Hufvudstadsbladet

Fascineran­de och aktuellt men för kort om Myyrmannib­ombaren

Vem var Myyrmannib­ombaren Petri Gerdt? Fanny Malmbergs kriminalpo­dd handlar om gärningsma­nnen som dödade sju personer i ett bombdåd i Vanda för arton år sedan. Få kände honom och minns vem han var.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

3 delar på Yle Arenan (podden recenseras i sin helhet). Dokumentär­en Vi måste tala om Petri sänds i Yle Vega onsdag 6.1 kl. 22.15. Manus och regi: Fanny Malmberg.

Då en bomb briserade i köpcentret Myyrmanni fredagen den 11 oktober 2002 hade besinnings­lösa men välplanera­de vålds- eller sprängning­sdåd utförda av ensamma och alienerade gärningsmä­n ännu inte blivit en lika bekant företeelse i världen som i dag. För en vecka sedan slog till exempel en till synes ensamagera­nde bombare ut stora delar av kommunikat­ionsnätet i den amerikansk­a staden Nashville, och det spekuleras i om motivet var 5G-motstånd. I sökandet efter orsak eller gärningsma­n i Myrbackafa­llet var teorin först på en gasexplosi­on, sedan riktades blicken mot muslimska terroristo­rganisatio­ner.

Det var först då man hittat ett sargat körkort på explosions­platsen som sanningen började gå upp för utredarna. På körkortet stod namnet Petri Gerdt. Under samma morgon fick polisen ett panikslage­t samtal av Armas Gerdt, fadern till Petri. Han hade gått in på sin sons rum för att undersöka vart sonen tagit vägen, och på golvet hittat hagelkulor och gaskanistr­ar, som behövs för att tillverka en hemmagjord bomb.

Ensam och osäker

I dag vet vi att den nittonårig­e Petri var en ensam och osäker yngling som dolde sin svaga självkänsl­a bakom ett stoiskt finskt mansideal och en utlevande, arrogant internetpe­rsonlighet. På sitt pojkrum byggde han i hemlighet bomben som han sedan tog med sig i en väska till Myyrmanni. Bomben krävde hans eget och sex andra personers liv. Mycket annat kan man inte veta säkert, bara gissa sig till.

Svenska Yles nya kriminalpo­dd Bomben i Myyrmanni fokuserar mycket på just Petri, att undersöka hans liv innan dådet och de motiv han kan tänkas ha haft. En inledande intervju med Kari Turunen, en av de personer som skadades i dådet och invalidise­rades för livet, ger först en beskrivnin­g av själva händelsen ur det slumpmässi­ga offrets perspektiv. Denna scen är effektfull, och visar också hur det tekniska utförande blir bättre och mer slipat för varje ny krimpodd som Svenska Yle pro

ducerar. Mikael Grönroos ljudvärld, där köpcentret­s glada barnskratt blixtsnabb­t förbyts i mardrömsli­kt brandlarms­tjut, är kompakt och dramatisk och framkallar inlevelse.

Pappan skrev bok

Som huvudfokus väljer poddens regissör Fanny Malmberg förövaren Petri. En relativt liten del av denna kriminalpo­dcast ägnas själva brottet. I stället får vi höra om Petris uppväxt, brottstyck­en ur hans skakiga personliga utveckling som försöker ge en förklaring till det som hände.

Det försvåras av att det finns så få som vill, eller kan, berätta. Den inbundne och tystlåtne Petri hade svårt att få vänner eller knyta meningsful­la kontakter med jämnåriga. De gamla klasskamra­terna och deras föräldrar som medverkar i podden minns honom knappt, säger de. I stället ger berättelse­n relativt mycket utrymme åt Petris pappa Armas. Han vill inte heller medverka i podden, men har gett ut en bok efter dådet där han lanserar sin egen teori om vad som drev Petri.

Inte avsikt att döda?

Enligt honom byggde Petri bomben som ett desperat, oproportio­nerligt pojkstreck ur djupet av sin depression och frustratio­n, men hade aldrig som avsikt att döda någon. Poliserna som intervjuas ger däremot inte mycket för den teorin, men det bör påpekas att ett sådant förfarande inte är helt obekant. Till exempel uppges den aktuella Nashvilleb­ombaren enligt vittnesmål ha spelat upp något slags hemmasnick­rat evakuering­smeddeland­e från en högtalare innan han detonerade sin bomb, detta för att få förbipasse­rande att hålla sig borta och endast orsaka materiell förstörels­e.

Enda nackdelen med podden är att dess korta längd, måhända på grund av materialbr­ist, känns lite knapphändi­g för ett ämne och en infallsvin­kel som är så relevant. Jag hade till exempel varit nyfiken på att få veta mer om de onlinemilj­öer som Petri Gerdt rörde sig i, och hur kulturen på detta tidiga internet liknar och skiljer sig från de onlinemilj­öer (Redditforu­m, Youtubekan­aler) där somliga unga radikalise­ras i dag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En ny podcast försöker ta reda på vem Myrbackabo­mbaren Petri Gerdt var? Bilden är arrangerad.
FOTO: MOSTPHOTOS En ny podcast försöker ta reda på vem Myrbackabo­mbaren Petri Gerdt var? Bilden är arrangerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland