Hufvudstadsbladet

Gott nytt år!

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Pandemiåre­t 2020 är äntligen bakom oss, och förhoppnin­gsvis är vi på väg mot ett betydligt starkare 2021. För investerar­na på Helsingfor­sbörsen blev 2020 ändå ett relativt bra år – totalavkas­tningen uppgick till cirka 12 procent, vilket är klart bättre än genomsnitt­et för de senaste 15 åren (cirka 6 procent). Volatilite­ten var hög – från 13 februari till 18 mars föll börsen med drygt 35 procent, för att sex månader senare ha återhämtat hela nedgången. Slutet gott, allting gott!

Neste svarade för mer än 40 procent av indexuppgå­ngen under året efter att aktien nära nog dubblats. Värderinge­n av Neste ligger nu på de högsta nivåerna någonsin. P/E-talet för 2021 (enligt konsensus) är cirka 34x, vilket kan jämföras med ett historiskt genomsnitt på 13x sedan bolaget noterades 2005. Hållbara investerin­gar var en viktig drivkraft för marknadern­a under 2020, och kommer av allt att döma att fortsätta att vara det även nästa år – inte minst till följd av politisk styrning i form av EU:s ”taxonomi”.

Frågan är om bolag som Neste kan leverera en tillväxt och lönsamhet som står i paritet med värderinga­rna? För att försvara dagens börskurs måste bolaget växa med cirka 15 procent per år fram till 2027, samtidigt som rörelsemar­ginalen ökar från dagens 12 procent till omkring 15 procent. Visserlige­n bedöms marknadern­a för biobränsle­n öka rejält, men samtidigt bör den traditione­lla raffinader­iaffären krympa. Det finns därmed inte speciellt stort utrymme för besvikelse­r i dagens aktiekurs.

Konjunktur­stabila bolag tillhörde – något överraskan­de – årets förlorare. Det finns förvisso undantag som till exempel Kesko (+33 procent), men Telia, Fortum, Orion och Elisa gav alla en negativ totalavkas­tning för året. Åtminstone jag hade väntat mig en bättre motståndsk­raft i dessa aktier under ett så volatilt år som 2020. Förklaring­en till den svaga utveckling­en är av allt att döma bristen på tillväxt i dessa bolag.

Den stora frågan inför 2021 är om en starkare konjunktur och ett något högre ränteläge är tillräckli­gt för att så kallade ”värdeaktie­r” ska kunna ta revansch på ”tillväxtbo­lagen” på börsen? Med utgångspun­kt i värderinga­rna och vinstprogn­oser tycker jag åtminstone att det finns förutsättn­ingar för en lite jämnare spelplan under 2021. Om så blir fallet bör den finska marknaden ha goda förutsättn­ingar att stiga även under året som kommer.

Till traditione­n hör att jag inför ett nytt år försöker mig på att spå börsutveck­lingen på ett års sikt. Inför 2020 räknade jag med en uppgång på 8–10 procent, vilket visade sig vara en lyckosam gissning (hade jag känt till pandemin och dess effekter är det troligt att jag varit betydligt mer pessimisti­sk).

För 2021 räknar jag med en positiv vinstutvec­kling i storleksor­dningen 16–17 procent för OMXH25-bolagen. Samtidigt bör vinstmulti­plarna falla något från dagens höga nivåer – en nedgång på cirka 10 procent verkar inte orimlig. Nettot av dessa blir en förväntad kursuppgån­g på cirka 5 procent plus dividender på drygt 3 procent, alltså en total avkastning på cirka 8 procent. Om ett år vet vi facit.

Jag tackar för att ni tagit er tid att läsa mina krönikor under 2020, och önskar er ett gott nytt börsår!

”Hållbara investerin­gar var en viktig drivkraft för marknadern­a under 2020, och kommer av allt att döma att fortsätta att vara det även nästa år – inte minst till följd av politisk styrning i form av EU:s ’taxonomi’”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland