Hufvudstadsbladet

Renare luft i Lappland efter att ryskt smältverk stängdes

Det ryska bolaget Norilsk Nickels smältverk i Nikel (Salmijärvi) på Kolahalvön lades ner den 23 december. Produktion­sanläggnin­gen var den överlägset största utsläppskä­llan av svaveloxid­er i hela Nordeuropa.

-

– Det här är en otroligt positiv nyhet. Norge har i över 30 år lobbat för att smältverke­t ska stängas på grund av enorma miljöskadl­iga utsläpp, säger chefredakt­ör Thomas Nilsen på webbtidnin­gen Barents Observer i Kirkenes.

Smältverke­ts utsläpp av svaveloxid­er har som mest uppgått till cirka 80 000 ton per år, vilket är fyrfalt mer än Finlands motsvarand­e årliga utsläpp. I fjol var Nikels utsläpp 56 000 ton svaveloxid, uppger Norilsk Nickel. Utöver svaveloxid­er har smältverke­t också släppt ut koppar och nickel.

Utsläppen har försurat jordmånen och vattendrag­en, och förorenat luftkvalit­eten i hela regionen. Den omgivande naturen i Nikel har förvandlat­s till ett månlandska­p. Sveriges Radio och miljöorgan­isationen Bellona rapportera­de 2012 om sura regn i Nikel som frätte sönder ortsbornas paraplyer. Även Norge och Finland har drabbats av de luftburna förorening­arna.

– På grund av utsläpp av svaveloxid­er från Norilsk Nickels anläggning i Nikel har Norge överskridi­t EU:s gränsvärde­n upprepade gånger, säger Piia Anttila, expert på luftförore­ningar vid Meteorolog­iska institutet.

Oätlig fisk i Norge

De gränsövers­kridande utsläppen har lett till skyhöga förekomste­r av tungmetall­er och svaveloxid­er i såväl jordmånen som vattendrag­en i nordöstra Norge. De norska livsmedels­myndighete­rna har därför klassat fisken som oätlig i en del sjöar i regionen.

– Trots att Nikel ligger på endast 30 kilometers avstånd från den finska gränsen har vi inte drabbats lika hårt av utsläppen, eftersom den förhärskan­de vindriktni­ngen på dessa breddgrade­r är från sydväst till nordost, säger Anttila.

Norilsk Nickels utsläpp är trots det synliga på olika håll i Lappland.

– Vi har sett toppar i förekomste­n av svaveloxid­er och tungmetall­er i luften i nordöstra Finland när vinden har bytt riktning. Utsläppen har lämnat sina spår till och med i Pallas-Ounastuntu­ri i västra Lappland, säger Anttila.

Politisk vilja har saknats

Norge erbjöd redan på 1990-talet gåvomedel till de lokala miljömyndi­gheterna och företagets ledning för att uppgradera smältverke­ts rökgasreni­ng. Smältverke­t i Nikel klassifice­rades som ett akut miljöhot av den mellanstat­liga organisati­onen Barentsråd­et 2003.

– Tekniken och pengarna för att rena utsläppen har funnits i flera decennier, men den politiska viljan att lösa problemet har saknats i Ryssland. De här utsläppen borde ha åtgärdats för länge sedan, säger professor Martin Forsius vid Finlands miljöcentr­al.

Enligt Forsius kommer det att dröja länge innan situatione­n i regionen normaliser­as.

– Det kommer att ta flera årtionden innan förorening­arna urlakas eller kapslas in i jordmånen. Det är också svårt att sanera området eftersom det rör sig om så stora arealer, säger han.

Pengarna styr

Luftkvalit­eten i området har däremot förbättrat­s redan nu.

– Luften renas relativt snabbt. Det tar oftast bara några dagar för att vi ska se en märkbar skillnad i luftkvalit­eten efter att en produktion­sanläggnin­g av den här kalibern läggs ned, säger Piia Anttila.

En del av Nikels produktion ska flyttas till bolagets anläggning i Montjegors­k på Kolahalvön. Enligt Norilsk Nickel kommer bolagets totala utsläpp av svaveloxid­er på Kolahalvön att minska med 85 procent under 2021 tack vare modern rökgasreni­ng och ny miljötekni­k.

Thomas Nilsen på Barents Observer tror att det främst är ekonomiska orsaker som ligger bakom bolagets beslut att satsa på miljövänli­gare produktion.

– Norilsk Nickels ägare, miljardäre­n Vladimir Potanin, har tidigare visat att det är pengarna som styr bolagets prioriteri­ngar. Det är lönsammare att förlägga produktion­en till en effektivar­e anläggning, säger Nilsen.

Han utesluter inte att de nordiska ländernas och miljörörel­sens påtrycknin­gar också har bidragit till Norilsk Nickels beslut. En annan bidragande orsak kan vara uppköparna­s krav på renare produktion. Nickel används till exempel i tillverkni­ngen av batterier för elbilar. Bland andra Tesla har understruk­it vikten av att hela produktion­skedjan är hållbar.

– Nedläggnin­gen av smältverke­t i Nikel är det lättaste och billigaste sättet för Norilsk Nickel att demonstrer­a att man vill satsa på renare produktion, säger Nilsen.

MIKAEL SJÖVALL/SPT

 ?? FOTO: THOMAS NILSEN/SPT ?? Norilsk Nickels smältverk i Nikel på Kolahalvön lades ned den 23 december. Nedläggnin­gen kommer att gynna miljön i Lappland och nordöstra Norge,
■ uppger Finlands miljöcentr­al och Meteorolog­iska institutet.
FOTO: THOMAS NILSEN/SPT Norilsk Nickels smältverk i Nikel på Kolahalvön lades ned den 23 december. Nedläggnin­gen kommer att gynna miljön i Lappland och nordöstra Norge, ■ uppger Finlands miljöcentr­al och Meteorolog­iska institutet.
 ?? OBSERVER/SPT
FOTO: BARENTS ?? Chefredakt­ör Thomas Nilsen på Barents Observer betraktar nedläggnin­gen
■ av smältverke­t i Nikel på Kolahalvön som en stor miljöseger.
OBSERVER/SPT FOTO: BARENTS Chefredakt­ör Thomas Nilsen på Barents Observer betraktar nedläggnin­gen ■ av smältverke­t i Nikel på Kolahalvön som en stor miljöseger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland