Hufvudstadsbladet

Marin: För tidigt att kalla vaccinerin­gen misslyckad

Sanna Marin är inte nöjd med hur vaccinerin­gen mot coronaviru­set har kommit i gång. Samtidigt har hon förståelse för att många som jobbar inom hälsovårde­n är på semester kring julen och nyåret.

- SPT

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har förståelse för att vaccinatio­nen mot coronaviru­set inte har kommit i gång så snabbt som många önskat. Marin uttalade sig om vaccinatio­nen i programmet Statsminis­terns frågetimme på Yle Radio Suomi på söndagen.

Hon uppger att hon personlige­n önskar att takten skulle vara snabbare, men anser att det är för tidigt att kalla det ett misslyckan­de. Enligt henne måste vi lita på att hälsovårds­myndighete­rna vet vad de gör. I sista hand är det kommunerna som ansvarar för vaccinerin­gen.

– Sannolikt kommer det att vara sommar innan en tillräckli­gt stor del av befolkning­en är vaccinerad, säger Marin.

Marin påminner ändå att det inte räcker att Finland vaccinerar sin befolkning. Eftersom coronapand­emin är global måste hela världen lyckas med vaccinerin­gen.

– I länder som har större befolkning än Finland kan vaccinerin­gen dröja längre.

Överlag tycker Marin att Finland har lyckats bra med sin bekämpning av coronaviru­set. Hon gillar inte att många personer under jul- och nyårshelge­n struntat i hälsovårds­myndighete­rnas rekommenda­tioner och samlats på restaurang­er och skidcenter.

– Vi har klarat oss bättre än många andra länder, men riskerna är fortfarand­e stora. För tillfället sprider sig en ny variant av coronaviru­set i Storbritan­nien och det kan leda till att situatione­n i Finland blir sämre.

Enligt Marin har regeringen redan diskuterat den brittiska virusmutat­ionen. Diskussion­erna kommer också att fortsätta denna vecka.

– Vi behöver mera informatio­n, bland annat om hur varianten sprider sig bland barn och unga. Det har inverkan på huruvida skolor och dagis blir riskplatse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland