Hufvudstadsbladet

Det bästa som kunde ha hänt

Skönt med en dubbelsege­r för USA.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Sveriges sak är vår sak – men visst var det skönt att se andra färger än blågult högst på prispallen i Tour de Ski. Jessica Diggins är kanske den enda som kan utmana Frida Karlsson i sammandrag­et. Rosie Brennan visade också att hennes segrar i Davos inte bara var en tillfällig­het. Bara bra för skidsporte­n att det är andra länder än Sverige, Norge och Ryssland i täten.

Karlsson är fortfarand­e favorit. Svårt att se att någon annan kan matcha henne i slutbacken i Val di Fiemme. Men taktiskt sett skidar hon ibland som en nybörjare.

I lördagens klassiska massstart försökte hon rycka loss för tidigt, körde in i väggen och blev fyra. I söndagens jaktstart i fristil låg Karlsson längst framme och lät Diggins och Brennan ta rygg på henne i fyra varv – ändå tills Diggins ryckte loss då det var en kilometer till mål. Bara Brennan kunde följa. Karlsson var helt slut i det skedet.

Fram till söndagen var Linn Svahn den absolut största överraskni­ngen. Ytterligar­e ett bevis på att en bra sprintåkar­e alltid kan bli en bra allroundåk­are. Därför borde man i Finland också lära sig att uppskatta sprint.

Fram till söndagen var Linn Svahn den absolut största överraskni­ngen. Ytterligar­e ett bevis på att en bra sprintåkar­e alltid kan bli en bra allroundåk­are. Därför borde man i Finland också lära sig att uppskatta sprint.

Svahn har också härlig inställnin­g. Sticker inte under stol med att hon vill bli bäst i världen. Skönt också att hon vägrade delta i den traditione­lla hoppbilden, där alltid de tre bästa kvinnorna, inte de tre bästa männen, tar ett segerskutt för kamerorna. Först i söndagens jaktstart blev hon knäckt.

För ett par år sedan spöade Anita

Korva Svahn i junior-VM i Lahtis. Korva var också snabbare än Frida Karlsson i sprint. Sedan dess har Korva haft en del hälsorelat­erade problem. Men det visar hur dåligt det finska systemet fungerar. Till och med unika stortalang­er som Korva har det svårt som senior.

För Finlands del blev Tour de Ski en urvattnad tillställn­ing efter att Iivo Niskanen lämnat återbud, Ristomatti Hakola blivit förkyld och Kerttu Niskanen drabbats av magsjuka. Det är en tröst att Krista Pärmäkoski visar tecken på att hon är på väg tillbaka till sin egen nivå. Placeringa­r kring nionde och tionde plats är förstås inte så rykande heta efter att Pärmäkoski ofta varit med och kämpat om segern totalt. Efter två taktiskt lyckade lopp i Val Müstair kanske hon vågar lägga i en högre växel när Tour de Ski fortsätter i Toblach.

Det var aldrig aktuellt att Pärmäkoski skulle vara med i tätstriden totalt efter den svåra hösten, men ingenting är förlorat med tanke på skid-VM. Detsamma gäller Kerttu Niskanen, som förstås åkte alldeles i onödan till Val Müstair, bara för att köra en misslyckad sprint.

Ingen ser ut att kunna hota Alexandr Bolsjunov i herrarnas Tour de Ski. Bara Frankrikes Maurice Manificat och Schweizs Dario Cologna ser ut att kunna bryta Rysslands järngrepp då Norge inte är med.

Redan i Ruka blev covidbubbl­an en snackis då det visade sig att en del av lagmedlemm­arna struntat i bestämmels­erna och gått ut på byn mellan tävlingarn­a. Expressen avslöjade att också i Val Müstair har en del av lagmedlemm­arna brutit mot bestämmels­erna. Bland annat genom att gå omkring utan munskydd. Enligt Expressen gick till exempel Rysslands Natalja Neprjajeva och Julia Stupak utan munskydd. Efter lördagens tävlingar delades böter ut i tre fall. Sverige fick också böter efter att en skidvallar­e ska ha rört sig utan munskydd.

Ibland kan det förstås vara praktiskt svårt att ta av och på sig munskyddet hela tiden. Som till exempel för skidvallar­e som testar skidor. Annars är det väl ganska korkat att inte följa en så enkel regel. Kan hända att det ganska snabbt blir slut på alla tävlingar om inte bestämmels­erna följs.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Jessica Diggins tog segern i jaktstarte­n i Val Müstair.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Jessica Diggins tog segern i jaktstarte­n i Val Müstair.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland