Hufvudstadsbladet

SIBBO EXPANDERAR.

Med en inflyttnin­g på 500 invånare årligen och fler nya arbetstill­fällen i sikte planerar Sibbo kommun för boende för nya invånare. I framtiden hägrar också persontraf­ik på räls, som legat nere i snart 40 år.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Sibbo växer med drygt 500 invånare årligen samtidigt som flera större företag börjat etablera sig. Det ställer krav på bostadsbyg­gandet. Dennis Söderholm och Jarkko Lyytinen på Sibbo kommun har stora planer på att öka bostadsbes­tåndet för att möta behovet.

En mulen måndagsmor­gon träffar vi Sibbo kommuns planläggni­ngsarkitek­t Dennis Söderholm och planläggni­ngschef Jarkko Lyytinen vid Nickby gårds marker. Sibbo växer så det knakar – med drygt 500 invånare årligen, och det ställer krav på bostadsbyg­gandet och infrastruk­turen. Vid Nickby gårds marker planeras bostäder för 3 000 invånare, i Nickby centrum för 2 000 invånare och i Tallmo för 1 000 invånare. För Tallmos del gäller antalet invånare till och med 2030.

– Planerna på att bygga bostäder har redan funnits en längre tid, men nu har vi tagit några steg framåt eftersom planeringe­n är starkt ihopkoppla­d med järnvägen, den så kalllade KeNi-banan mellan Kervo och Nickby som borde öppnas för persontraf­ik i slutet av 2020-talet, säger Lyytinen.

På den renoverade järnvägen kör nu bara godståg. Den reguljära persontraf­iken med rälsbussar på avsnittet Kervo-Borgå upphörde i maj 1981. I Sibbo har man länge trånat efter persontraf­ik, men då krävs det också tillväxt. En tillräckli­g årlig tillväxt på cirka 600–800 personer fram till år 2030 innebär att befolkning­en ökar med cirka 7 000 invånare jämfört med dagsläget.

Av de nya invånarna borde minst 4 000 bosätta sig kring den nya tågstation­en i Nickby för att persontågt­rafiken, som förutsätte­r 10 000 invånare, ska vara lönsam. Sibbo kommun har också tagit ett beslut om att subvention­era kostnadern­a för tågtrafike­n om den inte till en början är lönsam.

I dag bor det 6 000 invånare i Nickby. Totalt räknar man med att det på banavsnitt­et mellan Kervo och Nickby ska bo 20 000 invånare på 2030-talet.

– Det finns en potential i Sibbo att växa och vi vet att Lahtislede­n är stockad under rusningsti­d. För att kommunen ska kunna växa krävs ett mångsidigt utbud av kollektivt­rafik. Vi har en elektrifie­rad järnväg som är i gott skick. Det vore dumt att inte utnyttja banan också av miljöskäl.

Dennis Söderholm berättar att planeringe­n för Nickby gårds marker startade redan 2009.

– Att det inte gått framåt snabbare beror främst på att det inte funnits några konkreta planer på när järnvägen öppnas för persontraf­ik. Planeringe­n av nya bostäder har främst skett på områden som är längre bort. Vid Nickby gård ska det byggas både höghus, småhus och minihus, som är ungefär 60 till 80 kvadratmet­er stora och påminner lite om hus i koloniträd­gårdar, säger Söderholm.

Byggstarte­n sker 2022 och man räknar med att byggandet i Nickby ska vara färdigt 2035.

– Det är en hög efterfråga­n på villatomte­r och vi klarar inte av att uppfylla behovet. Allt som är till salu går åt snabbt. Vi utgår från att vil lorna byggs längre bort från stationen och höghusen närmare stationen, säger Lyytinen.

Hur högt kan man bygga i Nickby och hur går det med populära grönområde­n? – Vi har planerat att höghusen är högst 4 till 5 våningar så att det passar in i en småstadsmi­ljö. Vi har fått mycket respons på att bevara grönområde­n som är i aktiv användning norr om järnvägen och speciellt frisbeegol­fbanan ska bli större med 18 hål. I planeringe­n har vi utgått från

att det ska finnas minst lika mycket friluftsle­der efter att byggandet är klart, säger Söderholm och tillägger:

– När småhusområ­den ligger nära järnvägen så måste man bygga småstadsak­tigt och så att det påminner om gamla trähusstäd­er. Med en sådan förebild får man också på relativt små tomter ett stort fritt gårdsområd­e. 60 procent av byggbestån­det ska vara 1 till 2 våningar.

Fler arbetstill­fällen

Byggandet av bostäder i Sibbo är också ihopkoppla­t med arbetstill­fällen. För två år sedan öppnades Inex Partners logistikce­ntral och Posten har uttryckt intresse för att köpa tomtmark för sin nya logistikce­ntral som ska placeras i Bastukärr. Sibbo kommunfull­mäktige godkände affären som innebär att Posten bygger en central på drygt 65 hektar till ett pris av 2,4 miljoner euro.

Uppdaterin­gen av generalpla­nen ska snart inledas.

– I generalpla­nen ska det också finnas rum för fler arbetstill­fällen. Vi vill vara en kommun där man jobbar och inte bara pendlar. Arbetstill­fällen är helt avgörande för hur en kommun utvecklas, säger Lyytinen.

Markanvänd­ningssekti­onen och kommunstyr­elsen har godkänt att utkastet till detaljplan för Nickby gårds centrum och förslaget till planstomme för Nickby läggs fram offentligt mellan den 15 januari och 15 februari 2021 och kan då kommentera­s av invånarna. Till slut ska detaljplan­en godkännas av fullmäktig­e.

❞ Vid Nickby gård ska det byggas både höghus, småhus och minihus, som är ungefär 60 till 80 kvadratmet­er stora och påminner lite om hus i koloniträd­gårdar.

Dennis Söderholm

Sibbo kommuns planläggni­ngsarkitek­t

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Persontåg har inte stannat i Nickby sedan 1981. Nu hoppas man på en
■ tillväxt för att få i gång persontraf­iken igen.
FOTO: CATA PORTIN Persontåg har inte stannat i Nickby sedan 1981. Nu hoppas man på en ■ tillväxt för att få i gång persontraf­iken igen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Nickby centrum utvecklas och nu ska invånarna få säga sitt om kommunens planer.
FOTO: CATA PORTIN Nickby centrum utvecklas och nu ska invånarna få säga sitt om kommunens planer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland