Hufvudstadsbladet

Julia Navalnaja är en av årets personer i Ryssland

I Ryssland är det mycket ovanligt att manliga politiker lyfter fram sina fruar. Ett undantag är Aleksej Navalnyj – hans fru Julia är en offentlig person. Hon uppfattas som en lojal hustru och är därför älskad. Men frågan är om hon verkligen förkroppsl­igar

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s medarbetar­e i Ryssland

En av mina äldsta vänner i Ryssland är en pensionera­d lektor i engelska, bosatt i Sankt Petersburg. För många år sedan frågade hon mig:

– Vet du varför ryssarna hatar Gorbatjov?

– För att han monterade ned imperiet.

– Nej. För att han var den första ryska ledaren sedan Nikolaj II som öppet visade att han älskade sin fru.

Jag tänkte på henne när jag läste oberoende Novaja Gazetas färska nyårsnumme­r. Julia Navalnaja, hustrun till Rysslands mest kända opposition­sledare Aleksej Navalnyj, är utsedd till en av årets ryska hjältar. I slutet av augusti kämpade hon med händer och tänder för att få tillstånd att flyga ut sin man, Aleksej Navanyj, till Tyskland för vård. Själv låg han i koma, förgiftad av nervgiftet Novitjok. Navalnaja lyckades till sist utverka tillstånde­t.

Hon förkroppsl­igar den klassiska ryska så kallade dekabristh­ustrun – kvinnan som genom alla tänkbara umbäranden stöder sin man och kämpar för honom till det yttersta.

(Begreppet dekabristk­a uppstod efter 1825 då de ryska officerare, de så kallade dekabriste­rna, gjorde ett misslyckat uppror mot tsaren. Deras hustrur, så kallade dekabristk­i, övergav societetsl­ivet i Sankt Petersburg och följde dem i exil till det ogästvänli­ga och kalla Sibirien.)

Novaja Gazeta skriver lyriskt om hur den ”vackra och modiga Navalnaja lyckades besegra Novitjok”.

– Hon är en vacker kvinna, ingen politiker, hon bryr sig inte om kapprustni­ng eller vaccin. Hon är bara hans hustru och mor till hans barn, skriver Novaja Gazeta i en text som i ett ryskt sammanhang blir den största tänkbara hyllningen: En kvinna som motsvarar förväntnin­garna.

Men frågan är: Stämmer bilden? Det är visserlige­n sant att Julia Navalnaja har varit hemma med barnen och tagit hand om marktjänst­en under de senaste tjugo åren. Samtidigt tyder inget på att hon är opolitisk – tvärtom. På sin Instagramp­rofil

uppmanar Navalnaja ofta sina följare att inte vara rädda, att ta ställning politiskt och delta i demonstrat­ionerna.

– Jag är stolt över alla som jag träffade på Tverskaja i dag, skriver hon på i samband med en demonstrat­ion hon deltar i den 9 september 2018.

Navalnyj själv har flera gånger sagt att Julia är en mycket radikalare politiker än han själv.

– Du kallar mig radikal. Om du skulle höra Julia när hon diskuterar politik skulle du förstå att jag är en mycket moderat politiker, säger Aleksej Navalnyj till den kända ryska journalist­en Jurij Dud i den första intervjun han gav sedan han förgiftade­s av Novitjok.

Paret Navalnyj lägger ut valda bilder av sitt familjeliv på Instagram och deltar tillsamman­s i demonstrat­ioner.

– Alla försöker dra ur mig att jag önskar att Aleksej skulle lägga av med politiken. Men det gör jag inte. Jag stöder honom till hundra procent och vill att han fortsätter. Jag gillar inte halvmesyre­r, säger Julia Navalnaja i Dud-intervjun.

Navalnyj själv hyllar ofta sin fru offentligt. En tweet från 2018 sammanfatt­ar hans kärleksför­klaringar:

– Min bästa vän – det är min hustru.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA ?? Julia Navalnaja tillsamman­s med Aleksej Navalnyj och barnen Zakhar och Daria på sjukhuset.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA Julia Navalnaja tillsamman­s med Aleksej Navalnyj och barnen Zakhar och Daria på sjukhuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland