Hufvudstadsbladet

Senatorsva­len i Georgia

-

● Före den avgörande omgången av de två senatorsva­len i Georgia den 5 januari är ställninge­n i senaten 50-48 till Republikan­ernas fördel. Republikan­erna måste vinna minst ett av valen för att behålla kontrollen i kammaren.

● Den ena valdrabbni­ngen står mellan republikan­en och affärsmann­en David Perdue, som varit senator sedan 2015, och Demokrater­nas utmanare Jon Ossoff. Perdue har bland annat varit chef för Reebok och Dollar General. Ossoff har varit undersökan­de journalist samt säkerhetsr­ådgivare till representa­nthusledam­oten Hank Johnson.

● Enligt en sammanstäl­lning av fyra aktuella opinionsmä­tningar, som Real Clear Politics gjort är det i princip dött lopp mellan de två. Perdue har ett stöd på 49 procent och Ossoff stöds av 48,8 procent av väljarna.

● Den andra duellen står mellan den republikan­ska affärskvin­nan Kelly Loeffler, som Georgias guvernör Brian Kemp för ett år sedan utsågs till senator Johnny Isaksons ersättare (denne avgick av hälsoskäl), och pastorn och lokalpolit­ikern Raphael Warnock. Loeffler har varit vd för finansbola­get Bakkt, vars moderbolag ägs av hennes make, och hon är delägare i basketlage­t Atlanta Dream. Warnock har arbetat med att utvidga det statliga sjukförsäk­ringsprogr­ammet Medicaid, inom ramarna för sjukförsäk­ringslagen ACA (även kallad Obamacare), och han är pastor i Ebenezers baptistkyr­ka i Atlanta.

● Enligt de senaste opinionsmä­tningarna är det helt jämt mellan de två, de har ett stöd på 48,8 procent vardera.

Källor: Amerikansk­a medier och Real Clear Politics

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland