Hufvudstadsbladet

Lindemans nätfabrik har haft ett uppsving – delvis tack vare pandemin

Under sitt jubileumså­r har Lindemans nätfabrik på Replot fått rida på vågen av fritidssek­torns uppsving. Branschen hotas av billigimpo­rten från låglönelän­der och nedgången inom yrkesfiske­t.

- TEXT & FOTO VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Det är fullt sjå vid Lindemans nätfabrik på Replot i Korsholm.

– Hela året har det faktiskt varit fullt upp, säger Helena Boucht-Lindeman, vd för Lindeman Ab.

Företaget, som firar 125-årsjubileu­m, har sett en stor ökning av den inhemska försäljnin­gen av fiskenät i år. Försäljnin­gen av camping-, fiskeoch jaktutrust­ning har ökat inom fritidssek­torn överlag. Enligt Boucht-Lindeman beror det delvis på coronaepid­emin.

– Folk kan inte resa till Kanarieöar­na och tillbringa­r mer tid på sina sommarstäl­len, eller är permittera­de och vill dryga ut kassan genom att fiska och jaga.

Jubileumså­ret har därför gått i arbetets tecken.

– Personalen har verkligen gjort sitt yttersta. De är guld värda.

I början av 1900-talet inleddes nättillver­kningen vid Brändösund i Vasa, men i dag är all verksamhet koncentrer­ad till fabriken på Replot.

En trängd bransch

Seppo Kari, försäljnin­gschef vid Lindeman Ab, säger att yrkesfiske­t i Finland har gått ner sedan han började jobba inom branschen på 1980-talet, vilket förstås påverkar företaget.

– Yrkesfiske­t är på nedgång och den yngre generation­en yrkesfiska­re har det mer som en sidoinkoms­t.

De orkar inte kämpa med skarvar och sälar här i trakten.

En annan utmaning är att finländarn­a köper billiga fiskenät från Kina och andra låglönelän­der.

– De har en väldigt kort hållbarhet. De är så gott som engångspro­dukter, säger Kari.

– De näten är för lätta och försvinner. Vi vill inte ha spöknät i våra hav, säger Boucht-Lindeman.

Eftersom spöknätet, det vill säga övergivna eller tappade fiskenät, inte bryts ner fortsätter fiskar att fastna i dem under en lång tid. Även sälar och sjöfåglar kan fastna i näten. Finlands miljöcentr­al uppskattar att spöknät utgör en tiondel av allt plastavfal­l i världens hav.

Enligt Kari håller dock trenden att köpa billiga nät på att gå ur tiden. Det finns en parallell trend i takt med det ökande intresset för hållbarhet och kvalitativ­t och inhemskt produceran­de.

– Folk är villiga att betala lite mera för hantverket, säger Kari.

❞ Vi har nischat oss inom forsknings­nät, eller översiktsn­ät, som vi levererar runtom i världen, till Sverige, Tyskland, de baltiska länderna, Nya Zeeland, Australien och Nordamerik­a. De är tidskrävan­de nät som måste hålla hög kvalitet. Det är inte många som kan tillverka sådana. Helena Boucht-Lindeman Vd för Lindeman Ab

Återvunna nät

Under de senaste tjugo åren har Lindeman satsat på hållbar produktion och miljövänli­ga material. Lindeman producerar till exempel ekonät, med blyfria sänklinor och flötlinor gjorda av återvunnet material. Även nätstickor kan tillverkas av plast från återvunna fiskeredsk­ap.

Boucht-Lindeman säger att kunderna snart ska kunna lämna in använda fiskenät till fabriken, så att näten kan återvinnas. Arbetet sker inom ramen för ett nordiskt samarbete.

Man har också sedan länge frångått användning­en av bly.

– Vi har frångått bly i sänktelnar, vilket har varit bra för både miljön och arbetsmilj­ön, säger Boucht-Lindeman.

Enligt EU:s kemikaliev­erk sprids mellan 21 000–27 000 ton bly i naturen varje år till följd av jakt och fiske inom hela EU. Användning­en av fiskeutrus­tning som innehåller bly kan leda till blyförgift­ning hos vilda djur.

”Ett verkligt hantverk”

Förutom fiskenät tillverkar Lindeman också skyddsnät för idrottshal­lar och olika specialänd­amål och så kallade forsknings­nät för fiskerifor­skning.

– Vi har nischat oss inom forsknings­nät, eller översiktsn­ät, som vi levererar runtom i världen, till Sverige, Tyskland, de baltiska länderna, Nya Zeeland, Australien och Nordamerik­a. De är tidskrävan­de nät som måste hålla hög kvalitet. Det är inte många som kan tillverka sådana, säger Boucht-Lindeman.

Närmare 60 procent av Lindemans produktion går i dagens läge på export. Just nu håller de på med en större leverans av forsknings­nät till Kalifornie­n. Ulla Stolpe monterar tillsamman­s med Karin Gädda ihop sådana vid en maskin.

– Det är ett pilligt arbete. Det tar över en timme att montera ett nät, säger Stolpe.

De flesta i personalen är från trakten, Norra och Södra Vallgrund, Replot och Björkö. En del anställda har varit här ända sedan 1970-talet.

Den ökade efterfråga­n på fiskenät i år har lett till att Lindeman behövt anställa mer personal och kunnat utvidga sitt nätverk av underlever­antörer. Trots det har företaget varit underbeman­nat och söker fortfarand­e efter mer personal.

– Det är roligt när man kan sysselsätt­a lokalt folk, säger Boucht-Lindeman.

Enligt henne är det ändå få som söker sig till den här nischade branschen.

– Det är ett verkligt hantverk att montera fiskenät. Det är definitivt ett hantverk man lär sig på arbetet, men man måste också ha fallenhet för det.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN / SPT ??
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN / SPT
 ??  ??
 ??  ?? ■ Ulla Stolpe och Karin Gädda monterar ett forsknings­nät, vilket Lindeman nischat in sig på.
■ Ulla Stolpe och Karin Gädda monterar ett forsknings­nät, vilket Lindeman nischat in sig på.
 ??  ?? ■ Roger Sandqvist har varit vid Lindemans nätfabrik sedan 1982. Hans syster Inger Sandqvist har varit vid företaget sedan 1976.
■ Roger Sandqvist har varit vid Lindemans nätfabrik sedan 1982. Hans syster Inger Sandqvist har varit vid företaget sedan 1976.
 ??  ?? ■ Vd:n Helena Boucht-Lindeman säger att de har sett en ökning av den inhemska försäljnin­gen under det här året.
■ Vd:n Helena Boucht-Lindeman säger att de har sett en ökning av den inhemska försäljnin­gen under det här året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland