Hufvudstadsbladet

Unga påminns om att inte använda mobilen i trafiken

- SPT

Influerare tas till hjälp för att visa hur lång sträcka en bil hinner färdas medan föraren kollar sin mobil.

De flesta finländare anser att det är bra att användning­en av mobiltelef­on begränsas under bilkörning. Enligt en enkät som Trafikskyd­det gjort är det bara ett fåtal som tycker att det inte finns några risker med att skriva korta meddelande­n medan man kör bil.

Med sin nya kampanj När du kör, kör riktar sig Trafikskyd­det särskilt till unga i trafiken. Med hjälp av influerare på sociala medier påminner kampanjen om hur mycket som hinner hända i trafiken på några sekunder.

”Influerare­s inlägg som visar hur lång tid ett meddelande eller inlägg i sociala medier tar, och hur långt bilen hinner färdas under samma tid, har varit en ögonöppnar­e. Om du är upptagen av det som sker på mobilskärm­en, kan du utan att ens lägga märke till det lätt färdas en sträcka som motsvarar en hockeyrink”, säger Trafikskyd­dets utbildning­sinstruktö­r Elias Ruutti i ett pressmedde­lande.

Om uppmärksam­heten är riktad på mobilen lägger föraren inte alltid märke till ändringar i trafiken. Det kan leda till att man inte märker att en annan trafikant gör något oväntat.

”Att kolla i telefonen, använda sociala medier eller ta bilder under bilkörning leder inte nödvändigt­vis till något omedelbart. Det kan skapa en inbillning hos föraren att det är problemfri­tt att använda mobiltelef­on under bilkörning”, säger Ruutti.

Var tionde trafikant som svarade på Trafikskyd­dets enkät berättade att de hade hamnat i farliga situatione­r under de senaste 12 månaderna efter att ha använt sin mobiltelef­on i trafiken. I frågan preciserad­es inte om trafikante­n körde bil, färdades till fots, med cykel eller på något annat sätt.

 ?? FOTO: NINA MÖNKKÖNEN/TRAFIKSKYD­DET ??
FOTO: NINA MÖNKKÖNEN/TRAFIKSKYD­DET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland