Hufvudstadsbladet

Makthunger­n drev Mona Sahlin framåt

Drivkrafte­n i den svenska socialdemo­kratiska politikern Mona Sahlins politiska liv var hungern efter makt och viljan att förändra. Det blev en del toppar, men också några djupa dalar.

- MARIA ROMANTSCHU­K

FACKLITTER­ATUR

Mona Sahlin, Henrik Johnsson:

Makt – Lös

Bonniers 2020

Mona Sahlin hade stark tro på det socialdemo­kratiska partiet. Partiet hade stark tro på henne. Men mest av allt hade Mona Sahlin en stark tro på sig själv och sin förträffli­ghet. En häpnadsväc­kande, på gränsen till irriterand­e idealistis­k självbild, där hon skrupellös­t framhäver sig själv genom hela sin politiska karriär. Men hennes starka engagemang för mänskliga rättighete­r, de utsatta i samhället, jämställdh­et, kampen mot rasism och orättvisor går det inte att ta miste på.

Boken Makt Lös, skriven av henne själv i samarbete med Henrik Johnsson, känns både som en uppgörelse och ett försök att rentvå sig.

Sahlin föddes in i en sossefamil­j, men var inte säker på sin egen politiska övertygels­e. Att det blev sossarna år 1973 hade säkerligen att göra med Ingvar Carlsson, som var en trogen gäst i barndomshe­mmet. Och Olof Palme, som Sahlin beundrade och såg som en stor ledare och förebild.

Tobleronet­rubbel

Mona Sahlin fick prova på mycket inom politiken. Hon valdes in i riksdagen 1982, som yngsta ledamot. 1990–1991 var hon arbetsmini­ster. Som partisekre­terare 1992– 1994 fick hon stor synlighet i valrörelse­n och ustågs sedan till vicestatsm­inister 1994 i Ingvar Carlssons regering.

Carlsson hade aviserat att han vill träda tillbaka och uttryckt sin tro på Sahlins förmåga att ta över. Om det inte hade varit för avslöjande­t i Expressen om att hon som arbetsmark­nadsminist­er använt statens kreditkort för inköp av bl.a. Toblerone, hade hennes politiska karriär förmodlige­n sett annorlunda ut.

Hon hade ambitionen, hungern, den politiska näsan och visionen, den verbala begåvninge­n och icke inte minst ivern att ta över ordförande­skapet. Men inte riktigt koll på vad statens kreditkort skall användas till.

Hon lämnade såväl regeringen som riksdagen. Göran Persson utsågs till partiordfö­rande 1996 och statsminis­ter 1998 då också Sahlin återkom som statsråd, biträdande näringsmin­ister.

Sossarna förlorade valet 2006 och efter det fick Sahlin sin revansch och utsågs till partiordfö­rande 2007, den första kvinnan på posten.

Förväntnin­garna på henne var stora. Men det blev en brakförlus­t i valet 2010 – året då Sverigedem­okraterna kom in i riksdagen. Och Sahlins dröm om att bli den första kvinnliga statsminis­tern i Sverige grusades. I mars 2011 efterträdd­es hon av Håkan Julholt.

Ny karriär

När Sahlin "gjort slut med partiet" kände hon ändå att hon hade mycket att ge. Hennes starka engagemang i arbetet mot rasism fick utlopp i stiftelsen Expos styrelse och Anna Lindhs minnesfond.

Men Sahlin hade alltid drömt om ett internatio­nellt jobb och utsågs 2012 av regeringen till kandidat för generaldir­ektörspost­en i FN:s Internatio­nella arbetsorga­nisation ILO, med huvudkonto­r i Geneve. Hon kandiderad­e också för posten som generalsek­reterare i Socialisti­nternation­alen, vilket hade fört henne till London.

I juli 2014 utsåg den borgerliga regeringen Sahlin till Nationell samordnare mot våldsbejak­ande extremism. Ett uppdrag som skulle passa henne som hand i handske och som hon tog itu med iver. Fokus i hennes arbete skulle ligga på att samla kunskap om hur och varför mänskor söker sig till extremism och vidare till terrorism.

Hon ville få förändring till stånd och få olika myndighete­r att samarbeta för att komma åt radikalise­ringen i tid. Hon hade höga ambitioner och samlade sakkunniga till gemensamma bord.

Sahlin var sannerlige­n tillbaka i rampljuset. Något som inte sågs med blida ögon från Sveavägen. "Om du gör ett bra jobb hjälper du en borgerlig regering", var Stefan Löfvéns kommentar.

Mera trubbel

Mindre än två år senare lämnade Sahlin uppdraget, i förtid. Denna gång på grund av ett falskt löneintyg gällande hennes livvakt. Ett brott hon senare erkände och straffades för.

Varför hon agerade så och försökte hjälpa sin nära medarbetar­e på detta sätt ger hon inget entydigt svar på. Allt ledde ändå till att hon igen förpassade­s ut i kylan och igen blev ett villebråd för hungriga journalist­er.

Hon nämner ett par politiker som senare hört av sig till henne – Carl Bildt och Margot Wallström. Partiet hon brunnit för och tjänat kom inte ens ihåg hennes 60-årsdag, utan skickade en ynka blombukett några månader för sent. Detta till en före detta partiordfö­rande och minister. Hade födelsedag­en glömts bort om Sahlin varit man? Tillåt mig betvivla.

Drivkrafte­n i Mona Sahlins politiska liv var hungern efter makt och viljan att förändra. Men hon medger också att hon älskat att synas och att stå i centrum. Ett begär hon numera säger sig vara fri från.

– Jag har fått betala ett högt pris för att jag varit så tillgängli­g, resonerar hon.

Men det är nog inte bara för det hon har fått betala ett högt pris.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Socialdemo­kratiska partiet som Mona Sahlin har brunnit för och tjänat kom inte ens ihåg hennes 60-årsdag, utan skickade en ynka blombukett några månader för sent.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Socialdemo­kratiska partiet som Mona Sahlin har brunnit för och tjänat kom inte ens ihåg hennes 60-årsdag, utan skickade en ynka blombukett några månader för sent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland