får koll på vad du redan äger kan du handla mindre”, säger modejourna­listen Frida Zetterströ­m. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland