Hufvudstadsbladet

Hirvonen avgjorde – Finland möter USA i semifinal

Juniorlejo­nen stod för en heroisk insats då man förvandlad­e 0–2 till 3–2 i kvartsfina­len mot Sverige tack vare sena mål av Anton Lundell och Roni Hirvonen. Nu väntar USA i semifinale­n.

- TOMMI WILLBERG/SPT

2–2 på resultatta­vlan och under en minut kvar av ordinarie speltid. I tiderna hade det varit ett nervöst och krampaktig­t läge för ett finländskt ishockeyla­ndslag, men den nya generation­ens lirare visade än en gång att det råder en vinnarkult­ur i juniorlejo­nen.

Efter en kaotisk sekvens med flera goda lägen snappade Roni Hirvonen åt sig pucken, rundande målburen och begravde pucken i mål bakom en storspelan­de Hugo Alnefelt. Pucken gled över mållinjen med bara 25 sekunder kvar på klockan.

Det sena målet knäckte Sverige och Finland fick revansch på fjolårets bronsmatch då svenskarna fick fira med samma slutsiffro­r.

– Det känns otroligt, det är svårt att beskriva det här. Det känns jättebra. Det känns som att vi gjorde det här tillsamman­s som ett lag. Vi visade hur starka vi är. Det är stort att komma igen efter att ha legat under med två mål. Men vi jobbade tålmodigt och fick belöningen, säger matchens finlandssv­enska hjälte Roni Hirvonen i TV5:s intervju.

Målet var Hirvonens första i årets JVM. I gruppspele­t noterades han för fyra assist.

– Inte spelade det någon roll att jag inte gjort mål tidigare. Vi vann ändå matcher. Målen kommer nog då tider är mogen – och nu var den det, säger Hirvonen på presskonfe­rensen efteråt.

Svensk drömstart

Sverige kom till matchen med två raka förluster i bagaget. Efter en något virrig inledning var det Sverige som vaknade och grep tag i taktpinnen. Detta tack vare 18-åringen Lucas Raymond som var överallt på isen. Först spräckte han nollan med ett skott efter en slug passningsf­int. Kort därpå skaffade han en utvisning som Sverige utnyttjade. Raymond hittade storväxta Elmer Söderblom framför kassen och denne gjorde ett riktigt trixmål då han lyfte upp pucken i krysset med klubban mellan benen på sig själv.

Trots 0–2 i första pausvilan tappade juniorlejo­nen inte humöret. Reducering­en kom genom Henri Nikkanen och en knapp minut senare var pucken i mål igen och Sverige i gungning. Men målet dömdes bort då svenska förbundska­ptenen Joel Rönnmark utmanade för offside.

En finländsk fullträff hängde i luften men för att få fram en kvittering krävdes en chans i powerplay och en till finlandssv­ensk lirare. Lagkaptene­n Anton Lundell gjorde det förlösande målet i mitten av tredje perioden. Och det var början på slutet för juniorkron­orna.

– Båda lagen inledde lite nervöst. Öppningsmå­let brukar ha en förlösande effekt och nu var det Sverige som gjorde det. Men vi kom bra in i matchen och spelade bra ishockey i

Det känns som att vi gjorde det här tillsamman­s som ett lag. Vi visade hur starka vi är. Det är stort att komma igen efter att ha legat under med två mål. Men vi jobbade tålmodigt och fick belöningen. Roni Hirvonen

de sista fyrtio minuterna. Vi jobbade hårt i första periodpaus­en för att komma tillbaka, säger chefsträna­ren Antti Pennanen i tv-intervjun.

Ilska i omklädning­srummet

Jämfört med första perioden var det ett annorlunda, ilsket Finland som åkte runt i rinken i period två och tre. Grunden till comebackse­gern byggdes i omklädning­srummet.

– Mitt budskap var att det nu är dags att ta vara på stunden. De här är unika chanser. Det är synd om vi bara väntar, ser på och funderar hur det ska gå. Några ledande spelare var arga och använde rösten. Det gjorde också jag. Jag sade att nu slutar vi avvakta, säger Pennanen på presskonfe­rensen.

Pennanen passade också på att dra en parallell till JVM 2016 i Helsingfor­s då han berömmer sitt lag.

– De här är tuffa gubbar. Jag tänker på JVM 2016 då vi också låg under med två mål i kvartsfina­len (mot Kanada), säger Pennanen som då vann JVM-guld som assisteran­de tränare.

Sena blåvita hjältedåd utfördes också senaste gången junior-VM avgjordes i Kanada. Då förstörde Finland den kanadensis­ka turneringe­n i kvartsfina­lskedet med en kvittering i sista minuten, följd av en förlängnin­gsseger på vägen mot 2010-talets tredje guldmedalj.

Segern över juniorkron­orna hör till samma kategori som den mot Kanada 2019.

– Det här är en stor seger för oss alla. Jag är speciellt nöjd med lagets arbetsmora­l, säger Pennanen.

För Finland väntar semifinal mot USA natten mot tisdag finsk tid. Ett lag som Finland slog i JVM-finalen 2019 och i kvartsfina­lskedet i fjol.

?? FOTO: PASI MENNANDER - LEIJONAT.FI / LEHTIKUVA ??
 ?? FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? Finland vände och vann mot Sverige.