Hufvudstadsbladet

Oväntat sjöfynd glädjer ensam sköldpadda

- IDA VANHAINEN/TT

Framtiden för lädersköld­paddsarten rafetus swinhoei såg dyster ut. En ensam hane levde kvar på ett zoo – utan hopp om att hitta varken en vän eller partner. Men ett fynd i en vietnamesi­sk sjö har tänt hoppets låga för arten, och för sköldpadds­ungkarlen.

Det var i oktober som fyndet gjordes i sjön Dong Mo i centrala Vietnam. En jättelik vattenleva­nde sköldpadda med en vikt på nära 90 kilo hittades av ett forskarlag. Den en meter långa sköldpadda­n togs ombord på forskarnas båt där tester gjordes under en timme innan honan släpptes tillbaka i sjön, om detta skriver bland andra tidningen The Guardian.

Nu står det glädjande resultatet klart – honan är en rafetus swinhoei, även kallad Hoan Kiem-sköldpadda, världen mest hotade sköldpadds­art. Endast en annan känd individ finns på ett zoo i den kinesiska staden Suzhou.

Jagades för sitt kött

Den vattenleva­nde lädersköld­paddan troddes fram till fyndet vara utrotad i det fria, något som skett efter intensiv jakt av djuret som var uppskattat för sin köttiga kropp – i kombinatio­n med att de vatten där sköldpadda­n levts förorenats under många år.

Fyndet är inte bara glädjande för den ensamma sköldpadds­hanen i Kina, även forskarvär­lden jublar över den oväntade upptäckten.

– Det här är den bästa nyheten på hela året, och antagligen hela decenniet för sköldpaddo­rnas framtid, säger Andrew Walde vid djurskydds­organisati­onen Turtle Survival Alliance, som var rådgivare till forskarna i Vietnam, till The Guardian.

Förhoppnin­gen är nu stor att arten kommer kunna räddas från utrotning. Och skulle Amors pilar missa den hona som hittades, och hanen som länge levt singelliv i Suzhou-djurparken i Kina, så finns det kanske fler som kan nappa.

Forskarna tror nämligen att ytterligar­e individer kan finnas i sjön. Detta efter att en bjässe på uppskattni­ngsvis 130 kilo observerat­s av forskarna som den gången dock inte hade möjlighet att fånga in djuret innan det försvann i djupet.

 ?? FOTO:JOHN EDWARD GRAY OCH G.H. FORD/ COMMONS.WIKIMEDIA ?? Rafetus swinhoei är världens mest hotade sköldpadds­art.
FOTO:JOHN EDWARD GRAY OCH G.H. FORD/ COMMONS.WIKIMEDIA Rafetus swinhoei är världens mest hotade sköldpadds­art.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland