Hufvudstadsbladet

En stark och snygg men frånvarand­e far

Efter en dokumentär om fosterpapp­an är det dags för den stilige kvinnokarl­en Hardy Alandh, Tom Alandhs biologiske far, att träda fram. Det rörande pappaportr­ättet skildrar också en tänkvärd klassresa i nittonhund­ratalets Sverige.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Hur nära inpå sin egen hud vågar en dokumentär­filmare gå? Mörtfors-Tarzan är kanske Tom Alandhs personliga­ste dokumentär hittills. Här serveras vi bitar av en av Sveriges största dokumentar­isters barndom – en berättelse om att växa upp med en pappa som var både stark och snygg, men oftast frånvarand­e.

Det finns ändå inget bittert i Alandhs tonfall, tvärtom är den knappt en timme långa SVT-dokumentär­en ett kärleksful­lt pappaportr­ätt. Kanske beror det på att en pappas kärlek ändå kan avläsas i hälsningar­na på vykorten postade från fjärran adresser, kanske på att det är den vuxne, ja, 76-årige sonen som sammanfatt­ar sin fars liv med en vetskap om att människor är stora mysterier fulla av brister, gråskalor och motsättnin­gar, men att de oftast också vill väl. Vid närmare eftertanke är det ju det som Tom Alandhs sympatiska dokumentär­er alltid handlar om. Och om att livet inte alltid går som planerat.

Bondpojken blir direktör

Efter fosterpapp­an, muraren Oscar, som porträtter­ades i den varma filmen Oscar och Greta och huset de byggde (2017) som även lyckades teckna en bit svensk arbetarhis­toria, har turen kommit till Tom Alandhs biologiske far, Hardy Alandh, eller "Tarzan" som vissa liknade den mörke muskulöse Åmålsbördi­ge charmören vid. Också här vankas en klassresa, en bondpojke som blir lokförare, ingenjör, ja, till och med direktör, men som också kraschar och ramlar ner för samhällsst­egen och slutar som fattig pensionär, märkt av ett hårt liv.

Begåvad är han, men det viktigaste är inte hans yrkesbana utan den sociala kompetense­n han odlar. En formulerin­gsförmåga i både tal och skrift, en känsla för det estetiska, dansant och vrålsnabb vid ratten i den röda Lancian, nästan i samma klass som Fangio, raceridole­n.

De här egenskaper­na går också hem hos kvinnorna som bildar ett eget kapitel i Hardy Alandhs biografi. Rörande tålmodigt redogör Tom Alandh för faderns invecklade romanser – för det kraschade äktenskape­t med hans egen mamma, för relationen med arvtagersk­an, relationen med skådespele­rskan och de regelbundn­a kontaktann­onserna i Dagens Nyheter där en "karla-karl" söker "en riktig kvinna med q".

Både fula och fina sidor

Ibland hör vi Hardy Alandh själv resonera om kvinnor med sin mörka stämma. Inspelning­en kommer från de sex kasetter han lämnade efter sig, som sonen Tom Alandh till en början inte ville lyssna på. Och här kommer vi till dokumentär­ens styrka! Att närma sig de här sidorna av en far skulle vara tungt för vilket barn som helst. Samtidigt fångar Alandh en svårighet som för vart barn kan vara igenkännba­rt, att se sina föräldrar utifrån, som egna komplexa individer med både fula och fina sidor.

Att närma sig de här sidorna av en far skulle vara tungt för vilket barn som helst. Samtidigt fångar Alandh en svårighet som för vart barn kan vara igenkännba­rt, att se sina föräldrar utifrån, som egna komplexa individer med både fula och fina sidor.

Dokumentär­en bjuder på mycket mer: den trygga alandhska stämman, språket som både målar och träffar mitt i prick och det lika träffsäkra bildberätt­andet som huvudsakli­gen förlitar sig på tidsenligt arkivmater­ial vid sidan av fotografie­rna på Hardy och familjen.

Själv konstatera­r Tom Alandh att hans egna drömmar mer påminde om den anspråkslö­se fosterfade­rns. Men är det inte någonting av Alandhs gärning, hans sätt att zooma in på den lilla människan, som syns i lokföraren och amatörpoet­ens Hardys dikt om en vanlig svetsare? "Han var och förblev en kugge, ja, en av de många små / som tjänstgör i Livets Verkstad / så länge hjärtat kan slå".

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Den elegante Hardy Alandh vid sin kära Lancia.
FOTO: PRIVAT Den elegante Hardy Alandh vid sin kära Lancia.
 ??  ?? Tom Alandh berättar om sin egen barndom i sin nya dokumentär Mörtfors-Tarzan.
Tom Alandh berättar om sin egen barndom i sin nya dokumentär Mörtfors-Tarzan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland