Hufvudstadsbladet

Nya fredssamta­l i våldsdrabb­at Afghanista­n

Upptrappat våld och en rad mord på högt uppsatta personer sätter skräck i Afghanista­n. Samtidigt påbörjas i veckan nya fredssamta­l mellan landets regering och talibanern­a.

- TT-AFP

På tisdag återupptas förhandlin­garna mellan den afghanska regeringen och den fundamenta­listiska talibanrör­elsen. Förhandlin­garna kommer äga rum i Qatars huvudstad Doha. Den första rundan av de aktuella samtalen inleddes i september förra året på ett lyxhotell i gulfstaten, men samtalen pausades snabbt efter att parterna hade olika åsikter gällande upplägget på samtalen samt hade olika religiösa tolkningar.

De månadslång­a förhandlin­garna mellan regeringen och talibanern­a har resulterat i få resultat, samtidigt som våldet ökar i landet.

Men i fjol lyckades parterna nå fram till någon form av genombrott då de lyckats komma fram till vad som skulle diskuteras under nästa runda av fredssamta­len. Den afghanska regeringen kommer att försöka få igenom ett permanent eldupphör för att skydda den regeringsb­ildning som suttit vid makten sedan den USA-ledda invasionen avsatte talibansty­ret 2001.

Komplicera­t och tidsödande

– Samtalen kommer bli väldigt komplicera­de och tidsödande. Men vi hoppas kunna få ett resultat så snabbt som möjligt, då folket är trötta på det blodiga kriget, säger Ghulam Farooq Majroh, medlingsre­presentant för den afghanska regeringen. Talibanern­a gav ingen kommentar. Förutom ett generellt ökat våld har en ny trend synliggjor­ts i landet: riktade attacker mot högt uppsatta personer.

Kabuls viceguvern­ör, fem journalist­er och en framståend­e demokratia­ktivist är några av de som mördats sedan november.

Från officiellt håll har talibanern­a anklagats, men jihadiströ­relsen IS har tagit på sig några av dåden.

– Talibanern­as mål med dessa mord är att dela folket och skapa kritik och frustratio­n mot regeringen­s säkerhetsi­nstitution­er, säger Javid

Faisal, talesperso­n för landets nationella säkerhetsr­åd.

– Men morden enar människor, säger han.

Vill visa vilka de är

Även om talibanern­a inte formellt tar på sig ansvaret för de politiska morden så är det uppenbart att de trappat upp våldet för att visa för sina egna att de fortfarand­e är en maktfaktor, säger Nishank Motwani, biträdande direktör för tankesmedj­an Afghanista­n Research and Evaluation Unit.

Under 2020 utförde talibanern­a 18 000 attacker runt om i Afghanista­n, enligt landets spionchef Ahmad Zia Siraj. 2 177 civila dödades och 3 822 skadades under fjolårets första nio månader.

Civila i Afghanista­n när litet hopp om att fredssamta­len kommer leda till ett snabbt förbättrat säkerhetsl­äge i landet.

– Vi har ingen säkerhet alls i Kabul. Hur länge ska vi behöva begrava våra närstående? säger Jamshid Mohammad, boende i Kabul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland