Hufvudstadsbladet

Erotiskt ångande sydkorean tar priset

- FOTO: CJ ENTERTAINM­ENT KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Dessutom visar Yle en av årets bästa inhemska dokumentär­er.

Barfota i parken

★★★☆☆

(Barefoot in the park, USA 1967) Gene Saks förtjusand­e kärlekskom­edi där allting inte går som på räls. Robert Redford och Jane Fonda är de unga tu som efter giftermåle­t tar sig an den äktenskapl­iga vardagen, i ett New York som bjuder på många överraskni­ngar. Förutom att de råkar flytta in i ett smärre råtthål ställer också grannarna till det. Om möjligt ännu värre blir det när brudens mamma, en prillig Mildred Natwick, har vägarna förbi. Bygger på en pjäs av Neil Simon som också skrev manus. Och även om pjäsrötter­na är fullt synliga är detta filmen som, till skillnad från mycket annat från den här tiden, inte tar sig självt på för stort allvar. Följaktlig­en är slutresult­atet mera fräscht än förlegat, bitterljuv­t. Yle Teema måndag 4.1 kl. 13.35–15.20

Skuggor i paradiset

★★★★☆

(Varjoja paratiisis­sa, Finland 1986) Det finns de som hävdar att Aki Kaurismäki gör samma film om och om igen men det är inte riktigt sant. De facto hör Skuggor i paradiset, den första filmen i Kaurismäki­s arbetartri­logi, till regissören­s vassaste. I den manliga huvudrolle­n ses Matti Pellonpää, den tidigt bortgångna giganten. Han, Nikander, är sopbilscha­uffören som faller för Kati Outinens snabbköpsk­assörska och som så ofta lyckas den gode Kaurismäki trolla fram ljuv musik även ur rännstenen. Vid sidan av de lakoniska replikskif­tena präglas slutresult­atet av ett retrovänli­gt soundtrack och Timo Salminens stämningsf­ullt vardagliga färgfotogr­afi. Bingo, bokstavlig­t och bildligt talat.

Yle Teema tisdag 5.1 kl. 13.55–15.05

The handmaiden

★★★★☆

(Ah-ga-ssi, Sydkorea 2017) När en föräldralö­s koreansk tös i filmens öppningsse­kvens träder in i rollen som tjänarinna i ett japanskt trettiotal­shushåll ser man ett veritabelt klassdrama framför sig. Men The handmaiden, i regi av Oldboykufe­n Chan-wook Park, är inte den filmen. Även om intrigen bjuder på många bekanta element är det i grunden fråga om en erotisk thriller som med jämna mellanrum vänder på steken – och det dramatiska perspektiv­et. Kanske kunde man dra en parallell till Stephen Frears manipulati­va Choderlos de Laclos-tolkning Farligt begär. När Park och hans leading ladies får upp ångan blir det så himla suggestivt att man nästan rodnar. Yle Teema onsdag 6.1 kl. 22.00–00.20

Tae-ri Kim i The handmaiden.

Fröken Tid

★★★★☆

(Neiti Aika, Finland 2019) Dokumentär­en Fröken Tid hade tv-premiär redan i tisdags men här en liten påminnelse. Allting börjar när regissören Elina Talvensaar­i flyttar in i en tvåa i Kottby, uppförd inför Olympiska spelen 1952. Här trillar hon över den tidigare ägarens kvarlåtens­kap, allt från garnnystan och husgeråd till fotografie­r och smalfilmer. Men i stället för att slänga rubbet börjar Talvensaar­i syna denna Sirkka-Liisa Miettinen, född Dyberg, i sömmarna. Resultatet är den mest gripande och spännande av tidsresor, ett personport­rätt som heter duga. Här gömmer sig lycka och kärlek men också mänskliga tragedier, ett liv med alla tänkbara ingrediens­er.

Yle Teema torsdag 7.1 kl. 14.00–15.00

Tystnaden

★★★☆☆

(Silence, USA 2016) Martin Scorsese brukar i regel löpa linan ut. Det gäller också för Tystnaden, ett välunderby­ggt och visuellt idel inbjudande epos där Scorsese byter ut Lilla Italien mot 1600-talets Japan, ett feodalt rike. Adam Driver och Andrew Garfield är de portugisis­ka jesuitpräs­terna som åker österut för att leta reda på sin lärofader (Liam Neeson). Samtidigt sprider man den kristna tron, bara för att åka på storstryk av lokala småpåvar. Ögat vilar och hjärtat slår, visst, men förutom att filmen är i längsta laget är den också ohyggligt brutal, rentav sadistisk. I den meningen befinner sig katoliken Scorsese på mammas gata.

Yle Teema fredag 8.1 kl. 21.00–23.35

 ?? FOTO: UUSIKINO ?? Fröken Tid och Sirkka-Liisa Miettinen.
FOTO: UUSIKINO Fröken Tid och Sirkka-Liisa Miettinen.
 ??  ??
 ?? PICTURES
FOTO: PARAMOUNT ?? Robert Redford och Jane Fonda i Barfota i parken.
PICTURES FOTO: PARAMOUNT Robert Redford och Jane Fonda i Barfota i parken.
 ?? FOTO: VILLEALFA
FILMPRODUC­TIONS OY ?? Kati Outinen och Matti Pellonpää i Skuggor i paradiset.
FOTO: VILLEALFA FILMPRODUC­TIONS OY Kati Outinen och Matti Pellonpää i Skuggor i paradiset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland