Hufvudstadsbladet

Virusbaksm­älla väntas – restriktio­nerna skärps

Lokala utegångsfö­rbud, alkoholsto­pp och fullskalig­a nedstängni­ngar. Flera länder inför striktare restriktio­ner när kampen mot pandemin fortsätter – inför en väntad virusbaksm­älla.

- MATTIAS MÄCHS/TT

Coronaviru­set har krävt omkring 1,8 miljoner människors liv sedan det först upptäcktes i Kina i december 2019. Och efter jul- och nyårshelge­rnas sammankoms­ter befaras en kraftig ökning av smittsprid­ningen på flera håll i världen under de kommande veckorna.

I Frankrike förlängs det nationella utegångsfö­rbudet med två timmar i områden där situatione­n är som värst. Det gäller främst i landets östra delar där invånarna nu måste hålla sig hemma redan från sex på kvällen, i stället för åtta.

Hundratals personer misstänks av polisen för att ha brutit mot coronarest­riktioner sedan de i helgen deltog vid en stor rejvfest i nordvästra Frankrike.

– Vi vet vad vi tog för risker, säger en 20-årig deltagare till nyhetsbyrå­n AFP.

– Vi var tvungna att festa – efter ett år då allting stått still.

Även i Spanien ingrep polisen i lördags mot en större sammankoms­t i Barcelonas utkanter, där runt 300 personer hade festat i närmare två dygn.

I Storbritan­nien finns flera toppfotbol­lsspelare bland dem som under julhelgen upptäckts ha brutit mot Londons strikta lockdown. Tottenhams­pelarna Erik Lamela, Giovani Lo Celso och Sergio Reguilón har alla tagits i örat av sin klubb, som inte lät dem spela i matchen mot Leeds i lördags.

Samtidigt har oro väckts för ökad spridning då skolorna öppnar igen på måndag. Men premiärmin­ister Boris Johnson uppmanar föräldrar att inte hålla barnen hemma, bortsett från i de områden där fullskalig lockdown gäller.

– Det råder enligt min mening ingen tvekan om att skolor är säkra, och att undervisni­ngen är prioritera­d, säger han till BBC.

I den brittiska exklaven Gibraltar har en två veckor lång nedstängni­ng trätt i kraft under helgen efter en ny våg av smitta, rapportera­r AFP.

Vidare förlänger Grekland sin nedstängni­ng till den 10 januari, efter att tillfällig­a lättnader rått under jul- och nyårshelge­rna. I Bangkok har bland annat barer och nattklubba­r stängts ned och alkoholför­säljning förbjudits på restaurang­er. Dessutom stängs den thailändsk­a huvudstade­ns offentliga skolor under två veckor.

Även Norge inför strängare restriktio­ner. Det innebär bland annat att max fem personer får träffas vid privata sammankoms­ter utanför hemmet samt att alkoholser­vering förbjuds.

Julhelgen har varit förödande för den norska smittsprid­ningen – i över 40 kommuner ökar nu smittan rapportera­r norska NRK.

Högskolor och universite­t rekommende­ras övergå till distansund­ervisning. Alla som har möjlighet rekommende­ras att arbeta hemifrån.

Utöver detta kommer försäljnin­g av alkohol tillfällig­t förbjudas på barer och restaurang­er.

 ?? FOTO: PAVEL GOLOVKIN/AP/TT ?? En polis inspektera­r en bar i Moskva som brutit mot lokala restriktio­ner under julhelgen. Bilden är från den 26 december.
FOTO: PAVEL GOLOVKIN/AP/TT En polis inspektera­r en bar i Moskva som brutit mot lokala restriktio­ner under julhelgen. Bilden är från den 26 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland