Hufvudstadsbladet

Arbete och lön för alla som arbetar En person häktad för den dödliga branden i Eckerö

Bland dem som har en intellektu­ell funktionsn­edsättning kunde betydligt fler arbeta än i dag. De som gör en arbetsinsa­ts ska få lön, vilket alla som arbetar inte får just nu. En person har häktats för det misstänkta mordet i Eckerö på Åland på annandag j

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi HBL-SPT

En högre sysselsätt­ningsgrad är ett brett omfattat mål i vårt land. Ett sätt att nå målet är att människor som av en eller annan orsak inte kan jobba fullt ut – vare sig det handlar om arbetstide­n eller den insats man kan göra – ändå ska kunna arbeta, och tillhöra de sysselsatt­a.

Samma snedvridni­ng som gäller för småbarnsfö­räldrar i Finland – det vill säga att man antingen jobbar heltid eller inte alls – gäller också för en del andra grupper i samhället.

Det är fullt möjligt att jobba deltid, till exempel vara deltidssju­kskriven och arbeta resten av tiden, men attitydern­a och klimatet på arbetsmark­naden är sådant att det i praktiken tycks vara svårt att utnyttja möjlighete­rna till deltidsjob­b.

För dem som har en intellektu­ell funktionsn­edsättning, men som ändå kan göra en arbetsinsa­ts, finns en särskild problemati­k som är diskrimine­rande (HBL 4.12).

I Finland finns ungefär 25 000 personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Av dem skulle ungefär 3 000 kunna ha ett lönearbete, men de som arbetar och får lön för sitt jobb är bara kring 600.

Här handlar det naturligtv­is om en fråga med fler dimensione­r än sysselsätt­ningsgrade­n i Finland. Den är viktig, men arbetets och lönens betydelse för en person med funktionsn­edsättning är enorm.

Många funktionsn­edsatta, särskilt de vars nedsättnin­g inte är så påfallande, kan under hela sitt liv tvingas uppleva att de inte duger eller passar in. De ser ut ungefär som alla andra, många har börjat sin skolgång i en vanlig klass, men de är ändå annorlunda. Då är risken stor för att man blir utanför, i värsta fall också mobbad.

Det viktiga sociala sammanhang­et kan för den här gruppen vara svårt att hitta. Ändå är det precis lika centralt för människor med intellektu­ell funktionsn­edsättning som för alla andra. Vi behöver vänner och kontakter, vi behöver känna att vi hör till och att vi kan göra en insats.

De flesta med intellektu­ell funktionsn­edsättning är sysselsatt­a med dag- eller arbetsverk­samhet. De är inte anställda utan får pension och utför enkla och ofta monotona uppgifter.

En del deltar i så kallas utlokalise­rad arbetsverk­samhet, på en vanlig arbetsplat­s, men inte som anställd.

Det finns också lönesubven­tion för arbetsgiva­re som anställer en intellektu­ellt funktionsn­edsatt, som då får lön enligt kollektiva­vtal. När en person är anställd och får lön innebär det också förmåner som semester. De funktionsn­edsatta får pension, och om lönen överstiger gränsen på drygt 830 euro per månad kan pensionen lämnas vilande.

Det går att få konkret och praktiskt stöd i form av arbetsträn­ing både för arbetsgiva­ren och för den anställda för att allt ska löpa. Processen att lära sig de nya arbetsuppg­ifterna är lite annorlunda och kanske längre än för andra.

Helsingfor­s stad har sedan 1995 erbjudit stöd i form av arbetsträn­ing för dem som behöver och vill ha det. I fjol jobbade arbetsträn­arna med 273 klienter och 195 av dem hade anställnin­g under året. Det kan handla om arbete i restaurang­er och storkök, butiker, lager och städning eller fastighets­service.

Staden siktar uttrycklig­en på anställnin­gsförhålla­nden eftersom utlokalise­rad arbetsverk­samhet kan missbrukas då personerna gör produktivt arbete, men utan att få lön.

Regelrätt arbete för intellektu­ellt funktionsn­edsatta, men kanske med en lite kortare arbetsveck­a, är ett mål inte bara för Helsingfor­s stad, utan också för FDUV, intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. I början av december uppmärksam­made FDUV problemati­ken med en temavecka och ett treårigt projekt pågår.

Där arbetsverk­samheten tidigare sågs som en bra form av sysselsätt­ning och samhälleli­g delaktighe­t för funktionsn­edsatta fungerar det inte längre så. Samhället och synen på delaktighe­t har förändrats och nu är det delaktighe­t på lika villkor som gäller.

Det är viktigt att sprida informatio­n också till arbetsgiva­rna om det stöd de kan få om de anställer en person med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Det handlar om lika rättighete­r, men också om mångfald på arbetsplat­serna.

Ålands polismyndi­ghet har klarlagt händelsefö­rloppet kring det misstänkta mordet i Eckerö den 26 december. En person har blivit häktad, bekräftar kommissari­e Tommy Thörnroos på söndagseft­ermiddagen.

Personen är skäligen misstänkt för mord och grov skadegörel­se.

– Brott mot liv hör till ovanlighet­erna att utreda, speciellt på Åland. Senast vi utredde ett dråp på Åland var i början av 2000-talet, och jag kan inte minnas när vi senast utrett ett mord, det är mycket länge sedan, säger Thörnroos.

Nödcentral­en tog emot ett larm om att ett hus brinner på Lisebergsv­ägen i Eckerö strax efter klockan 23 på annandag jul. Resurser från flera olika brandkårer larmades till platsen liksom sjukvård och polis.

En person fick omfattande skador i samband med branden och fördes med ambulanshe­likopter till Ålands centralsju­khus. Personen avled på sjukhuset.

Enligt Thörnroos hade polisen rätt snabbt skäl att misstänka att branden var anlagd.

– På basis av de uppgifter vi fick var det inte svårt att avgöra att det handlar om ett mord och inte ett dråp. Bakom ett mord ligger alltid någon form av planering.

Kände den häktade och offret varandra? – Vi har inte gått ut med några detaljer kring vare sig den häktade eller offret i det här skedet.

Den häktade är även misstänkt för grov skadegörel­se i och med att huset totalförst­ördes av branden.

Utredninge­n fortsätter nu med att polisen analyserar provsvar, fortsätter förhöra och följa upp olika omständigh­eter som framkommit. Polisen har hittills säkrat informatio­n, letat efter spår och undersökt själva händelsepl­atsen. Flera tips har följts upp.

 ??  ??
 ?? FOTO: IVAR JANSSON/NYAN/SPT ?? Brott mot liv är väldigt sällsynta på Åland. Nu misstänker polisen att branden i Eckerö den 26 december var ett mord.
FOTO: IVAR JANSSON/NYAN/SPT Brott mot liv är väldigt sällsynta på Åland. Nu misstänker polisen att branden i Eckerö den 26 december var ett mord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland