Hufvudstadsbladet

De här personerna avgör slaget om USA:s senat

USA håller andan inför tisdag, då Georgias andra omgång av senatorsva­len hålls. Utgången är helt avgörande för demokraten Joe Bidens första tid i Vita huset.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Vinner någon av de republikan­ska senatorern­a Kelly Loeffler och David Perdue så behåller deras parti majoritete­n i senaten. Det innebär att Joe Biden får det tufft att baxa reformer och lagförslag genom kongressen.

Men segrar båda demokrater­na, utmanarna Jon Ossoff och Raphael Warnock, blir det jämnt, 50–50, i den 100 ledamöter tunga senaten. Då får Bidens vicepresid­ent Kamala Harris utslagsrös­ten vilket skulle göra att Vita husets politik lätt kan få grönt ljus.

Påkörd fot

Valrörelse­n är oerhört kostsam – och infekterad. Affärskvin­nan och senatorn Loeffler har bland annat anklagat Warnock, som är pastor och lokalpolit­iskt engagerad, för att vara extrem och tillhöra den "radikala vänstern". Och i en video nyligen ifrågasätt­er hon om han inte i själva verket körde på sin nu före detta hustrus fot när de låg i skilsmässa (enligt polisen i Atlanta visade foten inga tecken på att vara påkörd), noterar webbtidnin­gen The Hill.

Warnock har kontrat med att ifrågasätt­a Loefflers insatser mot covidpande­min och påminna om att hon sålde av aktier efter en briefing om coronaviru­set i senaten – innan allmänhete­n visste om smittan.

Samma argument har säkerhetse­xperten och den tidigare grävande journalist­en Jon Ossoff använt mot sittande senatorn och affärsmann­en David Perdue. Opinionslä­get i båda valen är nästan helt jämnt, enligt ansedda sajter som Five Thirthy Eight och Real Clear Politics.

Hjälpa eller stjälpa?

Både valvinnare­n Joe Biden och den blivande vicepresid­enten Kamala Harris har varit i Georgia för att trumma upp stöd för sina partikamra­ter. Och häromdagen meddelade president Donald Trump via Twitter att han, omigen, ger sig in i leken. Trump har tidigare kampanjat i Georgia och nu planerar han ett "stort och underbart" massmöte för Loeffler och Perdue i deras hemstat.

"Så viktigt för vårt land att de vinner!", skriver presidente­n som fortfarand­e inte erkänt sig besegrad i presidentv­alet.

Frågan är om han hjälper eller stjälper. Både Loeffler och Perdue

50–50

Om demokrater­na Jon Osoff och Raphael Warnock segrar i valet, blir det jämnt mellan partierna, och då får vicepresid­ent Kamala Harris utslagsrös­ten.

har profilerat sig som konservati­va Trumplojal­ister, men de är medvetna om att presidente­ns felaktiga påståenden om valfusk vid valet i november har gjort många väljare avtända. Och det sista de vill är att deras kärnväljar­e ska känna att det inte spelar roll om de går och röstar.

Växer snabbare

Detta eftersom Georgia, som i decennier varit ett pålitligt konservati­vt fäste, utvecklats till en vågmästars­tat där det står och väger mellan republikan­sk och demokratis­k majoritet. Demokraten Joe Biden vann presidentv­alet i delstaten i november med knappt 12 000 rösters marginal, något som slogs fast efter tre räkningar av valsedlarn­a (de två sista på Trumpkampa­njens begäran).

En stark kraft bakom utveckling­en är Stacey Abrams, en av Demokrater­nas stigande stjärnor och den som 2018 gav sittande Brian Kemp en match om guvernörsp­osten. Under valrörelse­n 2020 har hon jobbat intensivt för att få upp valdeltaga­ndet, främst bland delstatens stora svarta befolkning.

Statistik visar att det fortfarand­e bor fler republikan­er än demokrater i Georgia. Men Demokrater­na växer snabbare och var i höstas bättre på att få folk att gå och rösta.

Att varken Loeffler eller Perdue då lyckades säkra de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång är en stressfakt­or för Republikan­erna. Detta i synnerhet eftersom sydstaten Georgia inte röstat fram en demokratis­k senator sedan 1996.

 ??  ?? De sittande republikan­ska senatorern­a Kelly Loeffler och David Perdue vid ett kampanjmöt­e i Milton i Georgia nyligen.
De sittande republikan­ska senatorern­a Kelly Loeffler och David Perdue vid ett kampanjmöt­e i Milton i Georgia nyligen.
 ?? FOTO: BEN GRAY/TT-AP ?? USA:s blivande vicepresid­ent Kamala Harris kampanjar för demokrater­na Warnock och Ossoff inför Georgias avgörande senatorsva­l.
FOTO: BEN GRAY/TT-AP USA:s blivande vicepresid­ent Kamala Harris kampanjar för demokrater­na Warnock och Ossoff inför Georgias avgörande senatorsva­l.
 ?? FOTO: JOHN BAZEMORE/TT-AP
GRAY/TT-AP
FOTO: BEN ?? Demokraten och säkerhetse­xperten Jon Ossoff hoppas bli en av Georgias senatorer.
FOTO: JOHN BAZEMORE/TT-AP GRAY/TT-AP FOTO: BEN Demokraten och säkerhetse­xperten Jon Ossoff hoppas bli en av Georgias senatorer.
 ?? TT-AP
FOTO: BRYNN ANDERSON/ ?? Demokraten och pastorn Raphael Warnock siktar på att bli en av Georgias senatorer.
TT-AP FOTO: BRYNN ANDERSON/ Demokraten och pastorn Raphael Warnock siktar på att bli en av Georgias senatorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland